Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Dagis eller inte dagis...

Skrivet av Hanna m.Robin-0409 + Pyre BF 30/1
Vi har en son som fyller 1 år om två veckor, och har nytt BF den 30/1. Sonen hinner alltså bli ca 1 år och fyra månader innan han blir storebror.
Vi har hela tiden tänkt att han ska få gå på dagis 15 timmar i veckan, och har sökt plats från 1/1. Träffade en kompis i går som har BF 23/1 och har en kille som hinner bli 2,5 år. Hon ska ha honom hemma, men mest för att han inte tycker om dagis. ( Det funkar när han är där, men han är hellre hemma) NU har jag blivit fundersam över om jag ska ha min kille hemma också, och träffa dem och leka, eller kan det vara roligt och skönt för oss allihop (son, bebis, mamma och även pappa) om sonen får gå sina 15 timmar och leka med andra barn?
Hur har ni andra gjort? Det kanske är lättare att ha en 2,5 åring hemma som kan prata och lyssna på vad man säger, än en 1,5 åring som fortfarande är väldigt liten...
Hjälp mig !!
;)
Svar
Hej
Våran äldsta son går 15 timmar på dagis. Han började när han var 1½ när han började och sedan hann han gå heltid i fem månader innan jag skulle vara hemma med våran yngsta son. För honom, och oss, har det passat väldigt bra med 15 timmar i veckan. Han har älskat sitt dagis hela tiden så det kändes väldigt naturligt att han skulle vara där 3 timmar om dagen fastän jag var hemma. Dessutom så tyckte jag att jag fick mer tid att lära känna våran yngsta son och ge honom kvalitets tid på tu man hand medans Samuel var på dagis. Du kan ju prova att skola in och ifall din 1½ åring tycker om det så är det väl jättebra med 15 timmar i veckan som mjukstart på dagistiden. Ifall det inte fungerar så har du ju alltid alternativet att strunta i dagis en tid till. Lycka till!
Skrivet av    Fia_med_3
Lucas går på dagis
Lucas började på dagis när han var 16 månader och lillsyster kom då han var 17,5 månad. Han får gå 20 timmar per vecka och ÄLSKAR det! För oss har det varit bra för alla inblandade, han har roligt på dagis och jag får några timmar med bara lillasyster och hemmet, det passar mig/oss
Skrivet av    Singoalla
en liten tanke bara
jag har själv funderar mycket då jag väntar syskon till Nina i mars. Nina hinner iofs bli 20 månader men kände ändå att det kunde vara roligt för henne med andra barn i samma ålder. Men min syster som är förskollärare sa faktikst en sak som jag inte tänkte på. Små barn har ju väldigt dåligt immunförsvar, när dom börjar på förskolan kommer de automatiskt dra på sig massor av förkylningar och dylikt i början. Vill man verkligen ha hem det när man har en liten hemma. HAde det varit så att man hunnit låta barnet så på förskolan minst 6månader hinner det vänja sig och inte är lika ofta sjuk. Så jag fick rådet att vänta tills hösten då bebisen hunnit bli några månader och mer motståndskraftig mot virusar och sånt. Ett råd jag fått och vi har besämmt att Nina ska få vara hemma över sommaren och sen gå 15t i veckan.
Skrivet av    Ulrika m Nina o Elsa
Vi valde förskola
Vår stora kille var 20 månader när lillebror föddes i februari år. I april fick vi plats på en nyöppnad förskola alldeles där vi bor. Vi tackade ja till platsen (hade sökt om plats från november men fick inte förrän april). Det har fungerat superbra. Tre dagar i veckan går han på förskolan 5 timmar. Han har roligt med andra barn och får delta i bra pedagogisk verksamhet. Ändå har vi mycket tid tillsammans här hemma. Visst har han varit sjuk men det hade han blivit på öppna förskolan också. Det är ett individuellt beslut, olika lösningar passar ju olika familjer! Lycka till!
