Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Orkar snart inte mer.

Skrivet av Ann m Fanny-99 och Frida 021021
Min lilla Frida fyller snart 3 år och väger 16,1 kg. Hon går själv nu men fortfarande oändligt mycket sämre än jämnåriga, mer som en ettåring som lärde sig gå för nån månad sedan. Så detta innebär att vi måste lyfta henne jättemycket fortfarande. Vi bor i 1,5 planshus och sovrummen ligger däruppe liksom skötbordet, badkaret osv. Så man måste lyfta henne uppför och nerför trapporna ett antal ggr per dag, i och ur badkaret, i och ur sängen, in i och ur bilen osv. Min rygg är kass redan innan (bla diskbråcksopererad 1998) och jag går nu till kiropraktor stup i ett för problem. Vad tusan gör man???? Maken tar lyften när han är hemma men han jobbar ju ofta helger och ibland kvällar och då måste jag ta dem själv. Periodvis har jag varit helt sängliggande för ryggen och hon blir ju inte lättare direkt. Än har vi inte haft nån arbetsterapeut inblandad men vi får nog trycka på där så vi får lite fler hjälpmedel här hemma. Nån som känner igen sig som vet råd???

Annars går det väldigt framåt här nu tycker jag. Igår kom första treordsmeningen med tecken (hon pratar knappt alls än men tecknar jättemycket!) och idag kunde hon berätta med tecken att hon hade träffat sin dagisassistent när hon var med pappa och handlade ungefär en timme efter att det hade inträffat! Det har aldrig hänt förr att man har kunnat fråga om saker som hänt för så länge sedan och få ett svar men idag har det äntligen hänt!

Motoriskt tar hon sig jättebra också men det går i snigelfart om man jämför med vanliga barn förstås. Så det gör man inte. *ler* Jag är tacksam för att det hela tiden går framåt iaf.

Ann
Svar på tråden: Orkar snart inte mer.

Hej Ann..

Känner igen det där med tunga lyft. Min Julia som snart är 5 år (15kg) lyfter jag varje dag vid olika tillfällen. Men en bra sak vi \"gjorde\" var att vi flyttade från vårat 1 1/2 plans hus när Julia va ca 3 år till ett enplanshus, inga mer trappor skönt! Inge mer tvätt upp å ner,dammsugare upp å ner eller upp å ner m Julia för att lägga henne eller byta.Fast man kommer ju inte helt bort från alla lyft jag gör med dottern men inge mer upp å ner för trapp. Bara ett par ord från mig.
Skrivet av    Anne m Julia o Amanda

Tack för ditt svar.

Ja nog önskar man att huset var enplans men att flytta är absolut inget alternativ tyvärr, vi bor så himla bra här på alla andra sätt. Ann
Skrivet av    Ann m Frida och Fanny

Jag förstår..

trivs man så trivs man ;)
Skrivet av    Anne m Julia o Amanda

Hej Ann!

Det kanske finns plats att ha ett lekrum där nere? Vi gjorde som så att vi har lekrum där nere också sover barnen i samma rum här uppe så länge. Nu har iofs inte Emma eller Lucas problem att gå i trapporna men det är ganska skönt att ha lekrummet där nere och barnen vill oftast vara där vi är. Sen hade jag nog flyttat skötbordet om jag var dig, eller jag hade kastat ut det! Jag bytte nästan aldrig på skötbordet för det var mycket tyngre än att byta på golvet tyckte jag. Jag har värk och det är ofta tungt att få in och ut barnen ur bilen! Härligt att det går framåt för Frida! Nikki P.s Jag hade värk innan jag fick barnen och dem har fått lära sig från början att jag inte kan bära på dem! D.s
Skrivet av    Nikki

