Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Bra lärare?

Skrivet av MaNo
Kompetent, bryr sig om, engagerad....skulle jag vilja säga, men vad mer?

Om jag tänker på de lärare jag arbetar tillsamman med noterar jag att vissa når fram till eleverna mer än andra. De blir populära hos eleverna, ja ibland nästan älskade. Vad är det som gör detta? Det finns andra lärare på skolan som är minst lika kompetenta och engagerade men som ändå inte når fram på samma vis.

(Sedan finns det ju de "justa" lärarna som gör allt för att bli omtyckta - bjuder på glass, slutar tidigare etc, men detta genomskådar eleverna ganska snabbt)

Man kan säga att vissa lärare har DET men vad är DET när det gäller en lärare? Är det något medfött drag eller kan man träna på det?
Svar på tråden: Bra lärare?

Hej!

Personkemin spelar ju ganska stor roll. Andra viktiga saker: Engagemang,förståelse,mångsidighet i utlärandet.. Men jag skulle nog säga att det har med läraren i sig att göra, hur den tycker,tänker,tidigare erfarenheter,bemötande av elever och en mängd andra saker.
Skrivet av    Anon

irriterande

med folk som postar på flera olika ställen tycker jag.
Skrivet av    Mia

Jag tror att

bemötandet är viktig bit . att man är lyhörd för vad barnen behöver. Sen är det också viktigt att de ger barnen med betsämmande att de kan lyssna på vad barnen har att säga och inte bara köra över barnen. Att kunna se att barnen är kompitenta.
Skrivet av    Mia.Fskl

Ber om ursäkt...

men jag påpekade att jag dubbelpostade i inlägget på våra barns skola. Glömde det när jag postade det här. Sorry. Jag hade faktiskt en tanke med att posta det dubbelt - inne på våra barns skola skriver mest föräldrar, här skriver mest pedagoger. Jag tyckte det skulle vara intressant att se om det blev någon skillnad i svaret.
Skrivet av    MaNo

INTE irriterande

Självklart är det en poäng med att posta det i två grupper.
Skrivet av    Varelsen

Det är väldigt orättvist.

Vissa blir älskade bara för att de \"är\". De behöver inte vara särskilt duktiga pedagoger, eller ens kunna sitt ämne. Andra, som tar arbetet på mycket större allvar, blir inte ett dugg populära. I allmänhet är det också så att en ung lärare blir mer populär än en äldre, och en manlig mer än en kvinnlig. Det måste nog till mycket karisma för NÅGON 60-årig kvinna att konkurrera ut en 23-årig outbildad manlig vikarie, tyvärr. Det ligger liksom i sakens natur: de unga killarna vill vara som han och de unga tjejerna blir förälskade i honom..! Så arbete med (i synnerhet större) barn och tonåringar/ungdomar är väldigt otacksamt att åldras i...
Skrivet av   

Ska tillägga att de lärare man minns...

med tacksamhet när man blir äldre, ofta är helt andra än dom som man dyrkade medan man hade dom. Man är tacksam mot dom som ställde krav, och såg till att man lärde sig ämnet de var satta att undervisa i. Men den insikten hjälper inte när det är man själv som är den impopulära, jobbiga, krävande läraren JUST NU...
Skrivet av   

Tack

för en träffande och rättvis bild av den \"bra läraren\". Jag är än så länge ung och hör till den skaran som ungarna tycker är lite \"med i svängen\", men jag har just funderat på detta med om man som förälder ska hänga upp sig på vilken lärare som är populär och vilken som inte är det. Som du säger så kan den läraren som inte är mest populär ändå vara den som bryr sig mest om det barnen är där för: att lära sig för livet. Kompislärare är kul för ögonblicket, men ibland tillför den inte mer än mest trivsamhet. Trevligt så, men en lärare ska inte i första hand vara trevlig, utan det kommer en del saker som hör till jobbet som att ställa krav och vara lite \"jobbig\" ibland. Nu menar jag inte att en lärare som är på kollitionskurs med sina elever är bra bara den ställer krav och kan sina ämnen, men att man som förälder kanske ska tänka lite längre än bara till vilken lärare som har karisma och är lite kul.
Skrivet av    Yngre lärare

Artiklar från Familjeliv