Skrivet av    Anna med killarna P
min åsikt om tättisar och dagis
Om man nu väljer att skaffa barn tätt är ofta en av orsakerna att barnen ska ha glädje av varandra. Det är då ytterst märkligt att de flesta sätter in det äldre(som ff är väldigt liten)barnet på förskola. Om man inte orkar med två barn hemma samtidigt ska man vänta att skaffa nummertvå. En 1,5 åring behöver sin mamma mer än en jättestor barngrupp.Barn börjar inte leka med varandra förrän de över 2,5 år om ens då innan leker de brevid varandra . Visst tycker även små barn om att vara andra barn men det räcker att gå till en öppen förskola några timmar i veckan. Om fler tänkte som jag skúlle det vara roligare att vara hemma med småbarn eftersom det fanns fler jämåriga i parken samt att de som verkligen måste ha sitt barn på förskola kanske skulle slippa överfulla grupper. Och Hanna det är aldrig lätt att ha barn, en trotsig 2,5 åring lyssnar inte på någon inte ens förskolepersonal!
Skrivet av    Erika m. 5 barn
jag kommer vara hemma med båda
Min son kommer vara 18 månader när när lillen föds. Jag funderade på dagis när jag blev gravid (oplanerat) för jag fick lite panik.... Men sen kände jag innerst inne att det vore fel eftersom jag alltid velat vara hemma länge med mina barn så då kunde jag inte lämna bort honom bara för att han får en lilebror- då skulle ju alla mina värderingar gå i kras. Detta var för ngr månader sen och han har ju nu växt och blitt en mkt mer självständig kille på 15 månader som inte alls kräver lika mkt passning och så som för ett halvår sen. Så nu känns det som att det inte kommer bli ngr som helst problem att vara hemma med båda. Sen tror jag inte en 1,5 åring har behov av att träffa massa andra barn och gå på daigis flera dagar/timmar i veckan... Tror barnen mår minst lika bra av att vara hemma med mamma/pappa och småsyskon och träffa andra barn då och då mer. Och i längden så är ju alltid RÄTT lösning den som passar just ER familj, dig, mannens och barnens personligheter och liv. Så kän efter och tänk inte på vad alla andra gör eller hur andra tänker om ert val....
Skrivet av    klickann m. Teo + bf 27/12
Jag valde..
att ha min äldsta hemma då sonen föddes. Hon var då 15 månader. De började sedan samtidigt hos dagmamma då sonen var 2 år och dottern 3 år och 3 mån. För mig var det en stor fördel att kunna vara hemma länge. När de sedan började hos dm hade de också en trygghet i varann. Nu går de på olika avdelningar på dagis och får chansen att växa isär :-) ( de är nu drygt 3 och 4,5 år)
Skrivet av    Kattsi
Absolut inte dagis!
Det förlorar du på i längden. Jag har 15 månader mellan tjejerna och de skolades in på dagis samma dag när lillasyster var 1,5 år. Att ha båda hemma samtidigt var det absolut bästa jag kunde ha gjort. Det gjorde att de svetsades samman och alla rutiner gick att samköra och de sov exakt samma tider t ex. Kan ge dig lite tips om att de som lämnar bort det äldre barnet på dagis får ofta problem mellan syskonen. Dessutom så får man sämre koll på att fostra sina egna barn när hälften sköts på dagis av personalen. Att dagis fostrar barn är ju ofrånkomligt när man väl behöver dagis för att jobba. Men det är klart skönt att skjuta på det så långt som möjligt. En annan sak man också missar, är att det blir mer stress att hämta och lämna till dagis. Man kan hamna i onödiga konflikter för att t ex det äldre inte vill den dagen. Du utsätter också din bebis för onödig smitta visa syskonet. Barn blir alltid sjuka när de börjar på dagis, och det är skönt att slippa det med små bebisar. Det kommer ju larmrapport på larmrapport om olika smittor numera, och så var det inte för några år sedan när man var hemma med alla sina barn när man var föräldrarledig. Kanske ska tillägga att jag själv inte förstår att man klarar av att lämna bort sina barn i onödan. Den dagen kommer ju när du börjar jobba igen, och sedan får du aldrig den här tiden med småbarn tillbaka. För det rullar på sedan och då är det ju lite försent.
