Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ledsen av reklam

Skrivet av mamma till tre barn
Både arg och ledsen blir jag av Telias reklam som finns i massor av varianter och där tonårstjejen är så taskig med sin pojkvän. Just nu körs mest den där han är ute och orienterar och ringer hem kontrollerna till tjejen med kompis, och dom tycker att han ska skynda sig mer för dom fryser. Jag tycker alla dom filmerna är så taskiga och nedvärderande.
Svar på tråden: Ledsen av reklam

Men

jag tycker dom är roliga och klart ironiska. På vilket sätt är dom nedvärderande? Eller på vad har det att göra med det här snacket?
Skrivet av    Moa med Ella

Hur är dom roliga?

När två lata tjejer får hjälp och ändå kritiserar killen att han springer för långsamt. Eller när killen tvingas gå och plåta kläder i skyltfönster åt tjejerna när dom sitter hemma i sängen. Är det roligt och ironiskt att vara elak och nedvärderande mot pojkar?
Skrivet av    mamma till tre barn

Äh, jag tycker...

den reklamen är kul och ironisk. Man måste väl få kunna driva med olika saker? Man kan inte ta allt här i världen så gravallvarligt. Så tycker jag men alla är vi olika.
Skrivet av    Pepparkakan med 3 grabbar

frågan är

hur det motsatta förhållandet skulle ha tagits emot. Förmodligen blivit anmält till DO eller något ........
Skrivet av    ~holy~

Jag tror...

... att det motsatta hade tagits emot på samma sätt. Dvs en del tycker att det är fel och en del harmlöst. Och jag tror att anmälan till ERK lika nära i det här fallet som motsatta. Vad man dock kan konstatera är att: *Då det klagas på reklam som visar en trist bild av killar/män för man alltid höra \"och var är minsann alla feminister nu då!\". (Ungefär som om feminster har patent på att klaga...Och som om man alltid vet att den som klagar inte är feminist...) *Då det klagas på reklam som visar en trist bild av kvinnor/flickor så får man höra \"åh, alla dessa överkänsliga feminister, hade det varit om killar hade de minsann inte klagat\". Du har ju folk som reagerar på denna reklam. Varför duger inte det? Varför förutsätta att det skulle klagas mer på det omvända? Jag tycker själv att reklamen i fråga är urdålig och visar på en kass syn både på killen och tjejerna. Inte kul alls, bara nedvärderande för alla.
Skrivet av    -ES-

men

det kunde ju lika gärna vart tvärtom... rolig är dom reklamerna iallafall.
Skrivet av    Elle med Liam

är inte en del av det rolig

just att det inte är det motsatta (och mkt vanligare) förhållandet.? Ofta bygger ju humoristisk reklam utifrån könsstereotyper och driver med dem.
Skrivet av    seven

det skulle ha anmälts

på sekunden för att vara nedvärderande mot flickor. Men grabbarr går det visst bra att nedvärdera. Märkligt att den åsikten ska finnas på den här sidan också.
Skrivet av    Lena Mö

kunde ha varit tvärtom?

Då finns ju ingen könsdiskriminerande reklam, om det lika gärna \"kunde ha varit tvärtom\"...
Skrivet av    Lena Mö

Om du syftar på mig...

så tycker jag du har fel. Jag tycker inte det är ok att nedvärdera killar. Det jag tycker är att den reklamen vi diskuterar är ganska harmlös och ironisk. Ju mer jag tänker på det ju bättre tycker jag den är för den har ju fått igång en diskussion här och det är väl alltid bra.
Skrivet av    Pepparkakan med 3 grabbar

nej

det tror inte jag, för vissa förstår ironin i reklamen....
Skrivet av    Elle med Liam

Håller med om

orienteringsfilmen och den där han måste gå och plåta i skyltfönstren. Men har ni sett den senaste? Den där hon har fått rosor? Den tyckte jag var helt fantastiskt rolig!
Skrivet av    politisk vilde

jag syftar inte särskilt på dig

men däremot tycker jag du har fel. Bara för att dålig reklam sätter igång en diskussion kan den u inte vara bra. HMs nakna rumpor och dom liggande pinupporna som dom hade nått år satte ju också igång en diskussion. Var den reklamen också bra pga det.
Skrivet av    Lena m-ö

håller med dig, mamma till tre.

