Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

orsaker till för tidig förlossning?

Skrivet av V med 2
Jag är ny här och har lusläst detta snack då jag har en prematur (v.32+3) och nu är gravid igen. Vad jag har förstått så verkar många här veta varför de födde för tidigt. Till mig sa läkarna bara att: "de där spekulerar vi inte i".
Det enda jag ändå fick höra var att då jag opererat mig för cellförändringar (på livmodertappen var det väl, oj, jag minns inte...) så kunde detta påverka.
Efter förlossningen sedan när jag ville sätta in spiral försökte min bm tre ggr och skickade mig sedan till sjukhuset där läkaren ropade in fler och sa: "kom och kolla vilken liten livmoder!"
Jag fick ta ut spiralen efter två mån igen då jag bara blödde.
Anledningen till mitt långa inlägg här är ju såklart att jag undrar om jag kommer att få en prematur igen. Ska till bm nästa vecka först så, vad tror ni?
Svar på tråden: orsaker till för tidig förlossning?

Hej

Visst kommer tankarna upp, och visst känner man sig lite orolig. Precis som du vet jag inte varför mitt senaste barn kom tidigt (vecka 35), vattnet bara gick helt plötsligt, hade inte haft särskilt mycket förvärkar och hade inte öppnat mig... Mitt första barn kom i vecka 38, så jag skulle bli förvånad om mitt nästa kom försent. Men jag pratade med BM om det här och hon sade att eftersom man inte vet, så kan jag kanske ha turen att gå tiden ut, dock har man en större risk att få prematurbarn igen när man väl har fått det. Vet inte riktigt vad jag ska göra för att förhindra det, vecka 35 kan jag väl stå ut med, men vill inte ha tidigare än det! Nu har jag två barn hemma och har inte tid att ligga på neonatalen en massa... Hahaha precis som om man kan bestämma det... Eftersom ingen kan svara på varför jag fick förtidigt så har jag valt att försöka att inte tänka på det så mycket, kanske ta det extra lugnt, men det kommer när det kommer, tydligen kan man inte göra så mycket åt det ändå... Kram Jennie
Skrivet av    J. med två och bf 6/4-2006

hej! med mitt

första barn som är född i v29 sa man likadant som dina läkare.Dvs man spekulerar inte i det men när jag fick värkar i v20 med andra barnet så insåg man orsaken till att jag fick min förste son så tidigt.Därför fick jag veta att jag har cervixsuffiens så fint det heter.Och dom fick sätt in behandling för att inte andra barnet skulle komma för tidigt.Och det innebar ett cerklage.Och sedan med resten av alla barn har jag fått cerklage. Vet att min läkare sa att när barnet är fött så kan det vara svårt att veta va orsaken var att man fick för tidigt.Utan man kan få redan på orsaken under pågående graviditet.Kanske är det så i ditt fall??
Skrivet av    tezziz

Jag undrar och jag undrar och jag undrar...

....och lär alldrig få något svar på varför min dotter kom för tidigt (vecka 28+0). Och när jag blev gravid igen så tog funderingarna förståss ny fart. Det enda jag vet är att jag inte hade någon infektion som satte igång det hela. Jag har en hjärtformad livmoder, med en liten mellanvägg alltså, och det har jag ju funderat på om det spelade in - att det på något sätt blev för ont om plats. Andra funderingar har varit om jag _gjorde_ något fel. Bar för tungt, för mycket sex whatever. Men det ska man ju normalt kunna göra... Några svar lär jag aldrig få som sagt, och i denna graviditet har jag redan gått fem veckor längre (33+0 idag).
Skrivet av    Helena V bf 10/11

Hjärtformad livmoder

Hej, jag är med på en mailinglista, \"preemie-sweden\", och där är det i alla fall några stycken som har hjärtformad livmoder som har fått prematura barn. Jag kommer dock inte ihåg om de har fått några särskilda \"förhållningsorder\" vid en ny graviditet.
Skrivet av    Helena G

