Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Dialektbryderi

Skrivet av -Tilia-
hamnade jag i i Fjällbacka i somras. Jag frågade en brevbärare var man kunde köpa frimärken nånstans och hon svarade: "På tappen". -"På...tappen?" svarade jag lite nervöst och tänkte att om jag kommer i håg ordet kan jag fråga min västsvenske make vad som avses eller om det är nåt lokalt Fjällbacka-smeknamn på nån viss byggnad. Brevbäraren fattade dock galoppen och förklarade att det var bensinstation som avsågs.
Svar på tråden: Dialektbryderi

Hehe...

... det låter som om ett gammalt ord fått fäste i dialekten tycker jag. \"Tappen\" inbillar jag mig har varit mer spritt än så, fast det ekar 50-tal och K-märkt...
Skrivet av    Helena

Ha, ha - det uttrycket

har jag inte hört pa länge.
Skrivet av    Tango

På västgötaslätten...

...där jag tillbringade några tunga år i min ungdom innan jag lyckades fly fältet medan min mor blev kvar ända tills förra månaden är det väldigt vanligt att man säger \"tappen\". \"Macken\" förekommer förstås det också (det vet väl alla som såg på svensk TV på 80-talet), men för mig är \"tappen\" så naturligt att det inte förrän du påpekade det slagit mig att kanske inte alla förstår det. Jag tror inte att det är helt ovanligt här i Gbg heller.
Skrivet av    CM

det hörde jag första

gången i göteborg på 70 -talet
Skrivet av    krillo

Använder det

Du menar att alla inte vet att det heter Tappen? :-) Jag är från Västergötland och åtminstone mina föräldrar säger fortfarande tappen om macken...eller bensinstationen :-)
Skrivet av    Amatea

Nu blev ni allt nostalgiska!

Maken som är uppvuxen i Trollhättan blev det i alla fall. Idag kommer en av mina bästisar hit som är med i redaktionen för Fredrik Lindströms nya dialektprogram på TV. Få se om man kan lirka in tappen-historien nånstans...
Skrivet av    -Tilia-