Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur är det meningen att det ska funka???

Skrivet av Anonym
Jag har varit hemma i olika omgångar sedan -97, jobbat heltid och deltid, varit arbetslös. Nu jobbar ajg heltid och det känns som om vi ska drunka i allt som måste hinns med ändå. Det är tandläkare, hälsokontroller, frisörtider allt både till barn och till oss vuxna. Dessutom är det sjuka barn, föräldrafika både här och där och allt annat man förväntas närvara på. Hur hinner ni med allt???
Svar på tråden: Hur är det meningen att det ska funka???

Det gör man inte...

... jag drar ner rejält på sånt jag inte tycker är nödvändigt... och får brottas med samvetet. Jag fascineras av hur många som faktiskt KAN vara med på \"allt\" och som lämnar klockan 9 och hämtar 15 och sen säger att de jobbar heltid?!!! OK, en del kan säkert jobba hemifrån en del men ett helt dagis?! Jo, det är sant - vi hade våra barn på ett dagis där INGET barn var kvar efter 15.30!!! Nu kom jag från ämnet - men summa summarum. Det är hopplöst svårt att få det att gå ihop.
Skrivet av    Åsa

Prioriterar

Man hinner inte allt... Exvis klipper vi mannen (och mig i somras) med hårklippmaskin hemma; det spar man frisörbesök på *S* Föräldrafikor är vi ytterst sällan med på. Det är trevligt för folk som jobbar deltid eller inte alls och har tid över, men jobbar man heltid hinner man inte med sånt där som brukar inträffa kl 15... Jag brukar hellre ta heldagar och vara med barnen i skolan; det är ju strängt taget deras vardag jag vill se, inte sitta och prata med föräldrarna till barnen...
Skrivet av    Annika60

Fast det går ju...

... om båda föräldrarna har flex. Då kan den ena vara på jobbet tidigt (06.30-07) och sen åka hem och hämta tidigt. Den andra lämnar då och åker sent till jobbet och åker hem sent.
Skrivet av    Annika60

Det vill jag också

alltså ta heldagar och vara med i skolan t ex. Men jag får inte ihop det i alla fall. Nu har ju jag i o f s hamnat på ett märkligt ställe utan flex och utan övertidsersättning (bara timme mot timme). Jobbar man då heltid och tar 20 dagar semester på sommaren, då är det inte så många dagar kvar. Tycker det var heldumt att de tog bort kontaktdagarna för det behövs ju dagar även sedan barnen fyllt 8 år. Jaja, jag går ner till 75 % i nov hoppas det ljusnar då....
Skrivet av    Anonym

Flex viktigt

Ska det funka måste dels föräldrarna jobba olika tider, dels åtminstone en av dem ha möjlighet att flexa. Min man har alltid jobbat 7-16 och därför kunnat vara med på föräldrafikor och liknande, jag har jobbat 8.30-17.30 och då tjänat in flex (vi har 45 min lunch) som jag kunnat använda när jag t.ex. behövt gå till frisören. Barnens tandläkarbesök och hälsokontroller får du ju ta VAB för. Barnens frisörbesök har vi tagit just på lördagar. Men visst är man mycket borta från jobbet när man har småbarn, framförallt för alla sjukdomar. Och visst är det jättesynd att de tog bort kontaktdagarna. Kan ju inte kostat samhället särskilt mycket men var väldigt värdefulla för kontakten mellan dagis/skola och föräldrar.
Skrivet av    ullen61

som...

...Annika säger så flexar nog många eller jobbar skift, på vårt dagis är det så iallafall. Jag jobbar heltid och slutar vid 12 varje dag och hinner med \"allt\" men jobbade jag till 17 (har testat det en dag) då skulle jag bli galen av stress. Tror man får prioritera ordentligt då.
Skrivet av    maria65:a

Bara en fråga?

När börjar du jobba?? Om du jobbar heltid och slutar 12 tänkte jag??
Skrivet av    Anonym

Ingen hinner med allt

och framför allt inte saker som föräldrafika :-) Vårt sociala liv är väldigt begränsat, vi jobbar väldigt oregelbundet bägge två, borde ha rensat ogräset för länge sen, har mycket skit i hörnen. Dottern klipper vi hemma, jag är långhårig o klipper mig sällan. Tandläkaren behöver vi inte gå till mer än en gång om året och läkarbesök går vi inte heller på ofta. I omgångar har mor- o farföräldrar varit hemma hos oss för att förhindra oss att drunkna :-). Vi har haft turen hittills med ett friskt barn och att vi är friska själva. Och sen brottas vi ständigt med hur man ska hinna, så det känns kanske inte som om vi \'löst\' problemet, snarare att vi tar en sak i taget och håller näsan ovanför vattenytan.
Skrivet av    Ele

