Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur gör man?

Skrivet av Bea m 2 grabbar
Min stora kille är 18 månader och min lilla är nästan 2 veckor. Nu till "problemet"; stora killen vill ju vara med hela tiden och det är ju självklart, men han förstår ju inte alltid när han går för hårt fram. Hur ska man göra för att få honom att förstå att han inte kan trycka in ögat på lillebror eller vara hårdhänt på andra sätt? Jag vill ju att han ska vara med men samtidigt så får han ju inte göra illa lillebror.
Svar
Förklara
Förklara att att det gör ont, att man måste klappa fint och vara försiktig. Det är ju samma med er, han kan inte trycka in ögat på er heller för det gör ont. Men lillebror är ännu mer ömtålig för han är bebis. Barnen förstår mycket mer än man tror...men ibland behöver de få höra det både en och tjugo gånger för att få kläm på det. Ta hans hand och visa hur man klappar fint samtidigt som du säger \"klappa fint\".
Skrivet av    Annika m R, L & N
precis som....
...Annika skriver gjorde vi. Det funkade/funkar jättebra, och Pontus & Josefine (2 år) går nu fram till Hanna (7 mån) och säger \" klappa siiiint\" (klappa fint) och \" sisiiiitit\" (försiktigt), så det har funkat bra:-)
Skrivet av    Ulrika med 2+1
Hej Bea!
Jag har alltid förklarat för storasyster om att hon är för hårdhänt och samtidigt visat henne att man \"klappar fint\" på t.ex. kinden. Nu har storasyster från början varit lugn och \"snäll\" mot sin lillasyster så vi har väl egentligen aldrig haft några problem med för håra kramar och dyl. Dom hårda kramarna och dom hårda lekarna börjar istället komma nu när dom är 3 och !½ *ler* Jag tror inte det går att \"ställa för höga krav\" på en 18-månaders utan man kan nog bara finns där jämt för dom båda barnen. Alltid vaka över dom så att ingen olycka sker...på så sätt kan man på direkten ingripa och \"lära\" när storebror är för hårdhänt. Då kan han relatera direkt till själva händelsen och om kanske nåra månader så kan han förstå på att det är mindre bra mot lillebror att vara hårdhänt osv. = ) Kramis!
Skrivet av    cerlise
Hej
Vi har inte några större problem med detta heller utan det är bara ibland som det händer. Förklarar för honom det gör vi och talar om att klappa fint o.s.v. men som du säger han är bara 18 månader och lillebror bara två veckor så det kan ju bara bli bättre med tiden. Kram
Skrivet av    Bea m 2 grabbar