Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hjälp!

Skrivet av Sofia
Jag har en tjej på nio månader som jag ammar morgon/kväll/natt och oftast också någon gång under dagen. Hon äter annan mat också. Nu till problemet. I morse var ena bröstet jättespänt och fullt av mjölk så att det läckte. Det var länge sedan jag hade så mycket mjölk, och det ska ju inte vara så mycket heller (med tanke på hur jag ammar). Lilltjejen är förkyld och natten innan sov hon dåligt och snuttade ganska mycket, kan det vara det som gjort att produktionen ökat? Idag har hon inte velat amma alls och jag går alltså runt med ett bröst fullt av mjölk, vet inte riktigt hur jag ska göra, försöka pumpa ur lite eller bara låta det vara? Är rädd att det fortsätter produceras mycket om jag pumpar ur och det vill jag inte. Det blev visst rörigt, hoppas ni förstår problemet och har något råd om vad jag ska göra.

Tack på förhand!

Svar på tråden: Hjälp!

Lätta lite på trycket

Som du säger så har din lilltjej ammat upp din produktion, pga. förkylningen och nattsnuttandet. Om du bara låter det vara så kommer det att gå tillbaka till normalt om några dagar. För att bli av med den värsta spänningen kan du lätta lite på trycket genom att handmjölka ut lite, det stimulerar inte lika mycket som om du pumpar ut allt. Jag upplever ofta själv att produktionen ökar mycket under helgen, när Celia ammar mycket, så på måndagen har jag stora spända bröst. Men framåt onsdag, när jag varit på jobbet två hela dagar, då är produktion och veckoefterfrågan i balans igen. Hoppas det löser sig snabbt för dig, och att din lilla tjej är friskare redan.
Skrivet av    -Tessie-

Ja hon ökade

din produktion! Min snart 10 mån pojke hade tredagarsfeber förra veckan. Han ville absolut varken ha mat eller dricka, han ville bara ha bröstmjölk. Så han kompenserade gm att snutta mycket o ofta (jag ammar i ungefär samma utsträckning som du annars). Plötsligt blev mina bröst spända mellan amningarna, men det lugnade sig när han blev frisk, utan att jag behövde göra nåt alls. Han reglerar själv mjölkmängden o nu när han äter bättre av annat, så är det som vanligt igen. Om du inte känner att nån stockning är på gång så kan du ju bara låta brösten vara. Annars får du väl pressa ut lite för hand för att lätta på trycket. Förhoppningsvis blir hon strax lite bättre och vill ha bröstet igen och då reglerar hon själv tillgången. Lycka till!
Skrivet av    Havsfrun