Trappor och spring

Hej Ann Millimetern är ungefär i Fridas storlek och vi bodde i ett 30-tals hus med måååånga trappor plus källare :-)Dessutom har Millimetern en lillebror (ja, inte såå liten utan nästan lika stor fast han bara är 17 månader). Vi hade också sovrum och skötbord på ovanvåningen och jag har gjort så här för att slippa kånkandet. Barnen har fått gått i trappan när jag har hållit dem i handen, upp och ner. Det går långsamt, men deras motorik övas. Skötbordet är numera golvet i vardagsrummet på dagarna föär att slippa att springa upp. Numera klarar lillebror trapporna galant och jag går efter och håller Millimetern i handen (när vi går nedför trapporna så går vi före lillebror). Visst, vissa dagar vägrar barnen att gå...och då är det lock och pock som gäller, jag försöker att inte lyfta allt för mycket för att spara på ryggen... Likadant när jag tröstar barnen, jag sätter mig ner på golvet och så kryper de upp i knät. Kan du inte ha en låg säng så att Frida kan krypa upp själv i sängen, typ resårmadrass utan ben? Man får nog tyvärr minimera lyften så gått det går och sedan naturligvis titta på om det finns hjälpmedel som kan avlasta. Nu är vi i färd att bygga ett nytt hus, tyvärr kan vi inte ha ett enplanshus utan det blir bara en trappa;-) Åhh, det är så kul när barnen kan berätta vad som har hänt mha tecken! Ett sista tips prova akupunktur för din rygg, jag fick ordning på min långa nackspärr sedan akupunktören hade rätat ut min sneda rygg (häpp)! Lycka till!
Skrivet av    Millimeterns mamma (och lillebrors också)

Hej Nikki!

Jag håller med dig om att skötbordet egentligen gjort sitt om den inte var så att vi måste fixa och grejja med knappen varje dag. Det kräver dels en vettig arbetsställning och dels bra ljus som jag har där. Plus att man måste ha kompresser, tops, sprutor, rinnande vatten, salva och lite sånt inom nära räckhåll. Det blir nog kruxigt att fixa på golvet, för att inte säga omöjligt. Dessutom ligger hon ju inte stilla en sekund på golvet.... På skötbordet gör hon faktiskt det. *ler* Och allt detta fixande med knapp och smörjande av hennes hud görs efter badet och badkaret är ju däruppe. Så skötbordet får nog bli kvar ändå. Däremot funderar jag på ett till där nere kanske..... hmmmm...... Lekrum där nere har vi redan så det är inga problem. Kram Ann
Skrivet av    Ann m Fanny & Frida

Kontakta arbetsterapeut

o få ett höj o sänkbart skötbord installerat, lyfthjälp i trappen, ramp in o ut ur huset o andra saker som kan hjälpa er. Ibland måste man bara acceptera att livet inte blev som man hade tänkt sig det o ta emot den hjälp som finns. KAn du fixa ett möte mellan Fridas arbetsterapeut o den som du skulle ha haft om du går på din vårdcentral? Då kan de utarbeta en plan utifrån era behov som föräldrar o Fridas behov som barn, det kan bli superbra! Lycka till!
Skrivet av    Ullet som inte skriver så ofta numer

Tack Ullet!

Precis detta gjorde jag igår och hon kommer hem till oss nästa vecka för att kolla igenom allt! *ler* Tack!!! Ann
Skrivet av    Ann m Fanny & Frida

Vi var oxå i samma sits

Våran tös var nästan 3 när hon började gå. Min rygg var urkass, åt värktabletter tills jag äntligen gick till en sjukgymnast och fick hjälp. Julia började på dagis på hösten och visst hjälpte det till vad det gällde att minska antalet lyft m.m Samma höst deltog Julia i träning hos Move & Walk och det hände mycket under den perioden, hon reste sig i princip upp och började gå. Sedan fick vi hjälp från hab med en ledstång som satt lägre ned i hennes höjd. Sedan så klarade hon att gå upp men det tog flera månader innan vi vågade låta henne gå nedför trappen själv. Vi har oxå trapp men skötbordet la jag ned rätt snabbt utan bytte blöja på golvet på en filt eller i soffan allt för att spara på ryggen. Tripp trapp stol kan vara bra, kanske kan Frida med hjälp klättra upp i den? Barnvagn där det går att fälla bygeln?Tänk efter där hemma och be om hjälp hur du kan göra för att minska antalet lyft.
Skrivet av    Stina å Julia

Hej Ann !

Dum fråga kanske men har ni lift ? Bodde ni i huset när Frida föddes ? Om så är fallet kan ni ju få anpassat. Om ni flyttat dit i efterhand kan det bli problem dock .. Detta vet ni ju säkert redan om ?!? Bella väger drygt 30 kg nu. Vi har taklift i badrummet för att lyfta i och ur badkar samt upp på skötbordet. I övriga lägenheten har vi en portabel lift som kan köras runt i alla rummen. Trösklar och mattor har vi naturligtvis fått plocka bort.
Skrivet av    JennieLina

Artiklar från Familjeliv