Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Klädfunderingar...

Skrivet av Anna med Emil & Viktor 030728 + 3 till
Snälla skratta inte åt mig nu, det kanske bara är jag som är fjantig, men... Jag tycker det är så roligt med kläder så jag lägger ner en hel del energi på det, älskar att shoppa, att klä barnen snyggt osv.

Ni som har syskon som tvillingarna kan ärva av hur gör ni? Jag har ju Linus som är precis 2 år äldre (så när som på 3 dagar) så storlekarna passar ju, men då har jag ju ett set tex höstjacka+byxa, och måste köpa till ett, ska en av tvillingarna få ett nytt och den andra begagnat då, det tycker jag känns lite tråkigt. Kan inte variera vem som har det nya heller, för då vet de inte vem som är vem på dagis... Slutar oftast med att jag köper nytt till bägge och så blir inte arvegodset använt trots att det egentligen är jättefint. Min mamma tyckte att jag skulle köpa 2 av allt när jag handlar till Linus, så kan han alternera så att båda seten är lika mycket använda tills tvillingarna ska ha dem. Jag vet inte jag, om det skulle funka.

Hur gör ni andra?
Svar på tråden: Klädfunderingar...

hmm..

Jag skulle nog tyckt att det känns lite fånigt att köpa dubbelt upp av kläder till Linus för att syskonen ska kunna ärva \"rättvist\". Om arvekläderna är i fint skick kan du väl växla så att denna hösten får Emil Linus gamla höstjacka och Viktor får en ny, men till våren blir det Viktor som får avlagd jacka efter Linus, och Emil får en ny vårjacka? Jag tycker inte heller att de ska turas om att använda samma avlagda jacka efter Linus eftersom det blir rörigt för dagiskompisarna att hålla reda på vem som är vem på gården då. Annars verkar det ju som att du har råd att köpa nytt till båda och då kan du ju för all del skänka bort alla Linus gamla kläder till familjer som har det sämre ställt. Röda Korset, Frälsningsarmén och kyrkorna tar väl emot kläder på alla orter? Personligen skänker jag helst till gömda flyktingar i Sverige eftersom de helt saknar inkomster och möjligheter till försörjning.
Skrivet av    sisla

Så hade jag med gjort...

jag brukar när jag köper kläder och inte vill ha likadana, då blir det ju ofta en neutral eller pojkig färg och den andra flickog och då blir det helt enkelt som så att får Nora det flickiga på hösten så får Saga det flickoga på våren... Nu i vinter får de faktiskt flickogt båda två, men de har fått olika färg på mössorna en svart och en röd...för att göra det lite enklare för dagispersonalen helt enkelt :)
Skrivet av    Jessica m. Saga & Nora + Barry bf 28/9 (-7dagar)

en annan av mina hangups...

jag vill ha olika färger till Emil och Viktor, men jag vill inte ha rött och blått.. Jag tycker jag får nog med \"knäppa\" kommentarer ändå, är det två flickor? - nä... nehej, är det en pojke och en flicka? Nä, det är två pojkar! Kan själv inte se något flickigt på dem, men men... men vintermössorna har jag köpt precis som du en svart och en röd, för att dagispersonalen ska kunna ropa rätt namn ute... Köpte precis lika overaller på rean i våras utan att tänka mig för svarta, beiga och röda.
Skrivet av    Anna med Emil & Viktor 030728 + 3 till

Borde dra ner...

på klädkontot, och jag tycker själv att det är dumt att lägga ner så mycket pengar på att de ska ha allt nytt när det finns att ärva. Tom dagispersonalen pikar mig för att de är onödigt finklädda ... Så jag tränar på ett bättre ekonomiskt och resurssparande tänkesätt... Tyckte din idé var bra! I grund och botten handlar det här mycket om att jag är rädd att favorisera den ena av tvillingarna eftersom jag ibland känner att jag har en närmare kontakt med en av dem.
Skrivet av    Anna med Emil & Viktor 030728 + 3 till

Lätt, tycker jag...

Jag köpter nytt till Signe & Astrid och sen använder vi Viktors gamla kläder som extra ifall dom blött eller skitat ner sig (det gäller alltså ytterkläder). Sen har jag ganska mycket av Viktors gamla kläder som extra på dagis.
Skrivet av    Maria m Signe & Astrid

Hur bär man

sig åt för att skänka till gömda flyktingar? Det vill jag också göra.
Skrivet av    Maria m Signe & Astrid

gömda flyktingar *off topic*

Via Rosengrenska i Göteborg kan man skänka pengar och medicin (som inte blivit för gammal) till gömda flyktingar. http://www.rosengrenska.org/ Nätverket Ingen människa är illegal ordnar insamlingar av både saker och pengar och ägnar sig också åt stödkontakter för gömda flyktingar, de har lokalavdelningar på flera orter i landet: http://www.ingenillegal.org/index.html FARR arbetar både med opinionsbildning, rådgivning till asylsökande och kan förmedla kontakter vart du ska skänka kläder/saker -de finns på många orter i landet. http://www.farr.se/ovrigt.html
Skrivet av    sisla

konstigt...