jag tycker det är ett riktigt überarsle till flickvän och jag hoppas hela tiden att reklemserien ska sluta med att han gör slut för att hon är så in i h.....e dryg! han kan bli ihop med hennes schyssta kompis istället! jag ska varna min son för dylika taskmörtar!
Skrivet av    Tova

Nja

Filmerna ingår ju i en serie filmer där hela poängen är att _alla_ i familjen är ganska dryga. Tänker t ex på reklamfilmen där pappan får gå på restaurang själv för barnen vill vara hemma och ringa och surfa, filmen där pappan sitter på läktaren under sonens innebandymatch och surfar och missar sonens mål och den där tjejerna fotar av vykort med telefonerna och kiosktanten blir sur. Taskigheten mot pojkvännen ingår i ett sammanhang där allas egoism är närvarande i allt. Sedd i sitt sammanhang så tycker jag inte att det är så farligt.
Skrivet av    Eva E

Mjaa...

Det man gör är ju att man driver med manlighetsrollen. Det är inte manligt att springa runt och göra allt som flickvännen vill, så därför blir det roligt i reklamen. En flickvän som skulle porträtteras på samma sätt skulle tvärtom leda tankarna till tjejer som servar sina killar, en bild som vi inte har alltför svårt att föreställa oss existerar på riktigt och som inte på något sätt strider mot kvinnorollen i sin helhet. Då blir det inte roligt. Skillnaden blir alltså att den otänkbara mansrollen blir komisk, medans den mycket tänkbara kvinnorollen snarare blir tragisk.
Skrivet av    Mustardseed

Åh, så bra förklarat. Nu förstår...

jag varför jag instinktivt tycker reklamen är kul som den är men inte skulle vara det \"tvärt om\" :o)
Skrivet av    Pepparkakan med 3 grabbar

Bra sagt!

Håller med!
Skrivet av    *Tina*

fast

OJ vad många killar som har det precis så här - tjejer i högstadieålder kan vara GRYMMA och väldigt ego, det märker man i korridorerna när de kommenderar sina pojkvänner hit och dit och på olika ärenden. Så jag tycker fortfarande inte att det är kul att hon är dum - däremot förstår jag ju att budskapet är att telefon/mobil/bredband tar över i familjen så de inte bryr sig om varandra längre...
Skrivet av    Tova

Ja det är möjligt

men vår bild av manlighet är något helt annat. Det är väl även därför många män skämtar på det sättet med varandra - om man tar minsta hänsyn till sin partner så är man under toffeln, om en man tackar nej till att följa med ut efter jobbet så undrar kollegorna om han inte fick för kärringen osv.
Skrivet av    Mustardseed

Tycker inte heller om den

men alla i de där reklamerna är lite taskiga tycker jag...utom den lilla pojken.
Skrivet av    Mickan29

jag tycker snarare

att man framställer kvinnor som våp, som inte klarar sig själv. Orienteringen är ju ett typexepel på att tjejer inte ska hålla på med idrott, att de inte klarar av det utan tar en man till hjälp.
Skrivet av    anna

Är det inte så det faktiskt är...?

Man kommer väl ihåg när man var tonåring själv, hur man körde lite med killarna få dem att gör vissa saker för en. eLLER???
Skrivet av    sara med 4:e på väg

Ja det känns som om den speglar

vår samtid: - ok att bossa sin \"pojkvän\" - ok att barnen inte lyder sina föräldrar (pappan sitter ensam på restaurangen) - ok att bryta mot lagen (fotograferar vykort) - ok att utnyttja andra (öppnar virusmail på jobbet) Jag blir ledsen av den här reklamen. Förstår inte alls humorn i den. Vad är det som är så roligt med dessa ego-ungar? Ungefär lika jobbig som den där snorungen som ska få sin pappa att skaffa parabol. Hade han varit min hade han åkt upp på rummet utan tv i en vecka eller två om han suttit och kaxat sig så mot mig. Är det något positivt med handlingsförlamade och mesiga vuxna som inte vågar sätta gränser för sina barn?
Skrivet av    Illan

Artiklar från Familjeliv