Skrivet av    Lena_O
Jag är hemma med ...
..yngsta sonen nu, våran 4-åring går på dagis och resten i skolan. När minstingen föddes valde vi att ha kvar dom äldre på dagis då dom hade hunnit vänja sig och trivdes där, alla deras kompisar var där. Nu ska vi få en liten till, BF 27/1, och då blir brosan kvar hemma troligtvis, då han inte hinner börja på dagis, storasyster får fortsätta.
Skrivet av    Anneli7
Håller med helt! *imt
*
Skrivet av    Lena_O
Först hemma, sen dagis här
Storasyrran var 16 mån när lillebror föddes. Hon var hemma tills han blev 5 mån, sen skolade vi in henne på dagis 15 tim/v. Det har fungerat perfekt, hon älskar dagis och jag får lite tid bara med lillebror. Framförallt valde vi att göra så eftersom det inte finns några jämnåriga barn hemma eftersom man har \"rätt\" att ha barnen på dagis 30 tim/v även om man är hemma med syskon här i Sthlm. Finns knappt en unge över 1,5 på öf då. Håller fö inte med om att dagis bara är \"stora grupper\" som en del här verkar vilja få det till. På vårt dagis är det 16 barn (1-5 år) och 5 personal. Lugnt, mysigt och jättefint!
Skrivet av    Emma med två
Jag ser det som ett previlegium...
att få ha mina barn hemma hos mej :-) Jag bara njuter att få vara den som är med om Elliots språkutveckling, hjälpa honom i sociala sammanhang och bara \"vara\" här och nu :-) Vet ju att jag kommer missa detta med Idun eftersom vi inte har ekonomi att vara hemma med henne i flera år :( Gjorde likadant när Nina och Sandra var små och har inte ångrat mej en dag :-)
Skrivet av    Madicken-m4
Inte dagis.
Sebbe var 14 1/2 månad när Bella föddes och det fanns inte en tanke på att låta honom börja dagis då. Han var ju fortfarande liten och hela idén med att få barnen tätt för mig var att dom skulle få mer utbyte och sällskap av varandra. Sen tyckte jag att det var perfekt att få ha bägge hemma så länge som möjligt. Ett så litet barn har inget behov av att leka med andra barn och man kan alltid gå på öppnis om man har det i så fall. Personligen tycker jag att om man tycker det är jobbigt att ha båda barnen hemma så kanske man ska vänta med syskon. Det blir inte lika mycket gullande med andra barnet och det blir mer fullt upp med två tättisar hemma. Får ofta höra kommentaren att folk har sina \"stora\" barn på dagis för att dom var så vilda och klättrade på väggarna hemma och att om dom hade haft lugna barn så hade dom oxå haft alla hemma. Kan bara skratta åt det för mina är allt annat än lugna! :) Tids nog ska dom ändå in på dagis och vi in i ekorrhjulet, men inte en chans att jag vill vara ifrån dom under den här korta tiden som småbarnstiden faktiskt är. Dessutom är det helt okej för barn att ha det tråkigt ibland oxå ;) Kram och lycka till hur du än väljer!
Skrivet av    Sandra med tre
Inte dagis
Tova var 15 månader när Torkel föddes och hos fanns det inte ens en tanke på att hon skulle gå på dagis. Vi är hemma alla tre och har det mysigt. Numera går vi till ÖF två ggr i veckan för att Tova ska få träffa och härja med andra barn och jag träffar lite mammor. Till Tova är det lagom barnstimulans. Även Torkel tycker det är kul. Jag ser det som en jättestor förel att kunna ha henne hemma. Önskar jag kunde ha dem hemma längre, men som det är nu så verkar det bli dagis i januari. Då kommer Torkel vara 14 månader och Tova 2 år och 7 månader. För Tovas del skänns det som en ganska ok ålder att börja på dagsi. Torkel känns för liten.
