Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Undersökning för skelning

Skrivet av Alexandra m trillingar
Nästa vecka ska vi till ögonläkare+ortoptist med vår pojke på 1,5 år pga att han skelar. Tänkte att här kanske fanns någon som kunde förklara lite hur besöket/undersökningen går till. Bara så jag vet på ett ungefär.

En fråga till: Är det alltid så att de får lapp när de skelar?

Tack på förhand.
Svar på tråden: Undersökning för skelning

Så här gick det till för oss

Vår tjej var drygt 1år och 1 månad när vi gjorde det på henne. Hon fick ögondroppar som vidgar pupillen och gör att muskeln blir \"förslappad\" dvs inte kan korrigera ev synfel. Sedan fick vi vänta 15min och ytterliggare 1 omgång droppar till och sedan vänta. Sedan släkte dem ner ljuset i rummet så det blev mörkt och lyste med lampa i ögat genom en prisma och mätte hur lång tid det tog innan reflexen nådde bakre delen av ögat. På detta sätt fick de fram ev synfel. I vårt fall var tjejen översynt 5+ på båda ögonen . Vi hade aldrig föreställt oss det innan och blev chockade. Nu efter ca 4månader, märker man skillnad hon ser mycket bättre med glasögon fastän de bara korrigerar ca 50% av synfelen. (det skulle bli för starkt för ögat att ge glas på 5+direkt). Hoppas allt går bra trots att det är en kamp att sitta och hålla huvudet stilla med all sin kraft under undersökningen.
Skrivet av    Marie m Nathalie 4/2-00 & Moa 29/3-04

Så här gjorde de med Oliver

Han fick ögondroppar som förstorade pupillen och han såg suddigt. Väntade ca 30 minuter och sen kollade de i ögonen genom att lysa med en lampa i ögonen, och en massa andra saker jag inte minns, tyvärr... Vår son var i princip blind på sitt vänstra öga då. Nej, alla får inte lapp, men det är vanligt och barnen vänjer sig väldigt fort! Lycka till. :-)
Skrivet av    Marie_AOA

Tillägg

Oliver satt blickstill under hela undersökning = det gick toppenbra! Skrek bara till 10 sekunder vid ögondropparna.
Skrivet av    Marie_AOA

O var 11 mån då, snart 3 år nu *imt*

j
Skrivet av    Marie_AOA

Tack så mycket för era svar

Nu vet jag på ett ungefär vad som väntar på torsdag. Har varit inställd på lapp ett bra tag, men har förstått att det inte är helt ovanligt med brytningsfel vid skelning också? Eller har jag helt fel för mig? Har i alla fall i bakhuvudet att det kan bli glasögon också, inte kul, men det får gå. Funderar på hur man får en så liten att behålla glasögon på? Nåja, vi får se hur det går. I vilket fall som helst, tack för era svar, jag tycker bäst om att vara lite förberedd inför ett läkarbesök.
Skrivet av    Alexandra m trillingar

Hur gick det i torsdags? *imt*

fg
Skrivet av    Marie_AOA

Det gick ganska bra

Läkarna kunde ju konstatera ganska snabbt att han har en skelning på vänster öga. Resten av undersökningen gick sådär. Casper ville inte alls ha en lampa rakt i ögat och slog bort allt de satte framför ansiktet. De lyckades lysa tillräckligt länge för att se att synnerven såg bra ut. Han har shunt pga hydrocefalus och då finns risken att trycket i huvudet kan skada synnerven, men det hade det inte gjort, så det var ju skönt. De kunde/ville inte kolla efter brytningsfel eftersom han blev så ledsen. De ville att han skulle få vänja sig successivt eftersom det nog blir några besök, så att han inte blir rädd när vi kommer dit. Så nu fick vi en ny tid om två månader och då ska hans syskon också på kontroll (här blir alla prematurer kallade till ögonundersökning automatiskt efter ca 1 år). Tills dess ska vi öva/leka här hemma. Lysa med ficklampor, sätta lappar på oss själva, dockor och nallar, så att det inte är helt främmande när vi kommer dit nästa gång.
Skrivet av    Alexandra m trillingar

Artiklar från Familjeliv