Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Klarvaken mitt i natten?

Skrivet av Neta med Ängla
Finns det fler som har barn som vaknar mitt i natten och är KLARVAKEN? Hur gör ni isåfall?
Inatt gick jag in till min sambo och grät när jag suttit vid hennes säng i 1 1/2 timme.
Han tog en madrass och la sig i brevid henne, gav henne leksaker och fick sen leka hon till hon somnade.
Kan tippa på att hon var vaken minst 2 timmar!!
Detta har hänt 2 gånger förut, snälla säg att det går över.
Svar på tråden: Klarvaken mitt i natten?

för ljust?

Även i sthlm är det ju ganska ljust på nätterna (eller ja det blir ju ljust ganska tidigt iaf). Jennie är grymt ljuskänslig och här kör vi både persienner och mörkläggnigsgardin för att hon ska förstå att det är natt hela natten. Vaknar hon till riktigt ordentligt kan det vara väldigt svårt att få henne att somna om om det inte är väldigt mörkt. Har hänt några gånger när hon kräkts eller bajsat på natten och vi varit tvugna att ta hand om det (och dessutom inte kunde lägga henne i hennes egna mörka rum sen) att hon varit vaken 2-3 timmar. Så om ni inte redan har väldigt mörkt hos henne skulle jag börja med det.
Skrivet av    Ida m Jennie 040326

Låte henne somna själv

Sitt inte hos henne när hon vaknar om hon inte är ledsen. Låt henne förstå att det är tråkigt att vara vaken på natten och att ingen vill vara vaken med henne. Att lägga sig brevid är ju en bra idé, men inga leksaker på natten. En gosig nalle eller liknande är ju helt ok. Så här års kan det vara svårt att få det riktigt mörkt hela natten. Vi satte ett svart tyg för fönstret för att få Casper att inte vakna när solen gick upp. Det är lättare sagt än gjort att få ett barn att sova hela natten när de fått för sig att vara vakna. Allt handlar om tålamod och att inte ge upp och låta dem tro att det är ok. Lycka till!
Skrivet av    Mia - pojkmamma

Säger som de andra!

Mörkläggning är A & O för att Jonna ska sova hela nätterna och inte vakna i ottan. Vi kör mörkläggningsgardin OCH persienner. Dessutom tejpar vi fast gardinen i kanterna när det sipprar in ljus. Sedan håller jag med Mia om att inte ha leksaker på natten. Låt henne ligga ensam i sängen i det helt mörka rummet om hon inte är ledsen. Blir hon det så trösta (helst i sängen om möjligt) och gå sedan ut igen. Ängla är ju van att sova i eget rum sedan länge så det är inget nytt för henne!
Skrivet av    -LillaMy-

Hon är ledsen!

Jag tror inte det beror på att det är för ljust, för när hon vaknat är det mörkt ute och i hennes rum. Men jag ska inhandla en svart rullgardin för att vara på den säkra sidan. Hon gråter som besatt när man lämnar rummet men jag antar att vi får försöka trösta henne och sedan gå ut från rummet. Förhoppningsvis fattar hon galoppen att det är lika bra att sova. Och jag håller med om att inga leksaker på nätterna, ska säga det till pappsen oxå. Tack för dina råd!
Skrivet av    Neta med Ängla

Ps

Kanske ska förtydliga mig. Hon är ledsen när hon vaknar men det går över rätt fort.
Skrivet av    Neta med Ängla

Tack!

