Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Lite frågor

Skrivet av Emma med Tova
Tova är ju 3,5 år och har länge varit intresserad av hur det var när hon föddes och när vi hennes föräldrar föddes. Hon vet att hennes pappa är född i Korea och att han när han var liten fick åka flyg hem till farmor och farfar. För henne är det inget konstigt och jag är glad om hon kan fråga saker nu då det är lättare att ta upp och svara när hon frågar. Ibland kan det dock bli lite mycket och hon frågar om i stort sett alla barn på hennes dagis om det legat i en mage osv och så även om deras föräldrar. Jag har mycket svårare då att avgöra hur mycket de andra barnen vet och hur mycket man kan berätta. I Tovas dagisgrupp på 18 barn så är en pojke adopterad från Korea och 2 andra barn har en förälder som är det. Vill ju inte att Tova ska prata om saker med hennes dagiskamrater som de inte pratat med deras föräldrar om ännu. Hade ni blivit stötta ifall ett barn på ert barns dagis kommit fram och frågat om ni också kom med flyg till era föräldrar, så som min pappa gjort?

Den andra frågan rör egentligen framtiden. Vad för rättigheter har barn till adopterade om de skulle vilja ta reda på mer om sin bakgrund i framtiden? Det jag tänker på är just de gånger när den adopterade själv inte känner att den har något behov av att veta mer så den tycker inte det är lönt att åka till Korea och läsa det som finns om dem där, men barnen kanske vill ha reda på det som går om deras bakgrund.
Svar på tråden: Lite frågor

Jag tycker att ni

ska svar på hennes frågor så bara mycket det går och så mycket hon förstår. Är hon nyfiken på eran och hennes bakgrund så måste hon få veta det, känner hon att ni håller tillbaka med något tror hon kanske att det är något som inte stämmer. Jag är adopterad själv och skulle inte bli stött om något barn kom och frågade mig massa saker, dom är ju barn. Den andra frågan är långt fram i framtiden och Tovas pappa kanske vill hjälpa henne med att ta reda på saker då, även om han inte är intresserad nu, om hon vill veta vad som finns i papperen i Korea man vet ju aldrig vad som väntar så långt fram. Jag är precis lika själv, inte ett dugg intresserad av vad som står i papperen där borta. Men vill mina barn veta när dom blir äldre så klart att jag ställer upp och hjälper till.
Skrivet av    Ullis

Jag

förstâr inte frâgan. Det finns de som inte pratar om sin adoption och som inte vill prata om det, och det finns de som vill prata öppet om det. Jag har absolut inget emot att prata om det , men vissa ställer klumpiga frâgor och dâ har jag mindre lust att prata om det, samt allt för personliga frâgor.
Skrivet av    JFR

Har aldrig funderat över det

att barnen på dagis skulle ställa frågor. Mina barn har ännu inte reflekterat över det heller att mamma skulle vara adopterad. Kanske för att det finns en del adopterade barn på deras dagis. Verkar som om min man är mer spännande och får frågor eftersom han är från Island. Fast skulle jag få frågan skulle jag absolut inte känna mig kränkt på nåt vis.
Skrivet av    Åsa m Aron o Ruben

Artiklar från Familjeliv