Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hjälp!

Skrivet av Maila
Har en 13-åring här hemma som ända sedan han var 6-7 år bara har tänkt på sig själv, både när det gäller kompisar, syskon och familjen. Har i alla år alltid fått tjata när det gäller läxor, duscha, städa rummet, ta reda på efter sig osv.

Har pratat med lärarna på skolan, och de säger ju det jag redan visste, att läxorna är HANS ansvar och inte vårt som föräldrar. För några veckor sedan så ringde hans fröken hem och berättade att hon inte fått läxorna som han skulle ha lämnat in. Då hade han kvällen innan när jag frågade om de var gjorda, sagt till mig att han hade lämnat in dem samma dag.

Igårkväll, efter ytterligare en helg med tjat, gnabb osv, fick jag och sambon nog, (tog datorn från honom, eftersom det inte ha fungerat med begränsat dataförbud), förklarade för honom varför och berättade även för honom att vi ska ta kontakt med skolkuratorn eftersom det här är ohållbart. När han kör slut på mig, lillasyster (8-år), säger även hon att han ska sluta retas, sluta ljuga för mig eftersom hon då får uppleva konsekvenserna, känner jag att det är sista utvägen innan det barkar helt åt skogen. Han är ju tonåring! Vill hjälpa honom, hela familjen så vi orkar igeom detta. Så att han kan få en trygg start i tonåren att stå på.

Men han vägrar... Han sa att han minsann inte tänker följa med till en kurator. Sa att om han hade en bättre idé så var jag gärna villig att pröva. Men det hade han inte, så nu ser det ut som att jag ska ta kontakt med skolan och boka in en tid.

Frågan jag funderar på är om jag som förälder kan tvinga honom? Han blev jättearg igår och ringde sin pappa som i sin tur påstod att jag inte kunde tvinga honom. Någon som vet??

Tack på förhand!

Svar på tråden: Hjälp!

Det är klart att du kan

men sen kan man undra om det har effekt om han tvingas till kuratorn. Jag hade nog fortsatt och minskat på hans privilegier så länge han inte är medgörlig. Vad gäller lillasyster så se till att hon kompenseras om hon kommer i kläm. Ge dig aldrig om och när du har valt att ta konflikten. Sen se till att du och pappa är överens.
Skrivet av    Undrande pappa

men hallå!!!!

Om skolan säger att det är sonens ansvar att läxorna blir gjorda och det inte fungerar, så kanske läraren får ta ett sanck med din son. han kanske behöver mer hjälp iskolan....
Skrivet av    Vera

Hallå 2!!

Något jag reflekterade över då du sa att skolan sagt att det är _hans_ ansvar med läxorna:varför ringer de då hem och säger att han _inte_ gjort dem om det ändå är hans ansvar. Förstår inte ansvarspolitiken i det här.... Visst det är barnet i första hand , men med föräldrarnas puschback.Ljuger barnet och säger att det lämnat in dem, är det ju iofs inte så lätt...
Skrivet av    C-star

Är det nåt annat?

Det där låter lite som min son. Han har alltid varit så i skolan, hemma och överallt. Kommer liksom inte till skott. Nu har vi gjort lite tester hos skolpsykologen och han tror att han kan ha ADD, motsatsen till ADHD. Ev har han dyslexi oxå. Men det här är inget nytt för mej, jag har alltid sagt att nåt inte stämmer med honom, sen han var 5 år. Men ingen har lyssnat förraän nu. Han är 14 idag. Så det behöver ju inte vara att han är \"slö\", det kan ju faktiskt finnas en orsak. Tvinga inte honom, det tror jag inte på, utan gå själva till att börja med. Kanske kuratorn har några tips hur ni ska göra. Önskar er lycka till!!!
Skrivet av    Lee_

13-åring

Du skrev att din son, inte tar något ansvar? Vet du om han möjligen kan ha något lindrigare handikapp, för det hade min son, som vi märkte redan när han gick i klass 3-4. Så han fick göra en test i skolan, som visade att han har en lindrigare förståndshandikapp, lägre IQ än normalt, för åldern. Han har heller aldrig,hjälpt till, eller städat rummet, jag har passat upp i alla år, trots att han snart är 18 år.Skriv om du undrar över något?
Skrivet av    syrena52

Artiklar från Familjeliv