Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Såååå ont

Skrivet av Petra m Jonna&Jesper
Har skrivit och frågat om svamp och sår tidigare, och ibland tror man att det blir bättre, sen skiter det sig igen. :(
Har nu så ont att jag har riktig ångest och går på tå för att inte väcka Jesper en sekund tidigare än han vaknar själv för att inte behöva amma oftare än absolut nödvändigt. Är det detta som kallas fri amning, suck.
Vänster bröst går hur bra som helst. Känner ingenting, aldrig några sår och alltid bra med mjölk. Höger bröst är en mardröm. Har haft sår i fyra veckor nu som inte vill läka och ändå är jag jättenoga med taget. Var på BVC och frågade om svamp eller bakterier, men blev bara bortviftad för att jag inte har ont på båda brösten. Dsk tittade inte ens trots att jag sa att jag haft sår i tre veckor vid det tillfället.

Sonen blev jätteförkyld och åt inte så mycket på ett par dagar vilket resulterade i att jag fick hårda knöliga bröst, ont och feber. Lyckades dock hejda mjölkstockningen med värme och pumpning och nu har han börjat äta ordentligt igen. Hela högra bröstet har nu blivit så ömt att jag skriker om nån nuddar vid det. Har inga hårda knölar och jag ammar (när jag måste och jag behöver bettskena) ordentligt och tömmer. Det verkar dock som om mjölken minskat rejält i det bröstet.

Jag behöver tips, alla möjliga och omöjliga. Är sååå trött på att alltid ha ont så jag får övertala mej själv varenda dag att jag ska fortsätta amma.
Bröstvårtan är rund och fin efter amning och taget är stort så jag tror inte att positioneringen är fel.
Snälla snälla hjälp mej!!!
Svar på tråden: Såååå ont

Sök hjälp igen

Bvc verkar inte vara rätt ställe hos dig heller... Prova en amningsmottagning, en allmänläkare, jourcentralen eller vad som kan tänkas finnas där du bor. Försök tjata till dig en ordentlig utredning! Man ska inte behöva ha ont när man ammar!
Skrivet av    NenNa m E 040110 + -98, -00

Får väl göra det

All kraft går åt att försöka och försöka amma på alla sätt så man orkar nästan inte tjata för att få hjälp. Måste ta mej i kragen för nu gör det vidrigt ont. Vår Bvc sköterska är helt ny och hon är gravid med första barnet. Det spelar ingen roll hur trevlig och kunnig hon är rent teoretiskt sett, det känns nästan som om det är jag som ger henne tips när jag är där. Ska försöka få tag i någon annan läkare vilket inte är så lätt här ute i bushen. ;)
Skrivet av    Petra m Jonna&Jesper

Bvc...

...verkar inte ha mycket mera koll än hur de ska väga och mäta... Dessutom är responsen \"helt OK\" när man följer kurvorna och \"total katastrof\" när man inte gör det - och aldrig mittemellan.... Jag går dit för att \"mäta och väga\" och för att ha en kanal in i vården - nu har jag \"uppfostrat\" min bvc-tant till att ge mig en remiss (via hennes läkare) när jag vill ha den; annars är det _heeelt_ omöjligt att ens få en telefontid med en läkare härikring...
Skrivet av    NenNa

Sök hjälp!

Jag tycker det låter som svamp, bröstinfektion och risk för att få bröstböld som kankse måste opereras. Att inte ens titta på det bara för att det inte var båda brösten låter otroligt oseriöst. Anmäl henne till HSAN. Att bara fråga efter telnr dit när man får ett dåligt bemötande brukar göra susen. Synd att man ska behöva ta till hot för att få den vård man har rätt till.
Skrivet av    andrean

Hejsan!

Du har inte någon spec mödra eller dylikt där du bor, dit har jag vänt mig för hjälp. Vill bara säga att man visst kan ha svamp/infektion på en sida, det behöver inte synas utanpå heller. Gå gärna in på amningshjälpens sida och ta ut sidorna där symtom + behandlingsråd finns så har du på fötterna när du är hos läkaren. Lycka till/ Lotta been there........
Skrivet av    Lotta m Tova 030306

stackars dig! (lite långt kanske...)

