Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hjälp!! Snälla snälla!!!

Skrivet av Anki
Jag vet att jag inte borde vara ledsen för jag har blivit erbjuden jobb, men...

*Det ringde en man föut och ville att jag skulle på intervju imorgon (ont i magen) Jobbet ligger över 1 timma härifrån och jag har inget körkort, dottern är precis färdig med inskolningen på dagis.

Nu till mina frågor. Får jag tacka nej till jobbet om det känns helfel? eller mister jag min a-kassa då?

Jobbet är i en affär som troligtvis kommer vilja att jag jobbar mellan 9-18. Tänk då till 1 timma innan och 1 timma efter i bussfärd. Sambon både jobbar och går i skolan, är nästan aldrig hemma. Jag vet att jag söker en heltidstjänst, men jag får inte det att gå ihop med mitt barn och dagistiderna. Kan jag tacka nej??

Sen en annan fråga. På mitt gamla jobb tjänade jag 95kr i timmen, nu är det tal om lägre timmlön vilket inte är bra eftersom vi försöker få ett syskon. Kan jag begära samma lön? Hur ska jag göra där?

Bara för att man är arbetssökande så kan man väl inte buga och bocka och ta vad för skitjobb som hellst, eller hur funkar det??

snälla snälla svara, jag mår jättedåligt.
Svar på tråden: Hjälp!! Snälla snälla!!!

Kan inte

tänka mig att du måste ta ett jobb som ligger över 1 timma hemifrån, men jag vet faktiskt inte. Vårt dagis har öppet till 18.30, så det i sig vore skäl för mig att få tacka nej tycker jag. Kan inte tro att man kan ha barnen på dagis från 7.30-19.30!?
Skrivet av    Kristin

Måste tacka ja

Om du tackar nej så kommer din a-kassa att ifrågasättas. Alternativet är att du diskuterar med din handläggar epå af om arbetet är lämpligt med tanke på pendlingsavstånd och familjesituation. För att erhålla a-kassa är grundregeln 12 timmar, dvs 8 h arbete och 4 h pendling.
Skrivet av    anonym

4 h pendling!!!

Det är ju inte klokt egentligen. Att man ska behöva resa så långt. Hur får man i hop det då om man har barn????
Skrivet av    Linda L

Svar på frågan om lönen

kopierade en text som kanske kan ge lite vägledning Arbetsinkomsten Om inkomsten i det anvisade eller erbjudna arbetet inte understiger 90 procent av dagpenningen i arbetslöshetsförsäkringen betraktas arbetet som lämpligt. Om du får ökade levnadsomkostnader på grund av dubbelt boende ska dessa tas med vid beräkning av inkomsten. Hänsyn tas även till eventuella skattelättnader. Anställningsförmåner ska motsvara kollektivavtal eller de förmåner som anställda med dina kvalifikationer och arbetsuppgifter får hos jämförbara arbetsgivare.
Skrivet av    Linda L

Det beror väl på flera olika saker...

hur länge har du varit arbetslös? De första 100 dagarna är de ju lite \"snällare\" än efter 100 dagar. Prata med din a-kassa. Du kan ju ringa anonymt och fråga hur de bedömer läget. Därefter kan du ju tacka ja eller nej till arbetet. Första gången du tackar nej till ett anvisat arbete sätts ersättningen ned med 25% under 40 dagar. Gång 2 med 50% och gång 3 får du ingen ersättning alls, tills du har uppfyllt ett nytt arbetsvillkor.
Skrivet av    Cicci

Är det sån brist på arbetstagare hos dig

Med tanke på den arbetsbristssituation det verkar vara överallt tror jag knappast arbetsgivaren vill ha någon som låter så uppgiven som du verkar göra. Mår du så pyton lär det märkas vid intervjun. Har du sökt jobbet eller blivit kallad direkt på något sätt?
Skrivet av    Louise

vill du verkligen in på arbetsmarknaden?

