Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Jollrar knappt

Skrivet av Filips mamma
Hej,
jag har en pojke som är 5 månader och har läpp och käkspalt. Gommen är hel. Han började jollra tidigt men har nästan slutat helt och hållet. Undrar om det är någon som känner igen detta och om det kan ha med spalten att göra.
Svar på tråden: Jollrar knappt

Hej!

Skrivet av  Lotta m Ida -99 o Lasse -03
Tror nog inte att du behöver vara orolig. Jag har en tjej, Ida, som snart är 5 (utan spalt) och en kille, Lasse, som just fyllt 1 (med spalt, hela kitet). Lasse har som sagt hela kitet av spalt, alltså läpp, gom o käke. Han började jollra ganska sent och man märkte tydlig skillnad mot andra "hela" barn i början. Nu går det bättre...
Ida däremot, som är helt normal (låter inte klokt att skriva så, men vet inte annars hur jag ska beskriva det...) började att jollra i ganska normal tid. Hon gjorde de där klassiska ma-ma, da-da, pa-pa osv. ett tag, men den lade hon bara av med det... för att sen ngn månad senare fortsätta. Jag minns att jag ljudade för henne mest hela tiden och hon blev märkbart irriterad på mig... :), men jag hade ju fasen panik. Trodde inte att hon skulle börja prata ngn gång.
Men, sen small det bara till... hon pratade rent redan vid 2,5 års ålder.

Så, jag tror nog inte du behöver vara speciellt orolig. Filip koncentrerar sig väl på ngt annat i sin utveckling just nu bara. Han har väl inte tid med att prata också... :)

Kram från mig
 

Tack

Skrivet av  Filips mamma
för de tröstande orden. Jag tror att jag hela tiden letar "fel" på Filip eftersom han ju redan har ett. Jo, det är sant att han är fullt sysselsatt med att ta sig fram (fast det inte går ännu) och bita i allt han ser men det känns som om han är för tyst och då tänker jag genast att det är på grund av spalten. Nu tänker jag släppa det och låta det komma när det kommer.
Tack igen.
 

Det låter som ett klokt beslut... :) imt

Skrivet av  Lotta m Ida -99 o Lasse -03
.
 

inte vad jag vet

Skrivet av  Fumlan
Min dotter har också läpp- och käkspalt. Hennes talutveckling har varit normal. Med det menar jag att läpp- och käkspalt vad jag förstått inte påverkar talet. Hon fyller fyra i sommar.

Tror inte att det är för spaltens skull han inte jollrar så mycket. Det är nog helt naturligt. Om du känner dig orolig så ring till ditt specialistteam och prata med dem. Telefonnummer och sånt kanske du har, annars kan det nog finnas på sjukhusets hemsida eller att de i växeln kan koppla dig.
 

Artiklar från Familjeliv