Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur tragglar man glosor och gångertabell mm.

Skrivet av arina
Hej! Jag har en dotter som nu går i 4:an, vi har haft problem med läxläsningen hela hennes skolgång. Hon vill absolut inte läsa läxor och trilskas och är otrevlig vilket till slut resulterar i att vi har ett jättegräl eftersom jag inte står ut med hennes sätt att hantera läxläsningen. Jag har hela tiden försökt hjälpa till och finnas där men jag kan ju inte stoppa in glosorna eller gångertabellen i huvudet på ungen. Tyvärr hade jag själv ingen bra studieteknik när jag gick på mellanstadiet så jag har inget att falla tillbaka på när jag ska hjälpa henne.

Kan ni ge tips om hur hon ska göra för att lära sig tex. engelskaglosor, svenskaglosor, mattetabell mm.
Svar på tråden: Hur tragglar man glosor och gångertabell mm.

Glosor och konflikter

Vad gäller konfikten angående läxor så tycker jag att du ska be dotterbn att ta den med sin lärare! Det finns ju ingen anledning för henne att bråka med dig om läxorna, det är ju inte du som har bestämt att de ska göras! Det är ett argument som många barn förstår och kan acceptera. Jag läser glosor med mina elever i skolan i stället. Då brukar jag lära dem att göra så här (fungerar på tabeller och svenskord lika bra) Ta ett papper vik det på längden så du får två spalter. Vik igen så att pappret har fyra spalter. I den första skriver man orden på engelska. Då ska man titta i gloslistan för att få dem rättstavade. I nästa spalt skriver man på svenska, först de man akn utan att titta i listan och sedan fyller man i från listan så att alla ord är rätt. Sedan viker man bort första spalten och ser alltså bara orden på svenska, i tredje spalten skriver man dem då på engleska och viker sedan upp för att rätta. Vik sedan hort de två första spalterna och översätt till svenska igen. Har man fortfarande fel så vände man på pappret och viker över så man ser spalt ett och kör hela proceduren igen, men bara med de ord man inte kunde. Jobbar man med tabeller så skriver man uppgiften i ena spalten och svaret i den andra. Svenska ord får man antingen koppla till bilder, eller till färger, eller till första bokstaven eller deras betydelse beroende på vad det är för ord. Lycka till
Skrivet av    Sofia*

Tack för tipset.

När du \"säger\" det, så gjorde vi nog oxå något liknande i skolan när jag var liten. Men med våra bråk hemma om läxläsning över huvudet taget så är allt så infekterat och jobbigt att jag bara ser rött när det gäller läxläsning. Jag orkar inte tänka konstruktivt gällande läxor längre. Detta är iaf något vettigt som hon kan ägna sig åt själv, så kan vi kanske kan minska på bråken. Tack!
Skrivet av    arina

Bråka inte om läxor!

Säg till dottern att om hon inte vill göra läxorna så är det en konflikt hon får ta med fröken i skolan! Prata med fröken och be henne om stöd, att hon påminner dotterna om att hon ska göra läxan utan att tjafsa. Och blir det för mycket tjafs så sätter du dig vid datorn och säger till dottern att nu mailar du läraren och berättar att läxan inte blev gjord! Antingen gör dottern då läxan, eller så skickar du mailet. I det berättar du att konflikten om att ögra läxan blev så stor att du valde att inte driva den längre och att läxan därför inte är gjord och att du behöver stöd från läraren för att få dottern att göra läxor. Meningen med läxor (om det nu finns någon) är inte att förstöra kvällen för en hel familj. Så vägra bråka om läxor, antignen gör hon dem eller så mailar du läraren och sedan är valet dotterns.
Skrivet av    Sofia*

Gångertabellen

Vi skrev gångertabellen på ett stort papper och satt upp det på väggen vid toan, det rådet fick vi av en lärare och det har fungerat jättebra för oss.
Skrivet av    Mamzing

Gångertips!

Det finns massor av olika spel med multiplikationstabellen! Ett av de enklaste och roligaste är att plocka ut lämpliga kort ur en kortlek (ex ess till 8 om de hunnit till åttans tabell). Sedan har man halva leken var och lägger varsitt kort på bordet samtidigt. Den som först säger vad produkten är vinner de två korten. Spela så tills någon vunnit samtliga kort. Du kan också skriva talen på små lappar, med svaren på baksidan. Då kan barnet sitta och säga talen för sig själv, och kolla svaret på baksidan av varje kort. Du kan också göra domino eller memoryspel, men det är ju lite mer jobb... (Funkar även på engelskaglosor, förutom stavningen) När det gäller svenska stavning är det viktigt att du läser för henne och hon får skriva på ett pappaer. Sedan rättar du, och ni övar fler gånger. Om du kan kan du förklara _varför_ orden stavas som de gör, så blir det lättare att komma ihåg.
Skrivet av    Jessika

Vad smart.

Har aldrig tänkt på att använda kortleken till att öva gångertabeller. Jag ska genast hem och spela pluttifikations-kortspel med min tjej. Tack för tipset.
Skrivet av    Mari

Oj jag gör tvärt om

om de inte sätter sig och gör läxorna utan tjafs så lägger jag till tid eller uppgifter. De har vid det här laget lärt sig att det bästa är att sätta sig och göra dem direkt. De får då hjälp av mig om de behöver eller så kan de hjälpa varandra. Bråk om läxor blir det bara om man tillåter det att bli bråk. Jag försöker förklara att bråk är något man räknar med.
Skrivet av    Jämställd pappa

ett annat tips kan vara.

Ett annat tips när det gäller Gångertabellen är att leta upp något bra program på nätet. Vi kör med ett program där man gör gångertabellen på tid, en är superbra!
Skrivet av    Ella

Artiklar från Familjeliv