Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Så mycket skitsnack

Skrivet av Anonym förskollärare
Jag har jobbat på 5 olika förskolor genom åren och gemensamt för dem alla är att det snackas så mycket skit om föräldrarna. Det klagas och gnälls på att de gör si eller så. Har de barnen hemma mycket är det fel för då kommer barnen inte in i gruppen och förädrarna knyter barnen för hårt till sig. Har de barnen mycket på fsk klagas det på att de sällan/aldrig får vara lediga.
De är misstänksamma och tror ofta att föräldrarna ljuger för dem.

Sen märker jag att personalen blir så lena i rösten så fort en förälder kommer in på fsk.

Jag kan rabbla upp hur mycket som helst.
Mår så dåligt över allt skitsnack. Jag har själv barn på en fsk och tänker att de pratar lika mycket skit om mig och mina barn där när jag gått.

Jag brukar vägra att delta i mina kollegers skitsnack, det gillar de inte och nu har jag märkt hur de liksom börjar frysa ut mig genom att inte ge mig information mm.

Någon som upplevt något liknande? Det kan väl inte bara vara jag som varit med om det här?
Svar på tråden: Så mycket skitsnack

Hej på dig!

Jag vill gärna bli din kollega. Skämt åsido. OM jag upplever det på liknande sätt. JA. Jag vet faktiskt inte vart jag ska ta vägen ibland. Jag har jobbat på en förskola där chefen var värst. Lågt och inkompetent tycker jag. Jag tror och hoppas att det inte är så på min dotters förskola och jag har träffat på bättre och sämre personer under min odyssé på olika förskolor men generellt tycker jag att det är någonting som är fel i detta skitsnacket. Det är väldigt långt ifrån den föräldrasynen som man har i riktigt reggio emilia inspirerade förskolor.
Skrivet av    Varelsen

Tyvärr..

känner jag igen mig. Jag är också medveten om att jag själv deltagit i det där \"skitsnackandet\". Nu är jag själv förälder och har fått en helt annan förståelse för hur våra föräldrar har det. Jag kommer verkligen tänka mig för noga i fortsättning innan jag uttalar mig om någon förälder. Det är inte lätt att uppfostra barn och ingen kan göra mer än sitt bästa. Förskollärarnas uppdrag är att bemöta alla barn och deras föräldrar på ett proffitionellt sätt. Vi skall inte vara samhälls poliser eller moral tanter. Lägg kraften på sånt som går att påverka istället för att sprida en massa negativ energi i arbetslaget. Dessa tankar har kommit till mig nu när jag har lite distans till mitt jobb. Vi måste påminna varandra i bland om varför vi är på jobbet!
Skrivet av    Bibbi med Jonathan 3 år och Simon 4 mån

ABSOLUT!!!!

detta är en stor del till varför jag ifrågasatt om jag öht trivs att arbeta på en förskola. Mångas människosyn och respekt brister i många avseenden, jag vet inte hur många gånger jag påpeka att vi inte ska lägga oss i hur andra uppfostrar sina barn, hur de väljer att leva sina liv, vilka kläder de väljer till sina barn (så länge inte det påverkar vår verksamhet) Jag håller fullkomligt med! Jag känner att många gånger så blir det ett \"ältande\" av skitsnack också, att man faller in i nån slags gemensam spiral och till slut SKA man bara säga nåt nedlåtande om föräldern/barnet när de gått ut genom dörren.... Jag försöker att alltid bemöta föräldrarna med värme och hjärtlighet. Att de ska stöttas av mig i sin föräldraroll istället för att ständigt känna krav på sig om förbättring. SÅKLART kan jag också reagera på om tex ett barn är smutsigt, men istället för att älta det i veckor med de andra i personalen väljer jag att ta det direkt med föräldern, så respektfullt det går. Mångas attityd behöver verkligen skärpas till, vi hade en bra diskussion om detta på ett APT förra terminen. Det är en ständig ringklocka som verkligen behövs klämtas i!=)
Skrivet av    Ulrica

Det värsta jag varit med om

är en personal som verkligen snackat skit om en förälder precis innan den kommit in genom dörren. När föräldern kliver in så fullkomligt RUSAR samma personal fram till personens barn och börjar busa/gulla....snacka om att försöka ta poäng?
Skrivet av    Ulrica

Det förekommer absolut!