Tror att just det är lösningen

att tex gå ner till heltid och framför allt inse att man inte kan göra allt. Fast det är mycket lättare att ge andra rådet än att göra det själv...
Skrivet av    Ele

jag börjar

Jag börjar mellan 4:43 och 5:28 om mornarna, lite senare på helgerna. Min heltid är på knappa 34 tim/veckan!
Skrivet av    maria65:a

glömde...

på helgerna (varannan helg jobbar jag) har jag lite längre omloppstid och slutar inte förrän vid 14-15 och det tycker jag är jättesent!
Skrivet av    maria65:a

Nää inte får du VABa för planerade besök? *im*

dg
Skrivet av    Åsa

Vet inte riktigt

hur det räknas men på www.fk.se står det att man får ta tillf fp för besök hos läkare el bvc. Vet inte om de menar akuta eller planerade besök.
Skrivet av    Anonym

Jo

Jo, man får VAB för planerade besök och tandläkarbesök också. Så här står det i försäkringskassan broschyr: Tillfällig föräldrapenning kan betalas ut till den förälder som behöver avstå från sitt arbete för att besöka barnavårdscentralen eller en annan mottagning i samhällets förebyggande barnhälsovård, till exempel tandläkare eller psykisk barn och ungdomsvård (PBU).
Skrivet av    ullen61

Fattar inte heller någonting

Jag och maken har efter nyss inskolad son förbluffat upptäckt samma sak. Vi slutar båda vid 17, men han kapar raster osv för att kunna fara 16.30 så han kommer till dagis ca 16.45. Vår son är oftast ensam kvar av 80 barn. De flesta pratar om hur uppstressade barnen är på dagis och att det är så hemskt att de måste spendera så mycket tid där miljön är så jobbig. Jag och maken har dock efter lite diskuterande kommit fram till att i och med att de flesta föräldrar hämtar sina barn så tidigt så får vår son sedan mycket ensamtid med dagispersonalen utan att bli uppstressad av de andra barnen. Skulle gärna också arbeta deltid för att få mysa med sonen, men för tillfället måste vi arbeta heltid båda två för att få det att gå ihop. Ska bli skönt då nästa knodd kommer i mars då man kan vara hemma med båda ett tag.
Skrivet av    Tösabit

Läste i nån tidning

om en pappa som skrev om sin tid på dagis. Han hade varit en sån som blev hämtad sist. Och han tyckte att det hade varit helt underbart. Han fick ha lugn och ro och ha personalen för sej själv. Så det verkar inte ge så svåra skador... men det är klart om alla 35 barn är kvar så kan det nog vara jobbigt de sista timmarna.
Skrivet av    Anonym

Ja jag undrar oxå

Jag har jobbat 75% nu i höst och först trodde jag det var tillfälligheter som gjorde att det bara körde ihop sej hela tiden. Nu har jag förstått att såhär ser det ut! :( Det är hemskt. Man kämpar mot klockan på morgnar o kvällar o hinner inget annat än det absolut nödvändigaste i alla fall. Vi har ett hus vi rustar lite dessutom och sambons barn varannan helg o lite till, med deras aktiviteter. Och en liten tillsammans o hund. O massa annat. Vi hinner ingenting just nu. Dåligt samvete o stress. Det är sjukt som det är. Man funderar verkligen över vad man ska göra... Har aldrig skrivit här förut men gick in här just pga dessa funderingar.
Skrivet av    Ellen

Folk fuskar!

Det är hela sanningen! På mitt jobb så kommer småbarnsföräldrarna runt 8.30 och går vid 14.30 och då har dom också lång lunch + fikapausar. Det värsta är att dom påstår att dom jobbar HELTID, pyttsan. Nu är jag jätteelak men själv jobbar jag 75% och har märkt att jag jobbar MER än många heltidare. Jag har jobbat med dom här människorna i många år och effektivitet är inget man kan anklaga dem för. Funderar starkt på att göra samma sak inom kort..
Skrivet av    ronjami

Svaren heter flextid,

turas om (en hämtar och en lämnar) och ta hjälp av släkten. Vi lämnar ca 8.00 och hämtar 15.30 och nu jobbar jag 90 % (min man 100%), men det skulle fungera med heltid också då skulle jag bara få lov att gå upp lite tidigare. Dessutom är heltid inte alltid 40 timmar.
Skrivet av    knyttet

p.s. sedan är det toppen att ha kvar

föräldraledighet till teater på skolan, lucia, avslutningar etc. Men vi är också lyxiga som har mycket semester - det gör självklart skillnad om man har 25 dagar semester eller 35 (vi har 28 dagar fram till 30 år och 31 dagar fram till 40 år då det blir 35 dagar)
Skrivet av    knyttet

Jo jag kollade

Man får vara hemma med tillfällig föräldrapenning när barnet ska till läkaren. Det står på försäkringskassans hemsida. http://www.fk.se/privatpers/foralder/barnet_sjukt/ //Lisa
Skrivet av    ottarpslisa BF20/1