Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

en aggressiv språkstörd

Skrivet av Katah
hej!

Vi har tre barn varav
danne har as och tobbe( 7 år) en grav språkstörning.


Nu har vi extraproblem med Tobbe ( problemet har funnits sen han var liten...)

Han kan ljuda alla ljud och hans tal är normal, men han har stora brister med grammtik, närminnet, ordförråd . helt enkelt i kommunikation, berätta själv och förstå andra. ( Går på en kommunikationsklass.)

Nu till problemet:
Han har svårt med impulskontroll = har "kort stubin".
När han blir rasande finns det inga gränser på hans ilska och han kan gå på andra barn och vuxna. Han är helt omöjlig att "nå" då.
Oftast finns det någon andledning till hans reaktion.
ex. någon barn tar hans leksak eller ställer före honom i kön. Då har man naturligtvis rätt att säga i från , men han kan gå på även mindre barn och "slå hejvild". Det måste alltid finnas personal på hans närhet för att det skulle kunna fungera för honom. Han har doc. ingen assistent, för han är inte rasande hela tiden, utan begåvad, koncentrerad och charmig 7-årig.
Därför känns dessa utbrott så väldigt konstiga!
Han är utred av en kunnig psykolog och har inte enligt honom någon diagnos utöver språkstörningen.

språkstörda barn är inte inskrivna till habilitering och vi har ingen kontinuerlig psykolog-kontakt.

Har ni några tankar, tips, erfarenheter, hjälp....
det vore VÄLDIGT värdefullt just nu!

Har även skickat detta till "bokstavsbarn" och "autismspektrum" , skickar lite hejvillt för att få så många svar som möjligt

Hoppas att någon här har något att säga...

Svar på tråden: en aggressiv språkstörd

Hej

Min dotter är förvisso mycket yngre än din son. Bara 3,5 år. Fram tills i april sa hon bara 10 ord, men sen började det släppa. Nu pratar hon 3-4ordsmeningar, men i övrigt som du beskriver din son. Hon har problem med ljuden också. Eftersom hon blev så väldigt frustrerad och hade flera timmars utbrott som liten så gjordes ett utvecklingstest av psykolog när hon var 2 år och 3 månder och sedan remitterades vi till logoped som hon började hos vid 2,5. Men nu har det börjat släppa och vi förstår i stort sätt det mesta. Men det är skillnad med kompisar. Hur som helst, hon har problem även med impulskontroll och koncentraton, och vi har faktiskt blivt remmiterade till habilitering nu för ytterligare utredning. Får ni intrycket att hans utbrott i första hand beror på kommunikationsfrustration, att det är lättare att ta till handling än att försöka prata. Att det är lättare att knuffa sig fram än att fråga? Vad får ni för övrig hjälp? Har han några specialpedagogiska insatser? Vad görs för att hjälpa honom? Finns det ingen skolpsykolog, det brukar finnas på skolor. Prata med lärarna, specialpedagogen om vad ni kan göra för att minska hans fustration, och utbrott.
Skrivet av    Wondergirl

sonen

går i en riktig bra språkskola och är utred av habiliteringen... jag har ringt till hab. idag och fått komma in i kön till dockton. De ska kontakta läraren och hjälp verkar vara på väg... vi får se vad dom hittar på :)
Skrivet av    Katah

Samma sak här,men vi ska nog få mer ingående

utredning nu,hoppas jag iallafall. Jag har turen att habiliteringen här tar emot spårkstörda här (om det handlar om grav språkstörning) och i morgon ska vi få en ny hab. plan och i pappret vi fick inför mötet i morgon stod det en del punkter ang. Andrés beteende. Vi har också fått tid till hab. läkare som ska ta ställning till om dte behövs en neurologisk utredning. André har ju en halvbror med ADHD diagnos och jag har både läst,hört och fått bekräftat att liknande diagnoser kan vara en tilläggs diagnos till språkstörning. Senast igår på våran föräldra träff med talknuten pratade vi om detta med en habiliterings talpedagog och hon sa att det ofta visar sig vara andra diagnoser i samband med språkstörning. Om ni inte kan komma in på hab. så kontakta BUP det är där min bonusson har fått hjälp (han hade ingen språk problematik när han var liten)
Skrivet av    Andrés mamma

jag kan inte så mycket om ADHD

kan man säga att brist på impulskontroll = ADHD?
Skrivet av    Katah

Impulsiv,koncentration,minne och aktivitet

De har svårt med alla dessa saker och vissa mer eller mindre. Styvsonen (14år) som har ADHD medecineras och går på specialskola men han var tidig i språk,läsa,skriva ja allt sådant och hade inte alls samma humör som André. Men på hab sa de att det kan yttra sig olika sätt. Både styvsonen och André är glömska,impulsiva.har svårt med koncentration och motgångar. De är väldigt rutin bundna och vill veta allt som ska hända under dagen osv..... Om du undrar mer kan du ju kolla in på snacket: bokstavsbarn
Skrivet av    Andrés mamma

Artiklar från Familjeliv