Skrivet av    Susanna med Tova & Torkel
Mina tjejer var i ungefär samma ålder
när de skolades in på dagis, och det gick på 1 sek så var det klart. Tror det går så mycket lättare när de har sitt syskon med sig också, som de trots allt är vana vid och har delat vardagen tillsammans med. Inte för att de lekte jämt på dagis, utan mer att känslan av att syskonet fanns där räckte långt.
Skrivet av    Lena_O
Min dotter vart 17 månader
när hennes syster kom och jag har valt att inte ha henne på dagis. Det bestämde jag så fort vi fick veta att vi väntade en till och ångrar mig inte i mitt beslut. Jag resonerade så att ska jag ändå vara hemma så kan jag vara hemma med två det är inte jobbigare för det. O det står jag fortfarande för! Sen kände jag att om man inte får dagis i närheten o det tar tid att gå dit för att hämta/lämna, ja då har jag ju ändå ingen engentid med bebisen. Nu får det bli dagis i augusti för båda två nästa år ist. Lycka till
Skrivet av    AmC&M
Alltså
vi skolade inte in våran äldsta för att vi inte orkade med honom hemma, utan för att vi båda jobbade heltid. Sedan tror jag att det är jätteindividuellt om barn i 2-års åldern behöver kompisar eller inte, eller leker med andra barn eller inte. Min son busar jättemycket med sina kompisar på dagis, vi har nära dit och de dagar som han inte vill har han fått vara hemma (alltså nu när jag eller maken har varit hemma). Har sett på en del inlägg att det förutsätts att man har sitt äldsta barn på dagis för att man inte orkar med två barn hemma, och det stämmer inte riktigt. Jag har väldigt lätta barn och när jag väl skulle få mitt andra barn och vara hemma så sa vi till dagis att S i stort skulle få välja själv. Vilket han har gjort, och 99% av tiden så vill han gå till sitt \"jobb\" som han kallar det ;) Han är där mellan 9 och 12 på dagarna och leker helt enkelt. Gör det som passar din familj och dina barn bäst. Det känner du.
Skrivet av    Fia
Inte dagis
Isak var snart 16 månader när Lydia föddes och vi skolade aldrig in honom utan jag var hemma med båda. Hör med din kommun om det t ex finns öppen förskola eller hör med kyrkan om de har barnverksamhet så får både du och barnen träffa lite andra om ni känner behov av det. Och så har du ju vännen och hennes barn. Låter som om ni får en härlig tid ihop! OCH du slipper ju dagiskostnaden. ;)
Skrivet av    Jemima med Isak 030910 samt Lydia 050128
Tillägg ang sjukdomar...
...det verkar gå färre smittor på öppna fsk och kyrkans barngrupp än på dagis, för i vår familj har ingen varit sjuk förrän maken började arbeta som lärare i en skola. ;)
Skrivet av    Jemima med Isak 030910 samt Lydia 050128
Idun, vilket oerhört vackert namn! *imt*
-
Skrivet av    Jemima med Isak 030910 samt Lydia 050128
Håller absolut inte med dig!!!!
Min äldsta son var 17 månader när han blev storebror. han har gått på dagis. Han älskar sitt dagis och har fått ut så mycket av det. Han har haft ett stort behov av att träffa sina kompisar. Att barn inte skulle ha något utbyte av varandras sällskap innan de är 2 1/2 är ju rent skitsnack!!! Oscar hade en bästis redan innan han började på dagis.i...Jag och hennes mamma umgicks nästan varje dag tills barnen var ett, sen var papporna hemma i ett halvår. De träffades ett par gånger i veckan. Tidigt såg man att de lekte tillsammans och det gick inte att ta miste på att de hade stort utbyte av varandra!!! På dagis sa de att våra barn hade något speciellt tillsammans....De hade små bus och interna skämt för sig som bara de två förstod. Då var de bara 16 månader gamla...(visserligen sa personalen att det är ovanligt att så små har så starka band till varanda och leker tillsammans på detta sätt) Jag vet att det bästa för min son har varit att vara på dagis ibland, han har verkligen haft behov av den sociala kontakten med barn i sin egen ålder. Jag tror att var och en känner vad som passar deras barn bäst!!!
