Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Dagisfröken vill så väl - men det blir fel.

Skrivet av seven
Min son drar in mig på dagis och visar stolt kudden han håller på att brodera. Jag beunrdar och säger att han är duktig och undrar om han tycker det är roligt att sy eftersom han syr så mkt.

Fröken (äldre, jättetrevlig, vill väl, vet att jag är intresserad av jämställdhet) lägger sig i:
xx måste tycka det är roligt. Han är den som syr mest av alla POJKAR. Det är roligt att POJKAR syr, min son .... osv hon gick på en stund till.

Hon vill väl, men genom det hon säger ligger det underförstådda budskapet till min son att POJKAR inte vanligen gillar att sy, att det egnetligen inte är en POJKsyssla.

Jag ler artigt och säger ngt platt. sonen lyssnar ju. Funderar på hemvägen om jag ska ta upp med henne att hon snarare motverkar det hon försöker åstadkomma, men känner att jag inte orkar. Risken att det blir fel, feltolkas eller att hon till slut inte vågar prata med mig av rädsla för att få kritik känns överhängande. Förstår ni vad jag menar?
Svar på tråden: Dagisfröken vill så väl - men det blir fel.

Absolut

Samma med min pojkes dagisfröken. Vi pratade dockor, och jag berättade att sonen fått en docka i tvåårspresent. -Ja,säger hon då, POJKAR kan ju också leka med dockor, min son har faktiskt också en docka, osv.... Jag blev lite beklämd att hon var tvungen att påpeka att han är en POJKE som leker med docka. För övrigt lekar han just inte mycket med dockan, och jag är rädd för att vi omedvetet inte uppmuntrat honom tillräckligt. Kanske blir mer aktuellt när han får syskon i höst!
Skrivet av    Tintin

Det där tror jag är

en personlighetsfråga. Man behöver inte uppmuntra barn att leka med sådant de tycker är kul. Vår dotter har aldrig lekt med dockor. Vår son däremot hade en period när han var runt 2-3 när han lekte mkt med dockor och lite extra lustigt var det när han smög undan för att amma dem. Jag försökte i o för sig uppmuntra de egenskaper han visade prov på genom att säga att han var gullig, omtänksam osv. (nu leker han inte med dockor, han har fattat vad som gäller, dock pysslar han en del med sina gosedjur som verkar vara mer \"okej\" även för pojkar). Kul att höra att fler reagerat på samma sak.
Skrivet av    seven

På mitt jobb

har man satt in en rosa geometisk figur i matematikrummet och tagit in barbie i byggrummet. Jättebra, jag önskar bara att man hade låtit bli att säga att det är för att locka in flickor.
Skrivet av    Varelsen

ja verkligen!

min tjej blir definitivt mer lockad av möjligheten att få bygga ngt än av barbie. än så länge.....
Skrivet av    seven

Artiklar från Familjeliv