Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

tillväxtfrågor

Skrivet av s med e
hej, nu har jag lite nya frågor . . .

Var något av era barn tillväxthämmat från början? (/i magen)Hur har det gått sen?

Undrar jag som faktiskt har en 14-månaderstjej som väger 7,7 kg, och börjar undra om det verkligen inte kan bero på nånting speciellt förutom att hon varit dålig på att äta.

det känns som att hon borde få i sig mycket mer kalorier än min "stora" tjej (3 år igår) fick vid samma ålder. Ändå väger hon som storasyster gjorde när hon var 7 månader. (I övrigt verkar de hålla samma utvecklingstakt).

lilla tjejen följer en kurva som ligger en millimeter över den understa kurvan för vikten, lite mer på längden men hon är ändå en kortis.

jag börjar bara bli så trött på att undra varför det är så här och hur det ska bli i fortsättningen. Ni andra som har små barn, har ni fått nån medicinsk förklaring? Om ni fattar hur jag menar? Mer än att "vissa barn är mindre än andra"?

(jag & pappan är oerhört medellånga, jag gissar att vi är på mittenkurvan för vuxna)


Svar på tråden: tillväxtfrågor

Hej!

Sol var kraftigt tillväxthämmad när hon föddes, ca 30% mindre än normalt vägde hon. Hon är dessutom född 8 veckor för tidigt. Det var jättesvårt att få i henne mat första tiden, hon kräktes upp massor, så hon fick mycket extra fett i maten, men ändå växte hon dåligt. När hon var Ett halvår vägde hon knappt 3 kg! I alla fall så fick gåtan sin lösning när hon var 9½ månad. Det visade sig att hon hade en allvarlig ämnesomsättningssjukdom och att hon stått på helt fel kost fram till dess. Vi fick medicisk hjälp till henne när hon blev allvarligt sjuk då hon var ca 8 månader, men hennes läkare på barnkliniken hade redan innan börjat fundera på varför hon växte så dåligt. Om ni är oroliga, så tycker jag att ni ska be någon läkare titta närmare på varför hon växer dåligt. Barn som föds små ska ju hämta igen sig ganska fort, sägs det. Det behöver inte vara något allvarligt, men det kanske finns någon allergi eller nåt som sätter käppar i hjulet.
Skrivet av    Elenor med Sol

Hejsan..

jodå. Victoria är född i v 41+3, alltså mer än väl fullgången och hon var också kraftigt tillväxthämmad. 2,3 kg vägde hon och var 42cm lång. I övrigt en fullt frisk och livsduglig flicka. Matproblemen fanns som jag upplevde det redan från första början. Även om jag inte fick börja mata henne själv i någon större utsdträckning innan hon var 4 dagar. Bm på bb gav henne ersättning var tredje timme för att de tyckte att hon inte kunde vänta på den mogna mjölken. Sedan blev det aldrig någon bra amning. Flaskmatandet gick, som du nog gissat redan, dåligt det med. 4 månader gammal vägde hon ännu bara 3 kg så då fick hon nässond. Kort efter satte kräkningarna igång och inom någar veckor la hon helt av med att äta själv. Då hon var 11 månader fick hon sin gastrostomi. Victoria är idag 19 månader och väger 8.8kg och är 69,5cm lång. Alltså en väldigt liten tjej. Nu i höst ska de på utreda hur hennes tillväxt egentligen fungerar. För det går nämligen att mäta om någon är naturligt liten eller patologiskt tillväxthämmad. Oavsett resultat så kan det komma att bli aktuellt med en tillväxtbehandling. Vill du veta, är du orolig, så kräv svar!
Skrivet av    Gabrielle med Victoria

Tjingeling

Våran tös var liten vid födseln, var liten redan under graviditeten då jag gick på extra flödeskontroller och tillväxtUL m.m. Efter någon vecka stod det klart att hon hade en kromosomavvikelse av den ovanliga sorten och den innebar bla tillväxthämning. Hon är i dag 2 år och 4 månader och väger drygt 7,5 kg och är 70 lång. Alltså liten, vi väntar på remiss till endokrinologen för utredning om tillväxthormon, inte så mycket för längdtillväxt som för att stärka muskelmassan. Så ja vi har fått en förklaring, men ingen vet hur det kommer att bli med tiden, vi får se.
Skrivet av    cajza m lillstumporna

Artiklar från Familjeliv