Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur hanterar ni blöjslut etc?

Skrivet av Erika, fskl
Jag skulle gärna vilja ha lite respons kring hur ni skulle hanterat och funderat i följande situation!

En familj med en 27 månader gammal pojke meddelar att pojken varit dagtorr hemma i över en månad och vill nu att han släpper blöjan även på förskolan, vilket då också görs. Pojken säger dock aldrig till på förskolan, utan det krävs att vi i personalen tar med pojken till toaletten med jämna mellanrum. Ibland kommer det ingenting, och så kissar han i byxorna en kvart senare. Pojken kissar på sig 3-4 gånger per dag. Vi har bett föräldrarna återinföra dagisblöja, men de insisterar på att det borde gå att få det här att fungera.

De vidhåller att allt går så strålande både hemma, på stan och då de är bortresta etc. Han säger till, kan "knipa till" om det råkar komma lite kiss, kan köa till offentliga toaletter osv. De tycker därför att det är för tidigt att ge upp efter två veckor på dagis och att det borde kunna fungera där också.

Till deras "försvar" ska väl sägas att vissa dagar har gått bra, speciellt i början (även om det alltid hängde på att vi tog honom till toaletten i tid). En del dagar har det inte varit några kissiga kläder, men det går sämre och sämre tycker vi.

Vad säger ni? Hur bör vi hantera denna pojke och hans familj? Hur arbetar ni för att stödja barnen i att bli torra även på dagis? Tycker ni att vi ska behöva arbeta för det, eller anser ni att barnen ska vara så säkra att det inte behövs någon sorts träning på dagis?
Svar på tråden: Hur hanterar ni blöjslut etc?

Ingen som kan svara? *imt*

Skrivet av    Erika, fskl

Jo jag kan svara!!!

Fråga föräldrana hur de gör hemma? Hur är han klädd tex ? Även om de är ute och han behöver gå på toa säger han till eller har det en kod så att de ser att han behöver gå på toa? Det jag själv gör att vi låter de ha blöja på förskolan fast de är torra hemma. Men jag ger barnet val möjlighet om de vill ha blöja eller inte. Vill barnet då ha blöja så får den ha det. annars får familjen tvätta:)
Skrivet av    Mia.FSkl

Tack!

Föräldrarna har vanliga kläder på honom hemma, och de säger att han alltid säger till oavsett om de är inne, i lekparken, hos vänner eller på stan. Idag har han kissat på sig fyra ggr, och vi känner väl inget större hopp egentligen... Fast iofs när mamman kom och hämtade idag satt hon ganska länge i ett annat rum och pratade med en annan förälder medan han lekte i det stora lekrummet. Då avbröt han faktiskt den lek han höll på med och sprang och letade reda på henne och berättade för henne att han behövde kissa efter ett tag (jag var i samma rum som honom). Märkligt... Tack för svar!
Skrivet av    Erika, fskl

Inte märkligt.

Lite så har min son också varit och han blev torr tidigt hemma men det tog lång tid på dagis. Jag upplever att för sonen handlade det inte om att han inte hade koll utan att när han är nödig är det väldigt mycket föremål för en mycket nära dialog och förtroende mellan oss två. Ett nära samspel som föräldrar och barn bygger upp. På ett dagis har man inte den närheten eller det förtroendet beroende på att pedagogernas uppmärksamhet riktas mot många barn. Det betyder inte att han inte trivs. Han har inte genom hela sitt liv byggt upp den där nära dialogen med pedagogerna på dagis som man har med sina föräldrar. Med min son fungerar det också sämre hemma när vi har mycket konflikter eller bråkar mycket. Dom dagarna är vår relation inte lika förtroendefull på något sätt. Jag känner att det är mer psykologiskt än fysiskt kan man säga. Så här upplever jag att det är med min son och det behöver inte vara så med er pojke.
Skrivet av    Minna som inte är pedagog

En poäng

Du har en poäng i det du skriver. Förtroendet är ju viktigt, och vi har väl inte riktigt funderat över att det skulle kunna vara problemet tidigare. Han är en väldigt social och framåt kille som är lätt att få kontakt med, så det har inte känts så nära till hands. Frågan är då om man ska se det som en mognadssak och verkligen be föräldrarna sätta på honom blöja med förhoppning att han om ett halvår eller år inte är beroende av den nära dialogen/relationen för att det ska fungera. Eller om man ska jobba på just dialogen/relationen för att se om det går att få det här att fungera nu. Vi är fortfarande lite i dödläget när pojken kissar på sig ca 4 ggr per dag och föräldrarna fortfarande hävdar att han inte ska ha blöja på dagis...
Skrivet av    Erika, fskl

hm...

Förstår att det är lite besvärligt. Jag kan bara tala om hur jag skulle vilja ha blivit bemött som föräldrer och som jag i stort sätt har blivit bemött också. Här åkte blöjan av i april och det har varit många resor och 7 veckors sommarlov därimellan. I våras var det kanske tre kissiga byxor i veckan periodvis men nu efter sommaren har det varit två om dagen ett tag. Det är först nu de två sista veckorna som vi är på spåret och det inte har varit några påsar. För oss har det varit helt ok eftersom vi ser att det är en frågan om dialog och inte mognad. Torr på nattetid har han varit sedan i julas tex. På dagis tar de det med jämnmod och gör ingen affär av det. Enstaka gånger tog de på blöja i våras och det gjorde vi ingen affär av. Min erfarenhet är att åker blöjan av och på tar det längre tid att bli av med den helt. Min son blir tre år i november kan jag tillägga. Om jag var du skulle jag gå in för att om pojken är blöjfri hemma så skall han så klart kunna bli det på dagis även om det kan ta lite tid. Fråga föräldrarna om råd och hjälp utan att se det som ett problem. Var ödmjuk för föräldrarnas kunskap om sin son som ni inte har. Valet att sluta med blöja måste vara föräldrarnas tycker jag. En lösning kan ju vara att köra pottyträningsbyxor på dagis om föräldrarna har några sådana. Alltså tygblöjbyxor som blir blöta och måste bytas. Vi har kört tygblöjor hemma och tycker just inte att ett par kissiga byxor mer eller mindre är så besvärligt. Andra kanske tycker att det är äckligt, själv tycker jag pappersblöjor är ganska äckligt. Det är en vanesak. Lycka till!
Skrivet av    Minna som inte är pedagog

Kan det vara den mamman

som skriver inne på förskola/dagis ? Han kallar sig Majsan där och rubriken på hennes inlägg är Första dagiskonflikten (har jag för mig). Det låter som om det kan vara \"din mamma\" !
Skrivet av    sammanträffande eller... ?!!!

Nej

Det är det inte, men jag har själv reagerat på att det är en lik situation. Men eftersom min berättelse är något modifierad och jag har vissa andra fakta som jag givetvis inte lämnat ut kring familjeförhållanden etc så vet jag att det inte är samma. Men det är intressant att läsa den diskussionen också, för att se det lite från andra sidan så att säga. Men som sagt, det är inte samma och jag tror inte att fallen kanske är så jättelika i verkligheten eftersom jag har modifierat händelserna från min förskola för att familjen inte ska känna igen sig/bli igenkänd.
Skrivet av    Erika, fskl

Artiklar från Familjeliv