Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

VAB trots att barnet inte är sjukt?

Skrivet av Undrande
Min arbetsgivare tvingar mig att ändra en del av mina arbetstider. Vid ett par tillfällen inträffar dom nya arbetstiderna då min sambo redan jobbar, typ en söndagsnatt.

Kan jag ta VAB då? Jag har hört både Ja och Nej så om nån kan svara med SÄKERHET skulle jag bli glad. Det finns ju ingen barnomsorg på söndagsnätter i min kommun. Vad gör jag annars? Sjukskriver mig och blir utfattig?

Min arbetsgivare förstår inte att det skulle vara nåt problem att hitta barnvakt. Jag tycker inte att jag ska behöva skaffa barnvakt för att gå till jobbet när dom ändrat mina arbetstider. Har jag fel inställning?
Svar på tråden: VAB trots att barnet inte är sjukt?

Ja, du har fel

inställning. VAB kan du såklart inte ta eftersom det är till för att täcka upp inkomsten man förlorar när barnet är sjukt och inte för att man inte kan få barnvakt. Sjukskriva dig kan du inte heller göra. Det gör man när man är sjuk. Kan pappan ändra på tiderna? Släktingar som kan passa barnen? Ni kanske får annonsera efter någon som kan komma hem till er när ni båda arbetar. Är tiderna mycket ändrade? Arbetsgivaren måste ha rätt att ändra ens arbetstider även om det ställer till det för en.
Skrivet av    71:an Nika

Mycket konstigt

att jag ska tvingas gå till jobbet fast jag inte har någon barnomsorg. Jag får välj \"sälja\" barnen för att kunna ha en inkomst. Nån intresserad...? Och för dom som tänker säga: \"Så är det att ha barn\" så kan jag säga att jag faktiskt inte tänkte skaffa barn över huvudtaget. Nu blev det bara så och det är jag mycket glad för.
Skrivet av    Undrande

Exakt var

lligger det märkliga? Jag förstår om det ställer till det för er, men det är väl inte arbetsgivarens sak att ta hänsyn till er barnomsorgssituation. Även om AG såklart gott kan försöka ta hänsyn till det, men att ha det som krav? Nej! Jag tror inte att du ska behöva ta till så drastiska åtgärder som att sälja barnen. Du kan ju börja med att kolla om mannen kan ändra på sina tider. har du ingen barnvakt du känner redan, så kan du annonsera efter någon. Hoppas det ordnar sig för er, men du får ta tag i det själv och inte bara tycka att arbetsgivaren gör fel.
Skrivet av    71:an Nika

Jag menar kanske inte

att AG behöver ta hänsyn till det direkt. Men om dom ändrar mina tider och jag inte kan jobba måste jag ju kunna vara hemma eftersom jag inte tänker hyra in nån okänd person att vakta mina barn. Den största kan ta hand om sig själv men de två mindre kan det INTE. Barnens pappa och jag jobbar på ett mindre företag så dom känner till detta.
Skrivet av    Undrande

Visst kan du vara

hemma. Men du kan inte ta VAB eller sjukskriva dig. Du kan också se dig om efter ett arbete med tider som passar er. SOm sagt, hoppas det ordnar sig.
Skrivet av    71:an Nika

Prata med facket

Jag tycker att det borde vara en sådan förändring som arbetsgivaren inte får genomföra utan MBL-förhandling, men jag kan inte reglerna. Prata med facket, om du är medlem där. Annars får du försöka läsa in dig på MBL och förhandla själv.
Skrivet av    ullen61

Inte arbetsgivarens problem

Klart du kan vara hemma hur mycket du vill, men du får ju inte betalt då... Ingen lön, ingen sjukpenning och ingen VAB-ersättning. Dina barnvaktsbekymmer är knappast arbetsgivarens problem. Många arbetsgivare som behöver personal på obekväma tider försöker vara tillmötesgående, men de måste förstås se till verksamheten i första hand. Jag tycker faktiskt man kan begära att personalen lägger manken till också. Ni är faktiskt två sammanboende föräldrar; den som är ensamstående och jobbar skift har det värre än ni. Har du förresten kollat om din kommun erbjuder barnomsorg för föräldrar som jobbar obekväma tider? En del kommuner gör det. Att snacka om att inte vilja lämna barnen till \"någon okänd\" är ju faktiskt rätt fånigt. En barnvakt blir ju lika känd för ditt barn efter ett tag som förskolepersonalen blir.... Man letar upp en barnvakt som får träffa barnet några gånger innan första gången de ska vara ensamma. Svårare än så är det inte.
Skrivet av    Annika60

