Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Dagmamma- nackdel vid skolstart?

Skrivet av ansa
Funderar på att sätta min (då) 2 åriga dotter hos dagmamma. Men undrar om det kan vara en nackdel när de börjar skolan att hon inte är van vid så stora grupper, jämfört med de flesta klasskompisar som förmodligen gått på dagis. Någon som har erfarenhet av detta?
Svar på tråden: Dagmamma- nackdel vid skolstart?

Det tror jag inte

skolan mjukstratar ju lite iom förskoleklassen, och dagmamman har ju också en grupp barn, om än mindre. Jag tror tvärtom faktiskt att det kan vara bra för barnen att först gå från en mycket liten grupp (familjen) till en lite större grupp (dagmammans grupp) till en rätt stor (förskoleklassen). Förskoleklassen är ju dessutom på de flesta ställen lite mindre än en vanlig skolklass, om det inte är åldersintegrerad undervisning förstås.
Skrivet av    Alven

Nej

Båda mina stora barn har utan problem klarat övergången från dagmamma till skola. De har fått kompisar ochkommit in i gruppen utan problem.
Skrivet av    Maria med 4

Nej,

det tror jag inte. Om du tycker barnen har det bra hos dagmamman så unna dig och dina barn den lyxen att känna trygghet och lugn innan det stora allvaret med skolan börjar. Jag har inte upplevt att barnen som gått på dagis haft ett försprång jämfört med andra barn.
Skrivet av    Mari

Tror inte det

Vår dm träffar fyra andra dagmammor två gånger i veckan. Då är ju alla dagbarnen samlade dvs. ca. 20 st. och det är väl ungefär så många som man är i en klass. Jag tror att ganska många dagmammor har ett nätverk så att barnen får tränas i att träffa olika grupperkonstellationer. Lycka till!
Skrivet av    lia med Freja

Mina barn går/har gått hos dagmamma

Äldsta är 8 år och hon har aldrig haft problem i skolan. Kunde läsa och skriva redan innan hon började och hade inga problem med den större gruppen heller. De andra barnen var vana vid samlingar, dela in i grupper osv och för dem var det \"gammal skåpmat\" medan min dotter hade allt nytt och spännande, en helt annan verksamhet. Mitt andra barn går ännu kvar hos dagmamman. Han har skrivit och läst sedan han var 5 år och han lär sig massor av dagmamman. Dock så beror det ju på vilken dagmamma man får. Vår är helt fantastisk!! Jag anser dessutom att barnen ska sluta hos dagmamman då de börjar förskoleklassen och då ha fritids efter skolan. Är det en bra dagmamma så anser jag att det är det näst bästa efter hemmet för en tvååring.
Skrivet av    Mica fskl

Artiklar från Familjeliv