jag får alltid höra \"är det två pojkar\"...och då kan de sitta i lila och rosa?!?! Alltså ibland undrar jag om folk ens tittar efter eller om de bara förutsätter vad det är... Jag köpte faktiskt likadana overaller för att de troligtvis kan ha dem nästa år och då kanske det blir lite mer känsligt om den ena har en \"killoverall\" öven om jag tyckte båda var fina och dessutom så ibland kan man väl faktiskt få flickiga kläder båda två tyckte jag :) För annars är det ju just så man får köpa den ena i \"flickvariant och den andra i \"pojkvariant\" och det känns lite trist faktiskt...även om nu Nora passar i blått så känns det ju lite elakt om hon hela tiden skall få \"pojkkläder\", så jag blir överlycklig när jag hittar liknande kläder i två flickfärger :) Men ytterkläder är ju lite värre, kan ju inte köpa olika kvalité på grejerna direkt bara för att få olika... Nä usch vad jag svamlar...skyller på att jag äter lunch och har fått värkar igen :)
Skrivet av    Jessica m. Saga & Nora + Barry bf 28/9 (-7dagar)

men???

Det är väl bara att gå till en annan affär och köpa deras \"tjejiga\" overall? Blir lite konfys av problemet med att hitta två tjejfärgade overaller/jackor etc. Så olika kvalitét är det väl inte mellan de olika vanligaste klädkedjorna? Jag handlar hellre jackor till killarna på olika affärer för annars får man ju exakt samma modell bara med lite olika färg.
Skrivet av    sisla

jo, men det är det...

jag har ganska höga krav på just ytterkläder...vill att jackorna skall vara vindtäta tex iår hittade jag pop.s jackor men de var de enda jag hittade...vad det gäller vinteroveraller så är det priset som styrt iår, jag vill ha funktionsmaterial och har inte råd med Reima så iår blev det didriksons...som finns i svart, grönt, rött och vitt...eftersom jag vägrar vitt så blev det två röda, även om den gröna var fin också... Jag kan säga att jo problemet finns för jag leter läääänge innan jag bestämmer mig för deras ytterkläder...
Skrivet av    Jessica m. Saga & Nora + Barry bf 28/9 (-7dagar)

Jo...

jag tycker det skiljer mycket i kvalitet, men kanske främst funktion mellan ytterkläder från olika affärer, och jag är som sagt känslig för att det ska bli olika för Emil & Viktor, vill att de ska ha så lika som möjligt utan att vara helt lika...
Skrivet av    Anna med Emil & Viktor 030728 + 3 till

okej, Anna & Jessica..

Vi har olika krav helt enkelt. Jag kan förstå att det blir krångligare för er än det blir för mig. Ni får jobba desto mer på att hitta olika mössor, frisyrer och andra typer av person-markörer då förstår jag.
Skrivet av    sisla

Enkelt för mig också!

Då jag har två uppsättningar i varje storlek sen tidigare! Nu är ju det pojk-kläder och allt går inte att ärva. Eller går och går, det är ju lite roligt att köpa flick-kläder när man haft pojkar tidigare. Jag tycker det är bra med ärvda och \"fådda\" kläder just att ha på dagis eller som extrakläder.
Skrivet av    Jessica m pojkar-96 & flickor-01

Hur skänker du till gömda

flyktingar??? Skulle själv också vilja hjälpa dem men vet inte hur man ska gå tillväga för att få någon sorts kontakt. Har du något bra tips så mottages det tacksamt. Mvh Maria
Skrivet av    maria

Se Sislas svar till mig *imt*

Skrivet av    Maria m Signe & Astrid

Nu skiljer det ju

9 år mellan äldsta killen och tvillingkillarna, så där spar jag inget. Däremellan finns tjejen som är 4½ år äldre, så jag spar inte efter henne till killarna heller. Däremot säljer jag iväg det mesta (som är helt, rent och användbart) på tradera så finansierar det en del av nyinköpen till barnen :) I din sits skulle jag nog ändå köpa nytt till bägge killarna - men så prioriterar jag från min sida att barnen har funktionella ytterplagg på vintern (vintern är ju lång!) och antingen spara arvegodset som extra eller sälja iväg det och få några kronor över till nytt (ja, eller skänka det till välgörande om man har så man klarar sig med marginal ändå). Har iaf i år (också!) köpt likadana vinteroveraller till killarna och samma modell fast \"tjejigare\" färg till lilltjorvan som ligger bara en storlek under numer :) och så olika mössor till killarna så dagispersonalen kan skilja dem åt :)
Skrivet av    marikamfem

Ja..

det är ju så det blir i praktiken till slut i alla fall. Fast jag tycker att Linus kläder är fina och att jag gärna vill använda dem mer, så jämför jag med helt nya, så vill jag ju ha nytt åt båda... Just nu sitter jag och kollar på en massa roliga tröjor från tex Me&I och liknande, trots att jag vet att garderoberna svämmar över av tröjor! Tycker det är så rolligt att shoppa...
Skrivet av    Anna med Emil & Viktor 030728´+ 3 till