Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vad tycker ni alla inblandade ska göra?

Skrivet av Vill ha många olika svar....tack.
Scenen:
9-åriga pojkar spelar fotbollsmatch.
En lagkamrat, "Pelle" säger något åt "Kalle" varpå "Kalle" får "psykbryt" och ger sig på sin egen lagkamrat med en rejäl spark.
"Kalle" blir avstängd resten av matchen-"Pelle" ligger skadad några minuter och spelar sedan vidare.

Hur bör alla inblandade- "Pelle"-Pelles föräldrar, "Kalle"-Kalles föräldrar och ledarna agera? Kanske har ni några åsikter om åskådare och andra föräldrar också...

Spontant vad tycker ni?
Kanske har någon något exempel liknande och vad man gjorde då...hur man gick vidare.

Har lagt ut frågeställningen till föräldrar också på "stora barn", men vad säger ni som kanske råkar ut för liknande fall titt som tätt...

Svar på tråden: Vad tycker ni alla inblandade ska göra?

Min åsikt

är att de agerade rätt. Pelle sa visserligen något åt Kalle, men Kalle var de som gick över gränsen för vad som är lagligt! Säger man dumheter så får man ju räkna med att folk blir arga, det blev Pelle varse och det kan man gott påpeka för honom igen. Man ska inte tro att man kan gå igenom livet och säga otrevliga saker utan att andra reagerar! (även om man aldrig ska behöva utsättas för slag och missahndel) Kalle blev arg och det var kanske helt rättmätigt, det beror ju på vad det var Pelle sa, men hans agerande är inte ok. Han blev straffad genom att inte få spela mer. Han behöver helt klart få hjälp att tygla sitt humör och hitta andra vägar att leva ut sin ilska på. (Om nu det här är något som hänt förut, var det en engångsföreteelse så låt det bara vara). Om det här var en engångsföreteelse allt i hop så tycker jag att det är utagerat nu, men är det något som händer var och varannan match så behöver man naturligtvis arbeta med pojkarna. Det viktigaste nu är dock att alla föräldrar inser att båda barnen har gjort fel och att de, för pojkarnas skull, måste agera rationellt, inte emotinellt.
Skrivet av    Sofia*

Tack för snabbt svar!

Ditt svar var mycket konkret och bra. Tycker precis som du att det bör vara utagerat nu-men när jag har fått fler åsikter kan jag skriva mer om vad som hände sedan, det är därför jag behöver hjälp att sortera \"vad är vettigt\" och vad är \"överreaktioner\" Vad tycker du att föräldrarnas roll i det hela skulle ha varit då-när det skedde på fotbollsplan? Du skriver mest om straff och pojkarnas delaktighet.
Skrivet av    Vill ha många olika svar....tack.

Föräldrars roll

Jag antar att föräldrarna var där som åskådare och att det fanns både en domare och en lagledare på plats. Men som förälder har man ju alltid ansvar för sitt barn. Men mitt i en fotbollsmatch så är det faktiskt domaren som dömer! Och det får itne åskådarna lägga sig i, även om de är föräldrar. Och matchstraffet antar jag att det var lagledaren som delade ut och det tycker jag itne heller att föräldrarna kan ha åsikter om. Livet för våra barn är ju alltid lättare om alla vuxna samverkar och har man olika åsikter så får amn ta dem när barnen inte hör på. Men jag kan också förstå att det inte blir så, hade någon sparkat på mitt barn hade jag reagerat! Så föräldrarnas roll i det hela på fotbollsplanen borde ha varit att stötta domare och lagledare i deras beslut (och om de inte samtyckte, ta det senare). Tycker jag
Skrivet av    Sofia*

Jag tycker att det är svårt

Jag känner Pellar som konstant håller på att tracka sina omgivning och särskilt då de som lätt tänder till. De tycker att det är hur kul som helst att säga nåt åt nån som de vet lätt tappar koncepterna och blir tokarg. Och visst, självklart får man inte sparkas. Men det är inte okej att hålla på att tracka sina lagkamrater heller. Så om Pelle är en sån som trackar sin omgivning så ska han också ha sitt \"straff\". Men om Pelle tvärtom sa nånting som en engångsgrej som visst fick Kalle att tända till, berättigat eller oberättigat, så tycker jag att man kan anse saken vara utagerad. Du ställde frågan till Sofia om hur föräldrarna borde agera. Och det beror ju också på vilken typ av situation det är. Om det är så att Pelle håller på att trakassera Kalle mer långsiktigt s a s så tycker jag att Pelles föräldrar ska ta ett allvarligt snack med Pelle om att det är oacceptabelt att bete sig som han gör. Jag tycker att man kan diskutera med tränarna om Pelle borde bli avstängd från en eller flera matcher/träningar. Kalles föräldrar borde markera att det inte är okej att slåss och sparkas, men att de förstår att han behöver hjälp att hantera Pelle. Förslagsvis genom att säga till tränaren när Pelle håller på. Om det är en engångshändelse från Pelles sida tycker jag inte att det är så mycket att säga för Pelles föräldrar. Kalles föräldrar måste hjälpa Kalle med hans humör.
Skrivet av    maisy

Som jag ser det

*Man får aldrig slå någon annan,totalt oacceptabelt beteende.Kalle måste tränas i att be om hjälp när någon kränker honom med ord eller stå upp för sig själv utan att slåss. Pelle måste träna sig att inte kränka andra människor med ord,för mig är det lika oacceptabelt. För egentligen är det ju samma språk som de två använder den ena verbalt och den andra med kroppen.Bägge två har kränkt varandra och följdaktligen borde straffet bli detsamma,dvs spelförbud.
Skrivet av    Helena,Bettan mfl

Artiklar från Familjeliv