Jag ska prova med det för det kan ju aldrig skada.
Skrivet av    Neta med Ängla

Gör så lite som möjligt... långt

Jag har en dotter som (hittills...?) varit hopplös på att sova, på olika sätt. Nu har vi fått hjälp av special BVC. De utarbetar ju en individanpassad plan men några mer generella råd finns. Det ena är att ha en lugn attityd, jag kan bli stressad av att sitta där inne så länge när man själv bara längtar efter att få sova. Det som hjälpt mig har varit att lyssna på talbok i mp3 spalaren samtidigt. Det stör inte dottern och gör väntan mer uthärdlig och jag kan utstråla ett lugn. Sen skall man göra så lite som möjligt för att få barnet att somna om. I vårt fall är 5 -minuters metoden inget alternativ. Numera lägger hon sig till rätta själv när vi kommer in i rmmet, men annars försök trösta i sängen - här har vi fått vara ganska \"stränga\". Men det går ju att ligga bredvid på madress med en arm inne tex. Nu har vi kommit så långt att vi sitter bortvända med en hand på rumpa eller rygg. När hon samnat sitter vi kvar tills hon går ned i djupsömn. Måste nu skryta med att 3 av de senaste 4 nätterna har hon inte vaknat en enda gång (peppar, peppar). Däremot vaknar hon redan vid halvsex så kanske mörkläggningsgardiner kunde hjälpa mor det?
Skrivet av    Mamma till N

Hur mycket vilar hon på dagen?

Vi hade väldiga problem med sömnen på grund av allergi som vi inte förstod oss på, men sedan hon var 8 månader så har hon sovit hela nätter, men ibland så har hon gjort precis så som din tjej.. Det har alltid kommit i samband med att hon har lärt sig något nytt (inget ont som inte för något gott med sig?) och det har varat i 4-5 nätter, sedan har det gått över av sig själv... Det är jättejobbigt när hon är vakna, min tjej blev jätteledesen om vi lämnade henne ensam precis som din, så vi turades om att sitta inne i ett mörkt rum och bara vänta i timma efter timma...... DÅ tar man fram fasen!!! \"This too shall pass this too shall pass this too shall pass\" :-) Skämt å sido, jag tror att det här kommer lösa sig av sig själv om ni bara står ut i några dagar till, hav tröst!
Skrivet av    Charley m. marsdotter

Gömde ju...

..om hon vilar två gånger på dagen så kan det kanske vara det som späkar, att hon vilar för mycket dagitd, tesgta att lägga henne bara en gång i så fall.... (och glöm inte frasen!) :-D
Skrivet av    Charley m. marsdotter

här också

Jesper som sovit hela nätterna hur länge som helst har också bröjat vakna och välling hjälper inte utan efter en timme eller två somnar han. Dock fick jag mail från pampers i går (\"Ditt barn är nu 15 månader\") och de nämnde att just nu kan barn som sovit jättebra helt plötsligt vakna och ha svårt att vakna om. Jepser har också just lärt sig att gå så det är väl mycket att bearbeta på nätterna. PS. Grattis i förskott. Ha en underbar dag och njut av er dag.
Skrivet av    Helena m Jepser

snacka om att safwa som en kratta... :P

späkar skulle ha varit spökar och tesgta skulle ha varit testa.. *drar täcket över hufudet* ;)
Skrivet av    Charley m. marsdotter

Räcker upp handen!

3 nätter på raken har skönsovande Ebba plötsligt börjat jollra vid 3-4 tiden. Vi har väntat i det längsta, men problemet är att hon inte somnar om själv, som brukligt, utan blir vaknare och vaknare istället! Efter 1 timme och 350 ml välling somnade hon äntligen, lades tillbaks i spjälisen (hopplöst att få en pigg uge att somna om i spjälis - det blir gästsängen hos oss!!) och fick ett hostanfall. Det sistnämnda är en teknik hon utvecklat för att få uppmärksamhet - de är alldeles för vältajmade och slutar för abrupt för att vara äkta! Det listiga barnet!!! Vi ska köpa riktig mörkläggningsgardin till hennes rum - hoppas att det är det - men det kanske är ett utvecklingsskutt till? När det är flera marsianer med samma problem? Skönt att vi kan hjälpas åt iaf!!!!!! Sömniga kramar till alla!
Skrivet av    Ulrika m Ebba o 2:an

Tack alla!

Jag skall ha era råd i åtanken. Nu har det ju hänt endast 3 gånger men jag hoppas det inte blir fler. Trevlig helg!
Skrivet av    Neta med Ängla