Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Mammaledig + dagis + sexårs

Skrivet av BeaBom m2 + BF 10/2
Hej,

Jag undrar om nån vet hur det funkar med sexårs när man är mammaledig med ett syskon?

Nästa höst börjar barn nr 1 i sexårs, vilket väl innebär att han i princip ska va på plats 8.30-11.30 (eller?). Barn nr 2 går på dagis, men eftersom jag kommer vara f-ledig får hon bara vara där 9-14 ti/on/to.

Idag slog det mig att det blir ett himla springande, hämtande och lämnande på olika tider om barn 1 inte får vara kvar på sexårsverksamheten fram till 14.00 de dagar Barn 2 är på dagis.

Det blev rörigt det här, men jag hoppas nån förstod vad jag skrev!
Svar på tråden: Mammaledig + dagis + sexårs

Förstår precis

Jag är i din situation just nu,men i min kommun så har ALLA barn tiderna: 8.30-14( Må-Ons) 8.30-13.40 (To) och 8.30-12.00(Fred) Oavsett de som har föräldrar hemma så det är ju toppen! Men det där skiljer ju mellan kommunerna som sagt... Mitt dagisbarn har dispens på att följa syskonets skoltider,visserligen pga medicinska orsaker i hans fal,men jag vet en del kan få dispens om de har just 3+ barn och det helt enkelt blir kaos med tre barn och olika tider,det måste ju vara ett skäligt liv till vardags också... Så om du känner att det här kommer tok-krasha finns det alltid hopp om olika lösningar. Lycka till!!
Skrivet av    Mia m. Linneá-99,Tobias-01 & Pontus-04

Förstår precis

Här är dock 6-årsverksamheten 9-14 så här hade det inte varit ett problem. Det blir ett evigt springande om barnen inte kan gå själva. Kanske kan du samarbeta med andra föräldrar och hjälpas åt med hämtande och lämnande på 6-årsverksamheten eller dagis. Finns det fler barn som går hem så tidigt från 6-års så finns det kanske ett behov av att gå hem till varandra och leka och så kan du hämta hos en kompis när du hämtar från dagis.
Skrivet av    Sofia*

Jag har börjat att .......

studera. Här hade jag precis samma problem. 6-års slutar kl. 11.20 dagisbarnen ska hämtas kl.14.00 tis,ons+tors. Så för att 6 åringen skulle kunna få vara på fritids så har jag börjat läsa + att jag jobbar varannan helg = 15 timmar/vecka. Så nu hämtar jag henne kl. 1400-14.30 varje dag. Hon blir inte glad om jag kommer innan hon har ätit mellanmål. Dagisbarnen har jag fortfarande kvar 15 tim/vecka. men det är enklare att hämta alla på samma promenad de dagar som de är iväg. Hoppas det löser sig för dig!!! Vissa kommuner accepterar att man söker dispens, dock inte min.
Skrivet av    Magda 4-barns mor

Tack för svaren!

Det blir till att ringa och höra med kommunen, helt enkelt!
Skrivet av    BeaBom

Man brukar ju alltid

få lov att byta dagistiderna till 3 timmar om dagen. Det är ju ofta sett som en förmån att ha 5 timmar 3dagar i veckan som ni verkar ha nu. På så sätt får båda barnen 8:30-11:30 alla dagar.
Skrivet av    ÅML

15 timmar fritids!

Du har också rätt till 15tim/veckan på fritids om du har barnet på sexårsverksamhet! I regel är ju det slut vid 12 el.13, så då kan du ju ta någon timme och matcha med hämtningen av dagisbarnet!
Skrivet av    3 barnsmamma

Nej!

Det har man inte rätt till, fast i en del kommuner kanske man får det?! De 15 timmarna som alla har rätt till är ju själva 6-årsverksamheten!
Skrivet av    Jessika

För det första...

måste du ju kolla vilka tider 6-års är - det varierar ganska mycket mellan olika kommuner! Sedan får du kolla med förskolan om det inte går att anpassa tiderna efter 6-åringens. Om han går 8.30-11.30 borde det inte vara några större problem att byta till de tiderna för \"tvåan\" också! Fast å andra sidan kanske du vill ha kvar tiderna för att få ensamtid med ett av barnen (+bebis)? Det kanske passar att hämta storebror + kompis ex tisdagar varje vecka för att kunna tex baka, spela spel etc med dem. På måndager tex, kanske du vill till ÖF med bebis + nr 2.
Skrivet av    Jessika

Precis så har jag det nu...

eller skulle ha haft om jag inte börjat läsa på halvtid bara för att få bestämma alla tider själv...Blir så irriterad på att det ska vara så himla olika överallt....
Skrivet av    Anonym

mitt tips

Jag vet inte riktigt hur gammal minstingen är och om hon kan sova bra i vagnen. Om det går så kan det vara ett tips att låta Lenne sova i vagnen medan du hämtar sexåringen. Hon kan förtsätta att sova i vagnen medan sexåringen leker i en park eller så fram tills dagisbarnet ska hämtas på dagis. Då blir det inte en massa onödigt spring ut och in och den lilla kan sova hur länge hon vill utan att bli väckt dessutom får ni frisk luft allihop. Ta gärna med lite picknick eller frukt Ett annat tips är att ta hjälp av andra föräldrar på skolan och dagis. Barnenkanske kan få följa med en kompis hem någon dag i veckan eller att någon lämnar av barnen hos er. Jag tycker inte att det är besvärligt när barnen har kompisar med sig hem. De leker mycket mer självständigt då. Du som föräldraledig har ju möjlighet att ta hand om andras barn om dagis är stängt eller så. Hos oss har pappan nästan alltid lämnat på morgonen så jag har haftt det lugn och skönt då, dessutom har jag haft alla barnen hemma en dag i veckan åkt i väg på något trevligt. Sexårs är ju inte obligatoriskt så man får ha barnen hemma om man vill.
Skrivet av    sonna

Artiklar från Familjeliv