Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Någon vuxen här..

Skrivet av VG
Någon vuxen här som är född med gomspalt? Skulle vara kul att komma i kontakt med någon som gått igenom det samma som jag.
Svar på tråden: Någon vuxen här..

Berätta!!!

Skrivet av  Regina & Eliel
Kan inte du berätta om hur det är att ha haft spalt!
Det skulle vara kul att få höra en som gått igenom hela biten så att säga.
Själv har jag ingen spalt,men Eliel har vänstersidig lkg.
 

Hej..(långt)

Skrivet av  VG
Ja du..vad ska jag berätta då...kör en liten genomgång o så får du väl fråga om det är nåt du undrar över...=)
Jag har ju "bara" gomspalt alltså inget som märks på utsidan. Operationen för att "lappa ihop" gommen gjordes när jag var ett år och det var för 31 år sedan så jag blev inlagd på sjukhuset med besöksförbud för mina föräldrar. Läkarna ansåg att jag skulle bli upprörd o skrika om föräldrarna var med så det var bättre att sköterskorna tog hand om mig. Jag var inlagd i två veckor då och har absolut inget som helst minne av det....var säkert värst för mina föräldrar =)

I och med att jag är opererad i gommen så blev överkäken underutvecklad och jag fick underbett. Tänderna kom ju därav lite hipp som happ i munnen och jag fick tandreglering i många år...7 år tror jag bestämt det var, hos tandregleringsspecialisterna på US i linköping. Underbettet korrigerades i 18års åldern och det är väl först därifrån som jag öht haft några bekymmer med gomspalten. Operationer som utförs när man är väldigt liten kommer man nog som tur är inte ihåg...inte jag i alla fall..(var öronbarn också o har gått igenom i snitt en liten operation i halvåret mellan 1 tom 16 års ålder). När underbettet korrigerades blev utrymmet bakom näsan för stort så jag pratar nasalt. Har försökt komma till rätta med det med genom 4 operationer men det har inte lyckats så det nasala talet har jag kvar. O det är väl i princip det som stör mig mest nu i vuxen ålder.
Låter kanske dumt att säga men jag tror att alla de här operationerna och så som era barn går igenom är värst för er föräldrar för själv har jag inget minne av dom o ingen läkarskräck eller nått efter alla operationer som följt =)
 

Hur blev det med underbettet?

Skrivet av  Regina & ELiel
Har du alls något underbett kvar nu?
Hur upplevde du det att tänderna kom som dom gjorde?
Har du blivit retad eller var folk förstående?
Barn kan ju vara så elaka mot varann!
Tur att man får vara med på sjukhuset nu för tiden.
Det måste ha varit jättejobbigt för dina föräldrar då för 30 år sen!
HUUU !!!
 

Hej

Skrivet av  VG
Av underbettet är det inget kvar..har snarare lite överbett nu. Reflekterade nog aldrig riktigt över att tänderna kom som de gjorde...det var jag helt enkelt..
Retad har jag heller aldrig blivit..men jag tror inte barn var lika elaka mot varandra förr som nu... Klimatet har nog blivit tuffare...tyvärr.