På vissa ställen ska tilläggas...lååångt ifrån alla. Experterna brukar väl vara de barnlösa alternativt de som hade småbarn för fyrtio år sedan..*ler* Tycker du gör helt rätt som inte deltar och hoppas verkligen dina kollegor är vuxna nog att inte frysa ut dig på grund av detta...
Skrivet av    Lena m_3

Inte så farligt..

på de förskolor jag har jobbat har det faktiskt inte förekommit skitsnack. Det är klart att man kanske disskuterar någon förälder ibland men då ska det vara befogat. Tror föräldrarna pratar lika mycket om oss personal. Trist att läsa att fler verkar ha det som problem.
Skrivet av    Willow med sandra

Alltså, det stör mig inte alls

Som någon skrev här, så är skitsnacket ofta en ventil för att orka med jobbet ibland. Att de sedan ler mot föräldrarna när de kommer trots snacket är väl självklart! Vad skulle de annars göra? Om skitsnacket gäller något som föräldrarna kan göra något åt så ska man förstås ta upp det med dem, men ofta handlar det om folk som är otrevliga mot personal eller sina egna barn eller gör allmänt konstiga saker. Som sagt var, föräldrarna pratar om oss personal också. Jag tror att det är mänskligt och helt OK så länge inte någon blir speciellt utsatt eller trakasserad. Då är det inte längre frågan om oskyldigt skitsnack utan trakasserier.
Skrivet av    Personal

för mig blir det falskt

att snacka skit ena sekunden och sedan stå och vrålsmila när samma person kliver innanför dörren... då har man inte förstått sin uppgift....
Skrivet av    ;)

Näh

Kassapersonalen både tänker \"skitgubbe!\" och pratar sedan om de jobbiga kunder h*n mött under dagen på fikarasten, men säger ändå \"hej\" och ser trevlig ut (i bästa fall) vid kassan trots att kunden är jobbig. Det vore oproffsigt att visa vad man verkligen tänker om folk när man har dem som kunder. Att snacka skit är inte bra och inte heller fullt etiskt, men däremot fullt mänskligt och jag tror att de som säger att de aldrig nånsin gör det har lite dålig verklighetsuppfattning. Att försöka minska på sitt skitsnack är väl däremot lovvärt. Men det stör mig inte, som sagt, för jag tror (och vet) att föräldrarna snackar om oss också. Även om jag inte tycker om det heller så får jag väl bjuda på det så länge de inte behandlar mig illa eller otrevligt. (Fast det gör ju en del ibland, och då luftar jag min ilska i personalrummet efter att ha stått där och varit trevlig mot de otacksamma och otrevliga människorna).
Skrivet av    Personal

Fast en förälder har ju inte

samma anledning att hålla klaffen? Det ingår ju inte i hennes arbetsuppgifter att ta en personal på rätt sätt? Hon har väl ingen anledning att vara proffsig mot mig? Jag tycker det blir befängt när man pratar om \"att föräldrarna snackar ju ändå skit om mig, så vaddå\"... Det ingår i vår arbetsuppgift att visa RESPEKT för föräldrarna, det står både i LpFö och i värdegrundsarbetet. Har man inte fattat det, ja då kan man lika gärna sätta sig och jobba i..........kassa...
Skrivet av    Ulrica

Jag trodde att vi pratade etik och moral

Så länge man uppträder proffsigt MOT kunderna, d v s uppträder korrekt när de är närvarande så kan väl ingen klaga? Vad som händer bakom kulisserna har inget med proffsighet att göra. Vad pratar kirurgerna om medan du är nedsövd? som exempel. Jag visar respekt för alla föräldrar när de är närvarande, men en del snackar jag om när de gått iväg. Så är det överallt och att tro annat är att ha rosa dunster för ögonen. Varför inte acceptera det som ett normalt mänskligt fel istället för att förstora upp det? Alla snackar skit och de som inte gör det är antingen helgon eller ljuger för sig själva.
Skrivet av    Personal

Det är något jag också...

reflekterat över. Jag läser just nu på högskola, näst sista terminen och min tanke är att jobba som förskollärare när jag blir klar. Har varit ute och vikat en del och har min praktikplats (VFU som det heter) på en förskola. Kan ju säga att överallt där jag varit snackas det väldigt mycket skit om föräldrar och precis som du nämner, både vid för lite och för mycket tid på förskolan. Inget är bra. Det är fel kläder, för lite, för mycket. De är för finklädda, har fula kläder osv..osv... Detta är något som känns som en stor nackdel med yrket, då det verkar förekomma väldigt ofta, samt även mycket skitsnack, personalen emellan. Jag vill jobba med detta yrket för att jag älskar barn och inte för att snacka skit om deras föräldrar eller med de man jobbar med. Jättejobbigt att ständigt höra detta skitsnack. Har själv barn på förskola och jag känner detta hela tiden, att man hela tiden vill göra \"rätt\" eller vad man tror de tycker är rätt. Man vill ju inte att de ska snacka skit om en själv och sitt barn, även om det säkert förekommer. Detta är något jag definitivt ska ta med mig och tänka på den dagen jag fått ett jobb, men det kan ju vara väldigt svårt och jobbigt att höra detta och som någon skrev, kanske man till och med blir utfryst? Jag vill skapa ett gott och ärligt samarbete med föräldrarna och naturligtvis får man prata om dem, men det behöver inte vara onödigt skitsnack. Försöka att se det positiva hos människor istället...
Skrivet av    Ulrika-blivande förskollärare

Artiklar från Familjeliv