Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

avundjuk 1,5åring

Skrivet av Helene Noella Moltas

hur ska jag tackla henne? Idag har hon varit hemsk de få stunder vi har varit hemma. Hon biter mig, nu ikväll bet hon Moltas i handen flera gng, jag trodde hon pussades. Hon sliter bort hans huvud från min tutte när jag ammar, skriker,gråter. Hon är ju lite liten för att förstå.Säger jag åt henne lugnt och sansat och försöker avleda henne bara garvar hon. Tar jag tag i henne och säger ett barskt nej så gråter hon förtvivlat -men fortsätter ändå. Några råd? Idag är första dagen som pappan inte har varit hemma, så detspelar nog roll.Hur ska jag få henne att förstå?

Svar
jag tror...
...att du kommer att behöva fortsätta mata in informationen att det är fel att bita/slåss tills den går in och att hon förstår. Visa tydligt med ditt ansikte/kroppsspråk att det är fel det hon gör. Se bestämd ut. Jag tror inte det är någon fara att hon gråter. Hon ska inte blir rädd men hon ska veta att det är fel och att man inte får göra så = inte roligt. Ett annat hett tips är att avleda. En 1½ åring är ändå så pass liten att hon/han inte riktigt förstår konsekvenser. Därför tycker jag det är mycket smidigt och bra med att avleda barnen från det ena till det andra. T.ex. din dotter biter dig. Du visar bestämt genom att ta bort henne ifrån dig och säger att det är fel att bitas. Din dotter blir ledsen. Du avleder henne bort från dom ledsna tankarna och tar henne t.ex. i handen och går iväg till hennes rum och leker. Detta tycker jag är ett smidigt sätt att minska på tårar och ledsna miner men ändå vara konsekvent till en början och visa (varje gång) att det är fel att bita/slåss. Upprepningar upprepningar upprepningar och MASSOR av tålamod + avleda så tror jag att hon tillslut förstår. Tyvärr tror jag att det är den enda utvägen för att få bukt på detta... Men detta är bara vad jag tror! = ) Hoppas att det blir bättre snart! Kram
Skrivet av    cerlise
tack
ja men jag har kommit på mig att bli jätirreterad om jag sitter och ammar, stackars Moltas får ju inte äta ifred. Idag har det gått bättre,som tur är så sover lillen massor så jag får verkligen se till att leka med Noella när han sover så hon får si uppmärksamhet. Hon har blivit väldigt mammig.
Skrivet av    Helene Noella Moltas
Jag gjorde så här
att jag hade båda i famnen när den yngre skulle ammas. Har 15 månader mellan mina tjejer, och den äldre satt 10 sek med sin vällingflaska och var sedan nöjd. Jag testade aldrig att sitta ensam, utan båda fick alltid plats hos mig. Någon sekund kan räcka, sedan springer dom iväg. Tror du får glömma känslan av \"egen\" tid med den yngre, det är inte samma sak med nr 2. Kan lova dig, att barn kan ta för sig ändå, speciellt yngre syskon. Äldre har en benägenhet att lämna företräde, så ta chansen att ha båda två hos dig så mycket du orkar, det lönar sig i längden. För det går att ha 2 samtidigt i sin famn. Det är värre med fler. :) Lycka till!
Skrivet av    Lena_O
tack
idag har varit en bra dag,och då kommer självförtroendet igen. Det är lätt att glömma att den \"stora\" fortfarande är liten, helt plötsligt ställer jag mkt högre krav på henne.
Skrivet av    Helene Noella Moltas
Det är inte alltid lätt.
För min del så var det ganska lätt att behandla tjejerna \"lika\" för dom har oftast varit lika stora. Dom hade samma storlek i blöjor när lillasyster var 7 månader, och när dom sedan växte upp så hade dom samma skostorlek. Bara benlängden på byxor har varit olika. Men snart är den lilla lite större, och då känns inte skillnaden lika stor. Dom växer ikapp varandra av någon anledning.
Skrivet av    Lena_O
Lilleman...
var 17 mnd när Idun kom och det har nu gått 2 mnd. I början gjorde han samma sak med hennes huvud. Ville gärna ha bort det från mamma. Jag gjorde så att han fick brevid på den sidan och fick min fulla uppmärksamhet. Det dröjde inte många dagar innan han släppte mej och lekte medans jag ammade. Numera ammar jag oftast på golvet där han finns :-) Jag berättar alltid innan att nu ska Idun få tutte och det accepterar han :-)
Skrivet av    Madicken-m4