Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

fråga om amning och sömntabletter

Skrivet av Sömnlös
Hej!
Jag har stora sömnproblem och ska nu få sova utan bebis några nätter och ska ta propavan för att få sova. Enligt min läkare är "påverkan på barnet osannolik" när det gäller propavan och amning. Känns ändå inte helt bra. Jag undrar om nån vet om det är med sömnmedel som med alkohol - att "mjölken är nykter när du är nykter". Dvs kan jag amma dagen efter jag tagit propavan, när sömnmedlet gått ur min kropp? Eller lagras den i mjölken så att jag måste pumpa ur och slänga på morgonen???
Svar på tråden: fråga om amning och sömntabletter

Så här står det

om Propavan: Maximal plasmakoncentration uppnås efter 1-2 timmar. Latenstiden till klinisk effekt kan variera mellan 30-60 minuter. Propiomazin minskar antalet spontana uppvaknanden under natten. Halveringstiden i serum är i genomsnitt ca 8 timmar. Så visst kan du amma dagen efter. Hoppas att du får sova ut.
Skrivet av    Bumbi m Ronja & Alve

så det betyder

att medlet är ur mjölken när det är ur kroppen? Var hittade du denna info förresten? Halveringstid? Är hälften av medlet kvar i kroppen efter 8 timmar? Tack för ditt svar!!!
Skrivet av    Sömnlös

Halveringstid

Om jag kommer ihåg rätt från plugget så är det 4 eller 5 halveringstider till läkemedlet är helt \"borta\". Alltså alla läkemedel tar 4 (el 5) halveringstider tills det försvunnit. Det är tiden (tex då 8 timmar) som skiljer olika mediciner.
Skrivet av    Lilla Lisa m 3

Känner igen

Brukar ta en halv propavan de nätter Ejas pappa sköter matningen för att säkert få sova...Har ammat utan betänkligheter dagen därpå. Har iofs inte varit duktig och kollat ev mjölkpåverkan, men eftersom jag fick propavanet utskrivet när jag var gravid utgår jag från att det är ok även under amning.
Skrivet av    Mystiq m Eja 6/6

Om du vill ha sakkunniga besked...

...så skulle jag råda dig att kontakta din regionala läkemedelscentral, som har information om bl a just läkemedel under amningen. En lista med kontaktiinfo till landets läkemedelscentraler finns här: www.lic.nu \"Officiellt\" tar de inte emot frågor från allmänheten men min erfarenhet är att de brukar vara hyggliga. Om de inte vill svara sig direkt kan du be din läkare ta kontakt med dem och fråga det du vill veta. Du kan också ringa Apotekets läkemedelsupplysning på tel 0771-450 450. Lycka till!
Skrivet av    Kattis

Artiklar från Familjeliv