Jodå

Så länge arbetsgivaren meddelar i god tid (brukar i de flesta avtal vara en månad) är det helt ok. Kan man inte jobba räknas det som arbetsvägran vilket är mycket allvarligt. Självklart ska man alltid som arbetsgivare försöka gå den anställde till mötes men i slutändan är det ALLTID arbetsgivarens behov som styr.
Skrivet av    Frida S

Vi lägger manken till båda två

och kan visst jobba dom tiderna som firman kräver, men inte samtidigt. När jag började på firman så gällde andra regler och andra tider. Jag tycker det är rätt skönt att jobba en lördag eller söndag för det är bekvämt att vara ledig en vardag ibland. Och att lämna barnen till nån okänd, det gör jag bara inte. Min kommun har inte nattis eller annan barnomsorg på obekväm tid. Nä, jag får nog ta ett vanligt kontorsjobb tyvärr. För detta funkar inte. Fem års utbildning och snart tio års yrkeserfarenhet rakt ner i papperskorgen :(
Skrivet av    Undrande

FEL!

Går det att ordna arbetstider på annat sätt som underlättar för arbetstagarens familjesituation är det arbetsgivarens skyldighet att göra detta. Arbetsgivaren har visst ett visst ansvar... Sen kan man naturligtvis inte sjukskriva sig om man inte är sjuk eller vabba om barnet inte är sjukt.
Skrivet av    Cia

Visst är det arbetsgivaren som styr

Visst är det arbetsgivarens behov som styr i slutänden, men jag trodde att facket i alla fall kan begära en förhandling i frågan. Det gjorde min mans fack när hans dåvarande arbetsgivare vill omplacera honom efter föräldraledighet, vilket ledde till betydligt längre resväg och därmed längre dagisdagar får vår son.
Skrivet av    ullen61

Hittade MBL

MBL 11 § Innan arbetsgivare beslutar om viktigare förändring av sin verksamhet, skall han på eget initiativ förhandla med arbetstagarorganisation i förhållande till vilken han är bunden av kollektivavtal. Detsamma skall iakttagas innan arbetsgivare beslutar om viktigare förändring av arbets- eller anställningsförhållandena för arbetstagare som tillhör organisationen. Om synnerliga skäl föranleder det, får arbetsgivaren fatta och verkställa beslut innan han har fullgjort sin förhandlingsskyldighet enligt första stycket. I vissa avtal har man förtydligat vilka typer av förändringar som ska MBL-förhandlas och ofta skrivit in att just arbetstider är en sådan fråga. Det här hittade jag t.ex. i ett avtal: Primär förhandlingsskyldighet enligt 11 § MBL Innan arbetsgivaren beslutar om viktigare förändringar av sin verksamhet, skall arbetsgivaren på eget initiativ förhandla med berörd arbetstagarorganisation. Exempel på frågor där det föreligger primär förhandlingsskyldighet är o Budget o Omorganisation som leder till förändrade arbetsuppgifter för någon eller några arbetstagare eller risk för övertalighet o Åläggande av nya arbetsuppgifter o Riktlinjer för bemanningsplanering och bemanningsplan o Inhyrning av personal (bemanningsföretag) o Omplacering o Förändrade arbetstider o Semesterplanering o Förändring av lokaler och utrustning o Planering och start av nya projekt o Beslut att avbryta pågående projekt
Skrivet av    ullen61

men MBL..

...är ju alltid i arbetsgivarens händer, det enda är att dom har informations och förhandlingsskyldighet, sen kan facket reservera sig i all oändlighet, tyvärr.
Skrivet av    maria65:a

Visst

Jovisst jag vet det, men med fackets hjälp är det min erfarenhet att det kan gå att hitta en kompromiss. Det gjorde det t.ex. som sagt för min man.
Skrivet av    ullen61

Du fick ganska oförstående svar

tycker jag. Ville bara säga att jag förstår dej faktiskt! Tycker oxå att det verkar dåligt att ändra tiderna sådär utan att förstå om det inte går för alla. Man har ju den situation man har och det är väl utifrån det du sökte detta jobb från början. Det är ag som bestämmer nästan jämt, i slutändan. Men man kan ju inte sjukskriva sej eller VABa. Knepig sits. Hoppas det fixar sej.
Skrivet av    Ellen

Mina svar var

inte ett dugg oförstående :) Jag förstår precis och hade själv inte alls varit glad om min ag ändrade på arbetstiderna. Däremot tycker jag att det är märkligt att tro att man kan få vabba eller sjukskriva sig.
Skrivet av    71:an Nika

Jo håller med

Det är klart man inte kan. Men jag tror hon var lite ledsen/arg/orolig och visste kanske inte mer helt enkelt.
Skrivet av    Ellen

Artiklar från Familjeliv