Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

För mager mjölk?

Skrivet av Mamma
Kan man ha mjölk som är för mager, typ "lättmjölk"? Alltså, kan det vara en anledning till att bebisen inte går upp i vikt?
Jag tycker att min mjölk ser väldigt vattning ut när jag pumpar.
Svar på tråden: För mager mjölk?

Visst skiljer det en aning i mjölkens fetthalt mellan olika kvinnor, men då kompenserar bebis genom att ta mer mjölk. När man pumpar (eller ammar...) kommer ju den magra söta mjölken först, och sedan fetmjölken. Fast när man pumpar kan det vara svårt att hålla på tillräckligt länge för fetmjölken att komma eftersom det är svårare att pumpa...
Skrivet av    Alven

Nej...

...det där är att vissa har för \"tunn\" mjölk är en seglivad gammal myt som det är svårt att ta död på, tyvärr :-) Friska kvinnor som äter hyfsat allsidigt har inte för mager mjölk. Utan varje kvinna producerar den bröstmjölk som är optimalt anpassadd för hennes barn. Däremot så varierar fetthalten fullt normalt i bröstmjölken under dygnet och t o m under ett och samma amningstillfälle. Det kan finnas många tänkbara orsaker till att ett barn går upp för sakta i vikt, men är mamman frisk och inte svälter så är för tunn mjölk ingen av dem. Det viktiga för att man ska producera lagom med mjölk för barnets behov är att amma helt fritt och utan begränsningar, dvs erbjuda bröstet så fort barnet visar att det vill suga och låta det suga så ofta och så länge det vill. Det är också jätteviktigt att barnet har en optimal amningsteknik, dvs tar ett stort tag om bröstet, så att det stimuleras effektivt. Det ska inte göra ont eller kännas obehagligt att amma och bröstvårtorna ska vara runda direkt efter amningen, när barnet släpper taget. Är de tilltryckta, omformade eller sneda så behöver taget justeras. Det är min erfarenhet att de två absolut vanligaste orsakerna till otillräcklig viktuppgång är en icke optimal amningsteknik och/eller att barnets totala sugtid vid bröstet per dygn är för kort.
Skrivet av    Kattis