Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

I nästa vecka

Skrivet av Maria
Ska jag gå på 1,5 årskontroll med min son (född 22/3 2004). Han pratar nästan inte alls, jag uppfattar möjligen "där" , "mamma" och storasysters namn. Jag tycker inte heller att han hämtar saker på uppmaning och ibland tycks han inte reagera på tilltal. Det har hänt att han har pekat och sagt "där" men det är mer undantag än regel. Han verkar helt enkelt ointresserad av språk och dess innebörd. Han är däremot väldigt fysisk och klättrig, social och vill vara med överallt där det händer något.

Pratade med BVC-sköterskan igår inför besöket i nästa vecka. Hon har hittills uppfattat honom som i fas med sin ålder i alla avseenden, men hon sa också att det är få ord för hans ålder och att det kan vara anledning att följa upp detta. Det var också ett halvår sedan hon träffade honom.

Jag har också pratat om det på dagis. Läraren där har också funderat kring det, men uppfattar samtidigt att han har fått upp intresset för att försöka tala sista tiden. HOn verkade inte direkt oroad, men sa ju samtidigt att hon observerat att han är sen.

Jag vet inte vad jag ska tro, men oron har verkligen börjat mala i kroppen. Storasyster var tidig i talet, jag själv likaså. När det gäller barnets pappa vet jag inte eftersom hans föräldrar inte minns.

För er som vet att era barn behöver lite hjälp på traven med språket, när började ni ana att något inte riktigt var som det brukar?
Svar på tråden: I nästa vecka

hmmm...

Saga har vi nog alltid anat för hon har vänt bort blicken när man försökt prata med henne (det gör hon dock inte nu nu söker hon kontakt...ÄNTLIGEN!). Nora är lite svårare när vi började ana något... Dagis reagerade i mitten på våren då tjejerna var ca 1år och 9-10månader kanske. Och då sa ingen av dem ett enda ord (inte ens av misstag), verkade inte lyssna alls, tittade knappt på de andra barnen (Nora kunde stå och studera dem ibland men stod alltid brevid), lyssnade inte på sina namn och framförallt Saga var jättesvår att få kontakt med...hon tittade inte på en alls...men då är ju mina nästan 1 helt år efter också... Jag måste säga att jag tycker inte direkt det låter som att det skulle vara något ovanligt med din son han låter som de flesta andra jag träffat i den åldern...jo kanske lite senare än genomsnittet men absolut inte senare än \"normalt\". Dessutom har ni tänkt på hur hans storasyster är...alltså om hon pratar mycket och gärna och gärna kanske för honom (har sett detta hos mina brorsbarn bl.a.) så kanske han tycker det känns onödigt att göra det själv? Jag tycker inte att han verkar tillräckligt sen för att vara orolig, men naturligtvis kan man läsa på om hur man hjälper honom igång med talet ändå :)
Skrivet av    Jessica m. Saga & Nora + Barry bf 28/9 (-7dagar)

Kolla hörseln

Jag tror det kan vara lite tidigt att bedöma, men om du är orolig tycker jag absolut du ska börja med att göra ett hörseltest. Har hon nedsatt hörsel är det viktigt att upptäcka det i tid så att hon får hjälp.
Skrivet av    FiaLisa

du kan relativt lugnt vänta

tills närmare två år. Min äldsta började pratet strax före två, och har sen dess låtit som en radiokanal ;) Däremot har jag två barn till som har varit/ är sena med språket, och där har jag mitt råd att sedan efter 2-årsdagen stå på sig och kräva ytterligare hörselkontroll och logopedbesök, för köena kan vara frustrerade långa och att få ordentligt hjälp kan ta månader... Då är det bättre att stå på kön i tid och om talet kommer i gång under tiden, bara avboka och vara glad!
Skrivet av    Katah