Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Svärmor har lagt sig amningen...

Skrivet av maria med max
Vi var kalas i lördags. Oturlig nog hade min lille son tillväxkväll då och ville inget annat än att ligga och snutta. Då tror automatisk svärmor att han får för lite mat. Och tycker att jag ska börja med tillägg. Så här är det inte varje kväll utan då och då. Jag vill inte börja med tillägg så länge lillen verkar nöjd och belåten. Men jag blir så stressad av kommentarerna. Har svårt att inte ta åt mig. Hur skulle ni göra?
Svar på tråden: Svärmor har lagt sig amningen...

Nej...

... lyssna på dig själv. Att bebisar vill snutta hela kvällarna är mer regel än undantag tror jag, åtminstone från typ 0-3 månader... Om det sen beror på att de \"äter upp sig\" inför natten, att mjölken är lite tunnare på kvällen pga av en lång dag utan stora möjligheter till vila eller om de mest vill ha närheten, kan man låta vara osagt. Om din lille är nöjd och belåten så skulle jag INTE blanda in ersättning i det hela på grund av svärmorskommentarer:-)
Skrivet av    Betula

Nä,

går han upp i vikt som han ska och du orkar hålla på och amma så kan du fortsätta som du gör. Stå på dig!
Skrivet av    Åsa

Stäng öronen...

...och strunta i vad svärmor säger i det här fallet. Hon tillhör ju en äldre generation som tyvärr inte fick lära sig särskilt mycket om amning. Idag vet vi ju att amning är mycket mer än enbart mat. Det är tröst, närhet, gos, trygghet, sömnhjälp, lindring av magknip osv. Därför kan en liten bebis vilja amma jätteofta utan att det behöver betyda hunger varje gång. Så länge han är pigg och glad och går upp okej i vikt så behövs absolut inget tillägg.
Skrivet av    Kattis

Skriv ut detta dokument och ge svärmor

http://www.helsingborgslasarett.se/medicinskinfo/efterforlossningen/vigratulerartillbarnbarnet.4.c791f41027c5c29c980006675.html
Skrivet av    Pallas

Enkelt. Strunta i svärmor! IMT

.
Skrivet av    Pepparkakan med 3 grabbar

Som förälder

är den viktigaste prylen att skaffa sig, ett filter för öronen. Man får ta in det man tycker är viktigt och låta annat rinna iväg. Det kommer att komma så många komentarer ang ens barn, hur man gör, inte gör. Ofta av välvilja och önskan att kunna hjälpa, men dock inte alltid relevant eller stöttande. Låt svärmor hållas. Lita på dig själv och ditt barn och strunta i hennes råd som inte låter vettiga.
Skrivet av    Akleja

ammade hela kvällarna...

tyckte jag iallafall att jag gjorde med min nummer 1 (idag 11 år). Jag låg på soffan framför TVn, och bara bytte bröst med jämna mellanrum... Så gick han upp med raketfart också ;-) Som alla andra säger, amma på och strunta i svärmor! Lycka till!
Skrivet av    Lena m Emil

Jag kan lova

att du kommer att få höra fler kommentarer med tiden, inte bara från svärmor utan även andra. Har själv fått många kommentarer med olika innehåll. Det viktiga är att våga tro på sig själv och sin förmåga. Försök att inte ta åt dig. Det är klart att det kan upplevas som konstigt för den äldre generationen när de hade helt andra råd att följa. Säg till svärmor att amningsråden har förändrats sen hon var ung och att du helt enkelt bara följer sonens signaler. Bröstmjölken är lättsmält och är gjord för att intas ofta. Påminn om att i magen får de näringen dygnet runt och att de är vana vid det+ att amningen är ett sätt att knyta an och kommunicera med mamman. Lycka till med amningen :-)
Skrivet av    Zukits med Filip 18/6-04

Känner igen känslan

Jag förstår precis - känner igen känslan. Tycker det är heljobbigt med kommentarer så som \"har du tillräckligt med mat\" och du låter väl henne inte sitta för länge vid brösten. Min svärmor kommenterade mycket när jag ammade mitt första barn - den här gången tror jag att hon förstått att det inte är nån större idé att kommentera - jag ammar ändå så mycket jag vill! Jag ammade mitt första barn tills hon var två år och det var nog på tok för länge tyckte svärmor och co. Men jag och min lilla flicka var nöjda - och det är det som räknas! Lycka till! Och glöm inte att lyssna på dig själv!
Skrivet av    Anita

Hade samma problem i somras

Bor med svärmor i stugan och det går normalt jättebra. Min lillkille som är född i slutet av april skrek jättemycket i juni och juli och jag ammade och ammdáde och ammade... Hon sa det aldrig rätt ut men kommentarerrna \"oj oj oj lilla vän, är du så hungrig\" gjorde mig tillslut helt vansinnig. Jag bad maken prata med henne och det var jättebra. Hon fick jätteångest och bad tusen gånger om ursäkt för att det blivit så. Kör med raka rör tycker jag. Be pappan säga till sin mamma att hon ska lägga av och att du som är mamman har järnkoll på din lillkilles behov. Pe
Skrivet av    Pe

Artiklar från Familjeliv