Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Det många glömmer bort

Skrivet av Lena_O
när man får barn nr 2, är att man inte längre är en enbarnsfamilj längre. Det barn man har är numera storasyskon och familjestrukturen har ändrats.

Vet att de föräldrar jag har sett som tyckt det varit viktigt med "egentid" för varje barn är själva ensambarn och har alltså ingen personlig erfarenhet av syskon.

För mig som själv hade en syster, så var ju hon mer viktig i många lägen än mamma eller pappa. Hade jag varit ensambarn så vore ju situationen en helt annan.

Jag hade aldrig behov av att vara "ensam" med mamma eller pappa för att "bara vi" skulle göra något. Jag ville ju ha med min syrra också.

Jag upplever att det är samma sak med mina tjejer nu. När den ena kommer hem från skolan så frågar hon alltid efter sin syrra. "Har hon kommit hem?" eller "Var är hon någonstans?".

Tror man missar mycket på att inte låta syskonen få vara just syskon.

(forts på ett exempel)

Är kompis med en mamma som själv var ensambarn. Hon har tätissyskon som mina tjejer har lekt med sedan länge.
För henne (som ensambarn) var det viktigt att barnen skulle separeras och ha egna saker och få vara med ena föräldern själv på olika aktiviteter.
Kan säga att dessa syskon aldrig gör något tillsammans utan snarare ser den andre som en konkurrent och ska tävla och mäta sig om allt!

Jag är ganska övetygad om att om syskonen hade fått vara mer med varandra så hade de också varit mer sams.
Och enda gången de överhuvudtaget gör något tillsammans, är när de är tillsammans med våra tjejer.
För våra tjejer tycker om att göra saker ihop så de har inte så mycket val heller... ;)
« Tillbaka till trådstart

Artiklar från Familjeliv