Några orsaker

Hej, Jag har en dotter född i v. 35+6 pga värkar och vattenavgång, en son född i v. 30+4 pga att moderkakan släppte i kanten och nu är jag gravid med bf 18/11. Den första gången gjordes ingen utredning i och med att det var så lite prematurt, med sonen skickades moderkakan på analys och en uppföljning av läkaren på spec.MVC gjordes. Det var inget fel på moderkakan och man hittade ingen egentlig orsak till att sonen kom så tidigt, det var bara \"otur\" men man skrev in i min journal att vid en ny graviditet skulle jag kontakta spec MVC direkt för en utredning. Så vid den här graviditeten har en utredning gjorts och man misstänker att min livmoderhals kan vara försvagad eftersom jag har öppnat mig så fort och haft snabba förlossningar så den här gången har jag cerklage. Jag får också gå hos specMVC och har blivit sjukskriven med order om mycket vila i sängläge. Några orsaker till prematura förlossningar kan vara att mamman har en infektion (ex. GBS), autoimmuna sjukdomar, ämnesomsättningssjukdomar, att moderkakan har försämrad funktionalitet eller fysisk och psykisk stress. Sen finns det ju förstås havandeskapsförgiftning, men där märker man ju symptomen ganska tydligt. Om jag vore du skulle jag begära att få en remiss av bm till en läkare på specMVC för en utredning. För mig har det kännts jättebra att få gå på SpecMVC, bla är det rutin där att kontrollera GBS i urinen och cervix, något som jag fick tjata mig till på vanliga MVC. Jag har denna graviditet blivit behandlad 2 ggr för GBS.
Skrivet av    Helena G

Tack...

så jättemycket för att ni delar med er av era erfarenheter! Det känns alltid bra att prata med folk som varit i samma situation som en själv. Jag ska till bm nu på måndag och får se vad hon säger men spec MVC låter som en bra plan. Jag hoppas dock att jag inte blir sjukskriven... jag har precis påbörjat en utbildning som jag vill hinna gå så mkt som möjligt av. Den är klar i början på april så jag tror ju inte att jag hinner hela men det är bra om det blir så lite som möjligt att komplettera!
Skrivet av    V med 2

Kanske är...

...livmodern lite uttänjd nu när jag väntar andra barnet, så att det inte blir ont om plats riktigt lika fort! Det är i alla fall vad jag har hoppats på och den här graviditeten har ju i alla fall hållit mer än fem veckor längre än den förra, så kanske... Vecka 33 känns inte alls läskigt ur själva prematursynpunkten när jag varit med om vecka 28. Nu är jag nästan mer orolig för att beibisen inte ska må bra därinne i magen _utan_ att komma ut!
Skrivet av    Helena V bf 10/11

Kan..

..svara flr mig själv, jag fick min dotter i v 33+0 pga att hon inte fick någon näring i magen. Hon slutade att sparka, jag åkte in till förlossningen för att kolla upp det, då blev jag akutsnittad för att hon inte vaknade till i magen och hon var 33% för liten för tiden. Jag har ingen aning om varför det blev så, storebror gock jag 11 dgr över tiden med.. Min mamma födde min storebror också i v 33+0 och det var en normal förlossning, jag kom fullgången men då hade hon fått cerklage insatt. Har ingen aning om ifall du kommer att få en premis igen, men jag håller tummarna för att du ska få gå tiden ut denna gång!
Skrivet av    *Tina*

Jag födde min dotter

i v.28+0, antagligen pga en infektion trodde läkarna. Pga detta fick jag gå till spec mvc under min andra grav och där upptäcktes det att min livmodertapp började minska redan i v.18. Efter många läkarbesök och en ständigt minskande tapp, trots att jag låg still mest hela tiden, konstaderade läkarna i v.30 (då hade jag endast 4 mm tapp kvar) att han skulle komma när som helst. Min son föddes i v.39+3 efter att bm stuckit hål på en väldigt buktande hinna! Lycka till!
Skrivet av    selmar

Ja,

jag undrar också. Min mamma fick alla sina 4 barn tidigt. Med de två sista låg hon sängliggande de sista veckorna (med mig 6veckor) för att vi inte skulle \"ploppa\" ut allt för tidigt. Jag påpekade detta för min bm när jag var gravid, och hon sa att det inte var ärftligt. Jag vet inte om jag tror på det. Jag har inte fått reda på någon anledning till varför Folke kom tidigt. Jag skulle också vara orolig om jag väntade mitt andra barn. Man kanske ska kräva extra kontroller, eller får man det automatiskt?
Skrivet av    Maria med Folke

Förstår din fundering

Efter min första förlossning fick jag ingen förklaring alls. Anton föddes i vecka 33+1 med kejsarsnitt och jag fick bara som svar att det kanske var en infektion eller så var jag bara sådan. Nästa gång behövde det inte alls bli så. Efter min andra förlossning fick jag förklaringen och nu är jag expert på min livmoder som är något avgränsad och hjärtformad. Alltså hamnar ett befruktat ägg på ena eller andra sidan. Man kan säga att endast ena halvan utnyttjas och därför föder jag mina barn för tidigt. Känns bra att veta även om det är jobbigt att vara missbildad.
Skrivet av    Maja, Anton o Jakob

Artiklar från Familjeliv