Skrivet av    mie + oscar 03 + emil 04
Håller helt med dig
Själv så orkade jag aldrig kommentera detta då jag bara blev irriterad men det är skönt att se att fler tänker som jag. Lucas går 20 timmar per vecka och pratar glatt om dagis och kamraterna på dagis varje dag :-)
Skrivet av    Singoalla
bara ett litet men
angående att alla vet vad som passar sitt barn bäst. Väldigt många runt omkring mig (sthlm)med barn som är ca 1,5 år känner sig av omgivningen pressade att sätta in sitt barn på dagis. De får en plats och skolar in under protester och gråt in barnet trots de är hemma med syskon. INTE alla gråter,en del funkar det jättebra för hela tiden och för den del kommer bakslag när de är lite större och får en bättre tidsuppfattning. Jag tror dig om det du berättar om din son och hans kompis, jag skrev att barn visst uppskattar andra barns sällskap och har de som din son och has kompis vuxit upp tillsammans blir de ju nästan som syskon(som syskon skulle kunna ha det ihop utifall de hade chansen att tillbringa dagarna ihop). Men de två hade ju haft det lika trevlig ihop utan att vara i en dagisgrupp eller hur!?
Skrivet av    Erika m 5 barn
hade tjejen hemma först
Det är 2år o 9 mån mellan våra (inte så tätt men...) vi valde att ha vår 3åring hemma första halvåret, men nu när hon är drygt 3 1/2 känner jag att dagis är jättebra för henne. Väntar nr 3 i april, har tänkt att ha lillkillen hemma i alla fall till augusti, men helst till januari, då är han drygt 2. Bästa åldern fär dagis tror jag är 3 år och uppåt....Men visst skulle det underlätta om ALLA föräldrarlediga hade sina barn hemma, tycker det är helt otroligt konstigt att inte politikerna kommer på en så himla enkel lösning på dagiskö problematiken.....
Skrivet av    lngtar efter nr 3, bf 24/4
Tur att de inte "kommit på" det då!
Nu blir jag faktiskt riktigt sur. Kan inte ni som väljer att avstå från dagis lämna oss som valt dagis i fred? Jag bryr ig inte om hur andra löser sin tillvaro, men acceptera att livet inte ser likadant ut för alla och att det inte finns ett sätt som är rätt och alla andra är fel.
Skrivet av    Annika m H 021225 & H 040626 + bf 9/5-06
Jo visst...
...om Elsa också haft syskon och varit hemma från dagis!!! :-))
Skrivet av    mie + oscar 03 + Emil 04
Hemma över vintern, sen 15 timmar
Hej, Alva är född i oktober och jag började inte jobba mellan barnen. Det var skönast att ha honnom hemma, han var ju så liten. Sen var vi inte så sjuka heller vilket känns positivt. Emil började på dagis i aug när han var 2,5 år, perfekt för oss, Catti
Skrivet av    CAtti m. Emil 0204 o Alva 0310
Men jag håller faktiskt med,
men sen tycker jag att barn över 3 kan få gå längre än 15 timmar, framför allt skolbarn med syskon borde få gå gå lite på fritids om de vill, men det är min åsikt, Catti
Skrivet av    Catti m. Emil 0204 o Alva 0310
jag med...dagis är guld
har haft mina där trots småsyskon hemma. Dock aldrig långa dagar. Min yngsta, nyss fyllda 1 år, är idag färdiginskolad på sitt dagis. Har 3 pojkar på dagis och 2 flickor i åk 1 och 2. Skulle aldrig vilja vara hemma heltid i 1,5-2 år med varje småbarn. Då skulle jag varit hemma i över 7 år!!!
