Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Fråga om syskon *på besök*

Skrivet av Sofie4fot + Tove
Jag har 3 barn. Två pojkar sedan ett tidigare äktenskap som nu är 12 & 14 år, sen har jag nu en liten tjej på 6 mån. Pojkarna bor bara här på helger och lov, så Tove växer upp nästan som ensambarn om inte vi skaffar fler. Jag vet inte om jag vill ha fler barn, maken vill nog det men accepterar om jag inte vill. Men jag har funderat mycket över hur Tove kommer att tycka om att inte ha ett syskon i nära ålder och som växer upp i samma hem. Skulle vilja få lite råd och åsikter från er. Läste tråden "Varför?" nedan och förstod där att många ensambarn nu senare saknar syskon, men också andra som inte gör det. Tror ni att dom större bröderna "räcker till" som syskon för min lillflicka?
Svar på tråden: Fråga om syskon *på besök*

Jag tror

- under förutsättningen att du, som samtliga barns mamma, din man, och pojkarna fortsätter att vara viktiga för varandra o delaktiga i varandras liv - att det kommer att \"räcka\" med bröderna - för det är ju just vad dom är! Jag tycker att alltför många föräldrar _skaffar syskon_ till det äldre barnet istället för att _skaffa ett till barn_. Jag är själv ensambarn o kan ofta sakna syskon, men det får jag kompensera genom att ha världens bästa väninna ... hon får \"leka syster\" till mig. Jag klandrar absolut inte mina föräldrar!
Skrivet av    znigel m. Linnea

Tack

för ditt svar. Det var bra och tänkvärt.
Skrivet av    Sofie4fot + Tove

Det är sâ olika...

Min son är fem och har absolut inte saknat syskon,kanske för att det är sâ \"kompistätt\" här och han har aldrig saknat nâgon att leka med. Hur han kommer att uppleva det senare i livet var jag ju inte, men hittills har det bara varit positivt för honom att vara enda barnet. Jag tycker att han kan ha bâda delar - stoj och stim med mânga barn, men ocksâ lugn och ro hemma med mycket ensamtid med oss vuxna.
Skrivet av    Anna Malaga

ja....

jag ska snart få mitt första, och antagligen enda barn. Med oss bor min makes dotter (hon bor hos oss på heltid) hon är knappt 14 år, och mycket engagerad i lillebrors snara nedkomst. Även om hon är så mycket äldre, och även om hon skulle flytta hemifrån när min son är ganska liten är jag helt övertygad (om inte nåt väldigt väldigt konstigt skulle ske.....) om att min son alltid kommer ha sin syster, närhelst han behöver. Jag har inte följt med så mycket härinne, men, det där argumentet om att syskon är bra för att alltid ha nån utifall att, och beträffande föräldrarnas ålderdom etc, det är ju uppfyllt. Jag tror inte att man _måste_ skaffa ett syskon för att barnen ska ha nån att leka med! Min bonusdotter har ju varit ensambarn i alla dessa år, tills nu, och hon är mycket utåtriktad och social, och har aldrig saknat syskon. Men, jag kan ju bara spekulera än så länge, men så här tror jag rent spontant...
Skrivet av    Miqa - bf 17/9

Omöjligt att svara på men...

....för mig har det ialla fall \"räckt\". Jag är uppväxt i princip som ensambarn (syskonen kom bara och hälsade på på loven) och alla mina syskon är äldre än mig, närmaste brorsan är åtta år äldre och min syster är 11 år äldre. Jag kan inte minnas att jag saknade syskon som liten, förutom en period i 10-11 årsåldern då jag var \"sugen\" på en lillasyster (förstod dock att min mor var för gammal för ännu en liten). Nu som vuxen har jag mycket glädje av mina syskon, har ju haft förmånen att bli moster och faster till exempel. Så känn inte att ni \"måste\" skaffa inte fler barn för dotterns skull.
Skrivet av    Mickan29

Artiklar från Familjeliv