Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur blir jag dagmamma?

Skrivet av Jenny
Är intresserad av att bli dagmamma. Hur ska jag gå tillväga? Vad behöver jag för utbildning och erfarenhet? Hur många barn måste man ta ? Finns det någon site där man kan läsa om dagmamma-yrket?
Svar på tråden: Hur blir jag dagmamma?

Lite längre ner på den

här sidan så har flera frågat om samma sak. Kika lite på de trådarna också. Det är bra om man har nån utbildning inom barn. Barnskötare, förskolelärare eller så. De vill att man har erfarenhet och jag har aldrig hört talas om en dagmamma som inte haft egna barn innan de börjat jobba som dagmamma. Hur många barn man måste ta verkar variera lite, men mellan 6-8 barn verkar vara vanligast.
Skrivet av    Maria med 4

Oj! 6-8 barn!

Då har vi kanske tur, våra dagmammor har 4-5 barn!
Skrivet av    jessica

Våra har...

...4-5barn, sen kan det bli 2-3 x-tra barn vid sem och sjukdom.
Skrivet av    Nickisa

Jag har 3+2

tre dagbarn och två egna små barn (2 och 4) Men hos oss spelar ålder på barnen in lite oxå, man får inte ha mer än två små barn (otydlig gräns). Och de som har störra barn har fler barn. Jag har tre under 3år och två under 5år.
Skrivet av    --vickan--

Jag har koll på de 2

grupperna som finns i närheten av mig. Ena är en 1-åring, två st 2-åringar, 2 st 3-åringar, 2 st 4 åringar och ett skolbarn eller är det 2 skolbarn. Den andra dagmamman har 3 st 2 åringar (en är en tillfällig placering) en 4 åring, två fem åringar och ett eller 2 skolbarn. När jag skulle anställas var det disskussioner om det var ekonomiskt försvarbart att betala lön för 4 barn (sen har jag egna, men de räknas inte). Här har dagmammorna barn upp tills de blir 10 år och det är nog skillnad om man bara har 1-5-åringar.
Skrivet av    Maria med 4

Här finns en sån gräns

Det tittar på antalet vagnbarn. Tror dock inte att man får räkna med sina egna här alls när man tittar på antalet barn och vagnbarn.
Skrivet av    Maria med 4

Det låter ju helt vansinnigt

att man inte får räkna sina egna barn?! Här har man ingen rätt att ha dem på förskola så jag är ju tvungen att ha dem hemma, varför skulle de inte då räknas med i gruppen? Du måste ju klä på dem, ge dem mat och byta blöjor på dem med, i lika stor utsträckning som dagbarnen. Säg att kommunen tycker att alla dagbarnvårdare skall kunna ha 6 dagbarn, och att du då har tex tre egna barn, då har du plötsligt 9 barn att ta hand om och ha ansvar för! Då akn du ju inte längre ansvara för barnens säkerhet anser jag! Ens egna barn hamnar på nåt sätt utanför systemet, när de har så konstiga regler. En kollega till mig har skaffat hem familjedaghemmens avtal nu så jag ska få en kopia och lusläsa den för jag blir inte klok på reglerna.Jag är förskollärare och är van att ha tydliga och raka regler! Min chef tycker antagligen att jaag är en pest som ifrågasätter precis ALLT...\'ler*
Skrivet av    --vickan--

Det kan jag delvis hålla med om

men så länge som man inte betalar för sina egna barn så räknas de inte med antar jag. Vet att det varit debatter om detta och att dagbarnvårdarna i uppsala (?) fick räkna med sina egna i barngruppen, men fick då betala barnomsorgsavgift för dem. Här har de ju ändå tagit viss hänsyn till att jag har 2 egna småbarn Jag får inte större grupper än på 4 barn (extra) som standard. Man har ingen rätt till förskola för egna barn här heller, men en dagmamma som nu är mammaledig har nu helt plötsligt rätt till 15-timmarsvecka för hennes barn, men när hon börjar jobba igen så tas platsen ifrån dem. Nu har hon tackat nej till platsen, men hon hade kunnat ha dem i förskola medan hon är f-ledig. *L*
Skrivet av    Maria med 4