då ska du väl inte planera att bli mammaledig igen förräns du har en stadig inkomst? Har du nu chans får du satsa, då får väl pappan se över om han kan korta dagarna för barnet? Kan det vara så att du har skämt bort honom nu när du varit hemma och tagit större ansvar för barnet än vad han har gjort? Tänk på din pension och om du skulle bli ensamstående nån gång av vilken orsak det än må vara. Säger du nej till ett jobb med såpass lite pendling blir du nog av med din a-kassa.
Skrivet av    familjsen

Man kan väl kombinera

planera mammaledighet samtidigt som man vill få en fot in på arbetsmarknaden!? Kanske rent av för att hinna jobba 6 mnd så man får en vettig föräldrapenning, och sedan förhoppningsvis ha jobb att gå tillbaka till efter ledigheten!?
Skrivet av    Kristin

Nej

jag hade inte sökt detta jobb, dom hade fått mitt namn genom arbetsförmedlingen. Ja jag mår verkligen dåligt. Jag har sökt massor med andra jobb som jag väntar få svar på.
Skrivet av    Anki

Vi har ju

försökt få ett barn till väldigt länge så naturligtvis kommer jag inte ge upp det nu för att detta jobbet dök upp, som jag inte ens sökt. Jag har sökt massa andra jobb som skulle passa mig bättre. Angående att skämma bort pappan.... hm, vet inte vad jag ska säga! Han arbetar hela dagarna, börjar klockan 5 på morgonen och se läser han på högskolan på kvällen... skulle inte kalla honom bortskämd!!
Skrivet av    Anki

Men...

han har ju faktiskt också en familj att ta hänsyn till. Det är ju inte bara ditt ansvar. Man måste inte plugga OCH jobba samtidigt som man har små barn. Jag tycker du söker jobbet, får du det så tar du det och pappan tar under tiden och kortar sina dagar. Sen när du blir föräldraledig igen så är du ju hemma igen... Lycka till!
Skrivet av    ct

Fattar

inte varför vi blandat in pappan. Han jobbar och sliter för att vi ska få mat på bordet och för att vi ska kunna bo kvar här. Han flyr inte om det är det ni tror. Men eftersom han tjänar 3 gånger så mycket som jag kommer göra så måste han helt enkelt jobba såhär. Vi har inte råd med annat! Kommer nog jobba ihop till min pension så småningom, inget ni behöver oroa er om!!
Skrivet av    Anki

hur prioriterar ni?

är det inte viktigt att han är mer närvarande med sina barn?
Skrivet av    familjsen

jag lovar dig

att han hinner träffa henne också. Men när allt kommer omkring så betyder pengar väldigt mycket. har man inte så mycket utav den varan så måste man jobba häcken av sig, så är det för många familjer. Kanske borde du tänka dig för och inte kläcka ur dig så dumma kommentarer, naturligtvis prioriterar vi vårt barn. Hans studier går i första hand och sedan jobbar han så mycket han orkar, han har ju som sagt ett väldigt bra betalt jobb till skillnad från vad jag skulle fått. han tog ett sabbatsår bara för att inte missa dotterns första år. Men någon gång måste han ju ta upp studierna igen.
Skrivet av    Anki

dina studier då?

vill inte du få samma förutsättningar att få ett bra jobb och tjäna pengar som han?
Skrivet av    familjsen

Hej ANKI!!!

