Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Jag avråder till det

Skrivet av Lena_O
Skrev svar på OÄF också där jag försökte förklara egna erfarenheter av att sätta ett yngre barn i en klass där resten är jämnåriga.

Den yngre som inte är jämnårig med resten av klassen, kommer att alltid vara yngst i 13 år till, alltså upp i tonåren med vad allt det innebär.

Har själv minnen från en i klassen (som var ett geni) som var 1,5 år yngre än jag (är född tidigt själv) och han var alltid minst, yngst och barnsligast även om han var duktigast i alla ämnen (utom idrott för han var ju så liten).

I ena dotterns klass började en kille som är ett år yngre än alla andra, och han har hela tiden varit yngst och mest barnslig. Tjejerna är ju inte direkt intresserad av honom och han är ju mognadsmässigt 1 år yngre än de andra.

T ex när barnen börjar idrotta, så har man oftast åldersrelaterade lag, och din yngre kan aldrig hänga på sina kompisar, för man gör aldrig undantag då det finns regler i t ex lagsporter om åldrar.

Likadant var det med dansen t ex, där man också hade åldersgrupper.

Dessutom är det bara negativt att ha syskon i samma klass. Du kan göra så att de blir ovänner för livet, då de alltid kommer att konkurrera om precis allt, och mest troligt är att den äldre alltid kommer att vinna.

Har själv 15 månader mellan mina tjejer, och de har sedan flera år gått på varsin friskola i olika kommuner. De är alltid sams och kan dela på allt, men de har sina egna liv och har fått chans att utvecklas som individer.

Oj, det blev visst lite långt.

Men hoppas du förstår vad jag menar, att det du tycker är en bra lösning för stunden, kan krascha bara om något år och då är det svårt att reda ut det hela.

Så låt den yngre få utvecklas med sina egna vänner och slippa konkurrera med sitt äldre syskon dygnet runt. Syskon konkurrerar alltid ändå (vilket är naturligt) och det kan vara skönt att slippa det på skolan som ändå är rätt så hetsig ibland.
« Tillbaka till trådstart

Artiklar från Familjeliv