Skrivet av    farmis
Absolut dagis!!!
Vår sista var inte meningen att hon skulle komma så tätt och jag längtade jättemkt efter att få börja jobba igen så vår son började på dagis när han var 11 mån och sen gick han där 75% i fyra månader och sedan dessa 15 timmar i veckan. Och det har funkat jättebra!!!! Dessutom har jag hört nånstans att barn inte påverkas av att vara dagisbarn eller hemmabarn. Sen kan man ju ha personliga åsikter förstås och det är ju alltid kul. Här har faktiskt dem flesta valt dagis när tvåan kommer så att det är ju ingen som tittar konstigt på en. Tycker att alla föräldrar gör det som är bäst för sina barn det är jag säker på i alla fall. När vi hade semester i somras den fjärde veckan längtade mina barn jättemkt efter dagis och tjatade varje dag, så mina trivs där i allafall.
Skrivet av    Ann m C-01 o T 02
Det är väl klart att även den stora är med sin
mamma . DEt handlar om 3 timmar om dan!!!!!!!!!!!!!!
Skrivet av    Ann m C-01 o T 02
Jaha Erika
Tycker du då att man ska skaffa barn om man uppfostrar dem som andra säger och sätter in sina barn på dagis för att man känner sig pressad. ja jag tog i lite där men du förstår vad jag menar.
Skrivet av    Ann m C-01 o T 02
Hej
Jag skolade in min tjej när jan-04 (hon är född juni 02) när min andra tjej föddes okt-03. För oss var det det bästa alternativet. Stora syster behövde sysselsättas hela tiden är nån var liten. Hon hade kort stubin och var rastlös och nyfiken. Vilket är helt normalt för den åldern. Så hon trivdes i att få leka av sig på förskolan. När in inte var där var vi på öppna förskolan.
Skrivet av    Helena G
Att barnen inte svetsas samman är fel.
Mina tjej har under våren gått på samma små barnsavd på förskolan. Och även innan yngsta började var de mycket nära varann känslomässigt. De är gämt med varann. Nu när stora tjejen började på stor barnsavd, hade lilla syster separationsångest över storasyster, att hon inte var där utan lämnades i ett annat hus på samma gård.
Skrivet av    Helena G
Fast mina har aldrig haft separationsångest
Tror att det finns en skillnad där. Mina tjejer är ju nu i tonåren, så det har ju hunnits med både dagis,fritids och skolbyten. Men de har aldrig haft separationsångest, och det tror jag är för att de är trygga i att veta var den andra är. Men att ha en heltidsvardag tillsammans under de första åren är inte samma sak som att det ena syskonet är borta några timmar. Det är ju ändå pyttesmå barn det är frågan om. Och trygghet grundar man ju väldigt tidigt, redan det första året. Sedan tillhör jag den typ av förälder som anser att föräldrar är bättre än dagispersonal också. Men det är en annan diskussion. Så jag hade inte ens i min fantasi tänkt tanken att lämna bort ett bar när jag ändå får betalt för att vara föräldrarledig. Det är ju JAG som vill se alla framsteg mina barn gör, inte få höra det av dagispersonal, om de inte har glömt berätta...
Skrivet av    Lena_O
HEJA DAGIS
orkar inte gå in i någon längre diskussion om detta ämne. Man gör vad man tycker passar sin familj bäst. Att inte hinna umgås med sitt barn är ju struntprat. Av veckans 168 timmar är mitt älsta på dagis 15 !!! Så nog hinner jag umgås med henne. Om man inte orkar ha 2 barn hemma så bör man vänta, äben det struntprat. Min älsta ÄLSKAR dagis och behöver verkligen den stimulansen. Jag kan inte ge henne den hemma. Jätteduktigt av er som orkar ha 2 hemma, heja heja, men jag orkar inte!
Skrivet av    Elisa m 2