Jag förstår dig precis när det gäller detta med ekonomi. Vi har det OERHÖRT knapert hemma hos oss. Vi lever på 15 000 kr per månad och det räcker INTE långt, så att börja hoppa på dig för att du/ni inte tänker på barnets bästa osv. tycker jag är ett prov på dåligt med empati, eller kanske rent av förutfattade meningar. Jag förstår även att du är orolig över detta med dagistider och pendling, men jag LOVAR dig, det ordnar sig! Man oroar sig oftast mycket i onödan... Och senare visade det sig att det faktiskt gick, trots alla farhågor man hade innan! Jag trodde ALDRIG jag skulle orka med mina studier eftersom jag får gå upp redan klockan 4:30, sedan måste jag dra upp min 3-åriga dotter klockan 5:00 för att hinna till skolan innan klockan 8:00. Jag pendlar FEM timmar om dan och det går riktigt bra...NU... För jag har fått in en RUTIN och det är det viktigaste! Min sambo pendlar fyra timmar om dan, men börjar redan klockan 7:00 så han går upp ur sängen runt 4:15 och åker klockan 5:00... Visst är det jobbigt, det ska erkännas... MEN jag trodde ärligt talat att det skulle bli OLIDLIGT men det är det inte... För nu har vi fått till rutinen och den funkar för oss alla (har iofs inget annat val). Så oroa dig inte så mycket för pendlingen och dagistiderna, får du nytt arbete har du ALLTID rätt att ändra dina tider på dagis, och om du kommer att börja klockan 9:00 och pendlar en timma så behöver ju dottern inte vara på dagis förrän 7:00-7:30, och det är ju inte så tidigt! Hoppas det löser sig för dig!!! Ett stort lycka till!!! :) //Elizabeth
Skrivet av    Elizabeth

Jag har redan

läst till det jag velat bli i hela mitt liv, det är också jobb inom detta jag har sökt. Då kanske du fattar varför jag inte vill ha detta jobb som jag blivit erbjuden när jag väntar på svar från andra jobb som jag verkligen vill ha.
Skrivet av    Anki

Tack vännen

skönt att få lite förståelse, kände mig plötsligt usel! Kram
Skrivet av    Anki

Glömde en sak

grejen är inte den att det blir för tidigt att lämna henne på dagis vid 7-8 utan snarare att ingen kan hämta henne innan dagis stänger, där har vi det stora problemet. vårat dagis stänger 18 och ingen är i så fall hemma här innan 19.15.
Skrivet av    Anki

kan du ligga på?

och höra efter hur långt de har kommit i rekryteringsprocesserna som gäller de jobb du verkligen vill ha? jag har en utbildning inom det jag vill pyssla med och har fått jobba med det i perioder - andra perioder har jag fått ta andra jobb
Skrivet av    familjsen

Fråga din a-kassa...

om de anser det vara ett lämpligt jobb. Lämplighetsgraden av ett jobb, tar även hänsyn till faktorer runt omkring. Om du förklarar situationen med din man/sambo och barnet och dagistider osv, så kommer de att ge dig ett svar. Antingen säger de: \"nej, det är inte lämpligt med dina förutsättningar\" eller så säger de väl \"ja, det är lämpligt, din man får ändra sina tider\". Du kan ju fråga anonymt också, då får du ju i alla fall veta. För mig känns det väl inte direkt lämpligt under rådande omständigheter, men jag är ju ingen a-kassa. Vet inte heller hur hårda de är. För mig är det självklart att man ska försörja sig själv, men vi har ju också a-kassan av en anledning. Självklart ska man utnyttja den så lite som möjligt, men det finns ju regler kring det hela och så länge man följer dem så måste det ju ändå bedömas som ok. Och ja, jag vet att det finns folk som sk-ter i att söka jobb osv, men dessa borde ju trilla dit förr eller senare om kontrollerna funkade.
Skrivet av    Cicci

Jag vore

tacksam om du inte skriver några mer inlägg till mig, du verkar inte fatta vad det hela handlar om. Jag ligger INTE på soffan och latar mig hela dagarna om det är det du tror. Mitt barn går i första hand, har alltid gjort och kommer alltid att göra.
Skrivet av    Anki

vem pratade om en soffa?

det kanske vore bra om du läste mina inlägg?
Skrivet av    familjsen

men inte

om man har småbarn väll?
Skrivet av    musen

10%

Om jobbet är så mycket sämre betalt att din inkomst sänks med 10%, så har du rätt att tacka nej till jobbet. Dock gäller det 10% gentemot vad du får i arbetslöshetsersättning, inte tidigare lön.
Skrivet av    Elin

jo det tror jag

beroende på hur den andra föräldern jobbar
Skrivet av    familjsen