Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ny + frågor!

Skrivet av Anna med Leo -03 och Antonia
Hej!

Min dotter Antonia föddes förra tisdagen. Vid den första läkarundersökningen så upptäckte man att hennes högra höft är instabil. Vi har fått en remiss till Astrid Lindgren - det är allt. Ingen info, ingen har hört av sig. På BB bagatelliserade de alltihop men jag har läst på lite nu och tycker det känns jättejobbigt. Ska vi bara vänta på att Astrid Lindgren kallar oss? Är det inget vi ska tänka på under tiden? Jag vet att ni inte kan svara på hur allvarligt det är och hur länge Antonia måste få behandling, men kanske kan nån bara lugna mig lite. Är väldigt ledsen nu.

/A
Svar på tråden: Ny + frågor!

Hej

Såg ditt inlägg på ankomstgruppen men tänkta svara dig här. Vår dotter hade en instabil höft (eller båda var det nog) när hon föddes och det konstaterades på första läkarkontrollen. Kändes verkligen som om man hamnad ei en bubbla, ingen information om vad det var elle rhur det skulle bli. Och så satt man där med sin bebis, allt skulle vara perfekt - så varför kändes då allt så fel? Vi fick en tid på ortopeden samma dag, för det läker visst bättre ju snabbare man åtgärdar det. Där gjordes ännu en undersökning där man konstaterade att hon hade en glidning dvs. det var inte så illa att höften hoppade ur led hela tiden men leden låg inte ordentligt i skålen. Hon fick en sk. Frejkakudde istället för skena och den hade hon i sex veckor. Kändes som en evighet då men är kort tid så här i efterhand. En frejkakydde är som ett stöd i plast som håller benen rätt ut från kroppen men som man har utanpå kläderna, så man tar av den vid blöjbyten och kan bada barnet själv osv. Vi hade en taskig ammingsstart och den blev inte bättre av kudden, för det är knöligt att få till en bra ställning, men det går. Efter 6 veckor var vi på efterkontroll och hon blev av med frejkakudden och ytterligare ett år senare var vi på kontroll igen inklusive röntgen och allt såg bra ut så hon friskförklarades. Skenan / kudden har till syfte att stabilisera höften så den ligger ganska still och kan så att säga växa ihop. Det jag kan säga är att det är ganska vanligt även om m an känner sig ensam, på min snackgrupp var det tre eller fyra barn som hade insabila höfter. Det kan delvis bero på hormonet Relaxin som vi mammor utsöndrar innan förlossning och som mjukar upp vårt bäcken. Och barn läker fort, de flesta är helt bra efter 6-8 veckor. Om man däremot inte åtgärdar problemet och det kvarstår när de börjar gå kan de få problem med fel benställning. Det ni bör tänka på är att inte lyfta henne i fötterna när ni byter blöja utan att lyfta under baken - detta för att inte belasta höftleden. Har du en bärsjal? I såfall kan du bära henne i den med benen uppdragna mot din/hennes mage - i tyskland används detta ibland istället för skena. Lycka till och hoppas ni får komma till ortopeden så snabbt som möjligt så du slipper vänta och undra.
Skrivet av    Bi-Em02&Na04

Tack snälla!

Skönt att nån förstår. Alla inne på ankomstgruppen skriver gulligt och försöker muntra upp, men även om det är en relativt lätt åkomma att åtgärda så känns det ju jättejobbigt att inte veta något. Idag fick vi i alla fall en kallelse till barnortopeden, men inte förrän om en vecka. Det känns hemskt långt dit, det kommer ju ha gått två veckor då, men vi har ju inget val. Tack även för tips om hur vi ska göra vid blöjbyte. Det är sånt jag vill veta! Kram, A
Skrivet av    Anna med Leo -03 och Antonia

Artiklar från Familjeliv