Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

(O)vett & etikett?

Skrivet av Tesslan
Jag tycker att det är jätteroligt med etikett. För det första är det kulturhistoriskt intressant, en egen del av vårt kulturarv på sätt och vis, dels är det ju en stor hjälp…när det det funkar! Men jag får inte riktigt ihop hur det fungerar i praktiken ibland. På bröllopssiterna är etiketten en stor grej och här kommer väldigt ofta – fullt berättigade såklart – undringar om nu den valda klädseln kommer att duga. Men samtidigt läser man rätt upprörande inlägg. Om att möhippor kostar 1500:-/pers och man inte har råd att gå fast man jättegärna vill vara med och fira bästa väninnan. Om att brudparet beordrar tärnor, bestmen och marskalkar att komma i kläder som de inte själva får vara med och bestämma utseendet på men som de själva skall betala. Brudar som planerar sin egen möhippa åt vännerna. Det verkar ju som att de allra flesta är måna om att formen skall vara rätt, men sådana saker är ju många gånger om värre än om någon gäst råkar komma lite "fel" eller man glömmer av sig och slickar av kniven under middagen. Tycker jag iallafall :0). Varför blir det såhär? Måste möhipporna överträffa varandra? Hur kan man komma på att beordra sin tärna att betala klänningen själv när hon itne får bestämma hur den skall se ut, hur mycket den kommer att kosta osv? Är bröllopen så dyra att man helst inte själv vill betala samtidigt som man själv vill bestämma hur det skall de ut? Jag fattar faktiskt inte. Kombinationen av intresset för dresscode t. ex. och detta är helt obegriplig för mig.
Svar på tråden: (O)vett & etikett?

Hehe, har iakttagit samma sak!

Skrivet av  Sara m. Viggo
Det finns två deviser, som totalt säger emot varandra, och som båda används där det passar bäst.

1. "Följ etiketten, vad det än gäller. Kräv inte gäster/tärna/marskalk/vänner/släkt på någonting, vad glad för det ni får."

2. "Gör som ni vill, det är er dag, bjud vilka ni vill, kräv vad ni vill, it\'s your way or the highway."

Det roliga är att samma människor använder båda varianterna, men ändrar sig hejvilt efter vad just den aktuella frågan gäller.

Vi försöker väl blanda båda varianterna. I det mesta föjer vi etiketten, eftersom det känns mest rätt. Skulle aldrig drömma om att gnälla på folk som inte vill hjälpa till, kräva gäster på kuvertavgift, förvänta mig att tärna och marskalk ska betala dyra kläder osv.
 

Nej, …

Skrivet av  Tesslan
…jag tycker att ni verkar ha ett väldigt trevligt upplägg. Det skall ju kännas roligt och kul också, det skall vara fest!

Förresten tycker jag att blommorna låter jättefint och prisvärt. Jag är ju varken botaniker eller florist men är inte kallor bra på att hålla sig fräscha också? Man kanske inte ens måste ha blomstertejp på dem? Jag hade bara phalaenopsisorkidéer och lite grönt i min bukett och några i omgivningen tyckte att det var konstigt att jag inte skulle ha rosor. Ungefär som att det bådade otur att inte ha "kärleksblomman nr. 1" i buketten. Fast vi är gifta än, faktiskt :0). Ibland blir jag lite förundrad över att det är så väldigt formelartat allting.