Hej! Jag hade sådär rysligt ont i ca 3 veckor och grät varje gång jag ammade, min bvc sköterska tog svampprov på bröstet som hon skickade vidare för testning. För säkerhetsskull penslade hon på med sånt där lila medel dom har (vad det nu heter) och så fickjag med mig hem för att pensla själv i tre dagar. Så rekommenderade hon mig att pröva olika metoder. Det finns bröstvårtskräm på apoteket (jag tyckte den var bra) och så lufta brösten HELA tiden. eller så mycket som det bara går! Jag lade på en amningsnapp om jag var tvungen att bege mig ut som skydd mot stötar och mot bh:n. A-nappen gör det tyvärr fuktigt för bröstvårtan så man kan inte ha det hela tiden. Endel rekommenderar snäckskal, mendet funkade inte för mig. Dom ska dessutom vara välslipade inga vassa kanter... Vad mer? Jo en kompis till mig rekommenderade att pumpa ur bröstet så mycket så att vårtgården är mjuk så är det lättare för bebisen att få bra tag från början blir inte så mycket slit i b-vårtan i början. Jag var också in på amningshjälpens hemsida och kollade och läste tyckte dom hade endel bra förslag. Hoppas du fått endel konkreta förslag! Men som de andra också sagt, sök hjälp hos läkare, har det hunnit gå så långt kanske du måste få pencillin. Funkar det inte att tala med BVC-sköterskan gå till din barnmorska som du träffat under graviditeten, hon kanske kan boka tid hos en läkare åt dig. BB -personalen brukar också vara hjälpsamma. LYCKA TILL!
Skrivet av    Sussi m 2 goseklimpar

Huh!

Jag hoppas verkligen inte att det är bröstböld. Det låter verkligen inget vidare. Visste inte att det fanns något som hette HSAN, men om jag blir bortviftad igen när jag ringer bvc eller vårdcentral så kommer jag definitivt att föra detta på tal. Tack för tipset.
Skrivet av    Petra m Jonna&Jesper

Tack

för lycka till. Det kan behövas. Jag har varit och lusläst på amningshjälpens sida nu och fått många bra tips. Nu ska jag bara ta mod till mej och försöka mej på en amning..... *ryyyys* Ska försöka med bvc en gång till i morron och om jag inte får en ny sköterska utan bara den vi går och väger och mäter hos så tänkte jag ringa min barnmorska på mvc. Hon är supertrevlig och bra på alla vis så om hon inte kan hjälpa så har hon säkert tips på vem som kan.
Skrivet av    Petra m Jonna&Jesper

Många bra

tips. Tack så mycket. Har en oanvänd amningsnapp så det kan ju va bra om den kommer till nytta och bröstvårtskräm har köpt nu också. Har mycket att testa nu så förhoppningsvis så kan jag koncentrera mej lite på allt detta så jag slipper tänka på hur ont det gör.... :/ Hoppas kan man ju. Möjligheten att ringa BB hade jag glömt. Tack för påminnelsen. Skönt att ha lite alternativ.
Skrivet av    Petra m Jonna&Jesper

Märkligt

Konstigt för jag är också ofta öm i just höger bröstvårta och bröst! Jag har en tub Purelan 100 (från Medela) som jag köpt på Babyproffsen. Jag har nu ammat i snart 10 mån och varje gång jag är öm så masserar jag in pyttelite av salvan på bröstvårta... och magiskt nog så läks det på ingen tid! Så det är perfekt att smörja lite på kvällen och sen lufttorka medan man sover (ja tills det är dags för nattsnuttandet alltså). Jag brukar vara skeptisk till \"underkurer\", men faktum är att det här hjälper!!!! Hoppas du testar! Att mjölkmängden minskat kanske beror på att du har så ont och självklart spänner dig inför amningen! Förresten kan du kanske skippa amningskupor o sånt ett tag, så bröstvårtorna blir mer luftade. Det säjs ju att kuporna kan täta till, så det blir svamp. Jag hoppas verkligen det löser sig snart så du får uppleva myset med amningen!
Skrivet av    Havsfrun

Artiklar från Familjeliv