Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

9-månaders, vägrar äta lagad mat

Skrivet av LJ m A 0412
Hej,

vi har en 9-månaders dotter som vägrar äta lagad mat. det har hållt på i ca 1 1/2 månad nu och det börjar bli tröttsamt...
En vanlig dag:
06:30 välling
08:30 havregrynsgröt
sover mln 09:30 och 11:00 ca
12:00 lunch (det är här problemen börjar...)
15:00 mellanmål, frukt, macka eller pulvergröt
sover mln 16:00 och 17:00 ca
18:00 middag
19:30 välling

Välling, macka, frukt och gröt är INGA problem. Hon blir gärna matad med sked. Mackan äter hon själv, gör små bitar. Hon är duktig på att "tugga" och plocka i sig bitar själv.

Men lunch och middag, hon vägrar, totalt att äta burkmat (får hon i sig första keden så räcker hon ut tungan, sedan vänder hon bort huvudet och kniper igen munnen). min hemlagade har vi provat att purèa, men det kanske hon äter ett par skedar av. Vi har provat att hon får lite på egen talrik och resten är antingen purèat eller i bitar som vi matar henne med, vi har provat att hon bara får egna bitar på egen tallrik. Dessa bitar hamnar antingen på golvet eller på stolen... Vi har provat att "lura" i henne mat genom att ta lite efterrrätt på skeden, det funkar i två skedar sen blir hon jättesur. Har provat att hon får äta från min tallrik (vi äter oftast samtidigt som henne). Om hon får pulvergröt till kvällsmat så äter hon gladeligen 1 1/2 port, så hon är hungrig.

Vad ska vi göra? Går det över? Det börjar faktiskt kännas lite tröstlöst...

Kan tillägga att hon går upp i vikt och utvecklas normal ändå, så egentligen så är det ingen fara, men eftersom man vill att hennes mesta näring under en dag ska komma från lunch och middag, så vill man ju att hon ska äta bra då.

Tack för att ni orkade läsa ända hit...
Svar på tråden: 9-månaders, vägrar äta lagad mat

hejsan

jag har haft det likadant med vår mellanson, han vägrade att äta lagad mat och även burkmat. Gröt vägrade han också. Vad man kämpade för att få åtminstonde lite mat i honom!! Vi provade nog de flesta \"trick\" vi kunde komma på. Han hade gärna levt bara på välling och yoggi... Men han gick konstigt nog upp i vikt ändå.. Det har gradvis blivit bättre faktiskt även om han fortfarande är ganska kräsen, men nu vågar han smaka i alla fall.. Så det har utökats från fiskpinnar och pannkaka till lite mer.. Nu är han 4 år och äter ganska bra. Grönsaker får man \"lura\" i honom och potatis vägrar han äta..men raggmunk går bra ( han vet inte att det är potatis i..). Vill bara att ni ska veta att ni inte är ensamma och att det säkert kommer att bli bättre även om man känner sig frustrerad när det inte funkar med maten..
Skrivet av    feather

Tack för svaret

Hej, härom dagen blev jag så less på att slänga maten som jag lagat åt henne, att jag gav henne en burk. Döm om min förvåning då hon plötsligt åt! Så kanske, kanske har det vänt. Vågar inte ropa hej än, men de senaste två dagarna har hon ätt mer lagad mat sammanlagt än vad hon åt hela förra veckan... Tack för svar och kram
Skrivet av    LJ m A 0412

Artiklar från Familjeliv