Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Fortsatt mjölkstockning - hjälp igen! Kattis?

Skrivet av Cat med K & S *
Kattis, tack för dina ypperliga svar som jag fick en bit ner på sidan. Nu har det snart gått två dygn sen jag började känna av bröstet. Det är tydligt att det är så som du sa, att det är en mjölkgång som har stasat sig, det är ömt på ett ställe. När jag försökte mjölka ur en skvätt igår kom det gul, tjock mjölk... Jag antar att det är antingen var utblandat med mjölk, eller är det helt enkelt mjölk som har blivit "gammal" där inne? Min man som är före detta mjölkbonde slängde en blick på mjölken och sa direkt "typisk mastitmjölk" och den var verkligen annorlunda, såg äcklig ut. Dessutom kom den ur ett och samma "hål" på bröstvårtan, ur resten av bröstvårtan kom det bara vanlig, vitblå mjölk.

Jag tog en het dusch och försökte pumpa ur mer av den gula mjölken och det kom en hel del. var det fel? Det tyckte min man att jag skulle göra, och jag lydde honom... Idag är det fortfarande lite ömt och lite knöligt i just den mjölkgången. Ska jag avvakta ytterligare? har inte ont (bara när jag tar på bröstet) men är lite röd på den sidan på bröstet.

Tacksam för svar...
Svar på tråden: Fortsatt mjölkstockning - hjälp igen! Kattis?

Inte Kattis

och har inte läst innan. Slänger bara ut mig ett ev långsiktigt svar. Det kan inte vara var som kom ut? Det kanske inte är mjölkstockning utan inflammation? Hoppas att du inte tar illa upp. Har som sagt inte läst innan.
Skrivet av    Lilla Lisa m 3

Eftersom...

...det har gått två dygn och bröstet inte känns bättre, så skulle jag faktiskt råda dig att kontakta sjukvården för vidare rådgivning. Det skulle kunna vara så att mjölken är infekterad i en s k lob inne i bröstet, en mastit alltså och i så fall behöver du antibiotika. Vad jag förstår så har du inte haft feber, men du skrev ju häromdagen att du känt av frossa och influensaliknande symtom så tyvärr kan man inte utesluta infektiös mastit och jag känner att jag inte med gott samvete kan ge dig något annat råd just nu än att ta en vårdkontakt idag. Du kan ringa ditt BVC, närmaste amningsmottagning på sjukhus, vårdcentralen eller gynmottagningen. Pumpa behöver du inte göra om ditt barn suger gärna och bra, men nu har ju du ett lite äldre barn så det är ju inte säkert att han vill amma så mycket och då kan det vara skönt att mjölka ur för hand eller med pump. Hoppas du blir bättre snart!
Skrivet av    Kattis

Hej Kattis!

Igår, efter att jag hade skrivit min fråga här, åkte vi bort och var borta hela dagen. Därför blev det heller inte aktuellt att söka vård. Bröstet gjorde inte ont förutom när jag klämde på det. Jag gick in på toan på IKEA och klämde fram ett par gula droppar... Men igår kväll började sakta svullnaden avta och nu känns det helt bra. Nu börjar även den där gula mjölken tunnas ut så det verkar som om det löste sig av sig själv. Tack för dina initierade svar!
Skrivet av    Cat med K & S

Artiklar från Familjeliv