Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur lång tid.... (även på ank. 05/06)

Skrivet av ~JENN~
..tar det, från det att jag äter något tills det "kommer ut" i brösten o att Jakob får i sig "det"??
Har så gott som slutat med miniform nu och ändå kräks jakob mycket. Vissa dagar är det kaskadkräkningar. Idag tex. var en sån dag. jag har börjat försöka se vad jag ätit, när sånna dagar kommit... men jag vet ju inte hur lång tid tillbaka jag skall "anteckna".
Tex. det jag åt i går kväll.. kan det ha påverkat jakobs eftermiddags-kräk? Eller är det min lunch som är den troliga orsaken? Vad tror/vet ni??
Svar på tråden: Hur lång tid.... (även på ank. 05/06)

Det är...

...faktiskt väldigt sällan som kräkningarna beror på något som mamman har ätit. Det är i så fall betydligt vanligare att bebisarna reagerar med utslag, eksem eller magont. Om din lille kille ökar i vikt inom ramen för det normala och är pigg och glad i övrigt så är det säkert ingen fara med kräkningarna, Om han däremot går upp dåligt i vikt och/eller verkar hängig och trött, så bör du förstås kontakta BVC eller barnläkare. Annars går det mesta du äter ut i bröstet snabbt, oftast inom någon timme.
Skrivet av    Kattis

Min ssk

sa att det tar ca 1 timme efter min/din måltid för maten att komma till brösten. Sen beror det ju på hur lång tid det tar tills han äter efter det. Äter han ofta går det ju fortare. När han väl har fått maten i sig går det rätt fort genom systemet och särskilt kräkningar, det borde ju bero på känslig magsäck. Kaskadkräkningar får mig att tänka på mjölkkänslighet. Har du prövat att helt utesluta mjölkprodukter i din kost? Det du kan ersätta med är havremjölk, sojamjölk, rismjölk, mjölkfritt smörgåsmargarin/margarin, tartex som pålägg eller sojaost. Lycka till!
Skrivet av    Indie

Tror du att det har med din mat att göra?

Vart har du hört att det är vad du äter som kan orsaka kräkningarna? Måste bara fråga, då jag inte hört det någongång. Celia var en riktig ”kräkbebis”, och kaskadkräktes minst en gång om dagen i 3-4 månaders ålder. Sen blev det gradvis bättre och bättre, och vid sex månaders ålder kräktes hon aldrig några större mängder. I hennes fall handlade det nog mest om omogen magmun. Det som hjälpte oss en del var att amma i upprätta positioner (typ Celia mage mot mage med mig, sittandes upprätt grensle över ett av mina ben) så att hon svalde mindre luft, för det var när det kom en stor rap/luftbubbla som hon ofta kaskadkräktes. Samma sak hjälpte det att hålla henne upprätt så mycket som möjligt, typ i bärsjal, och inte sittandes i babysitter/babyskydd då hon då trycktes ihop lite och magsäcken klämdes ihop = kaskadspya. Hoppas det ordnar sig för er!
Skrivet av    -Tessie-

Kan vara...

..att kaskadkräkningar är väldigt vanliga vid mjölkallergi. Så kaskadkräks barnet flera gånger dagligen och verkar ha ont i magen så skulle jag ta det som ett säkert tecken på att barnet reagerar på nåt. Men som du säger, enbart kaskadkräkningar behöver inte bero på allergi, utan nåt så enkelt som omogen magmun, de barnen kräks ju gärna och ofta.
Skrivet av    Wondergirl

tror inte jag...

..har ätit några mjölkprodukter på några dagar faktiskt,,, så det är det nog inte.
Skrivet av    ~JENN~

det är faktiskt..

..flera (icke proffs utan vanliga dödliga) som frågat mig detta: Har du ätit något särskillt? Så DET har gjort att jag själv börjat \"ifrågasatt\"!
Skrivet av    ~JENN~

Tack för era svar!!

Jag lägger ner teorin om att det skulle bero på mitt matintag. Har inte sett något samband ändå och som ni säger, det är nog mest på g av magmunnen. Mjölkprodukter, som någon föreslog att jag skulle tänka på, än något jag ändå sällan äter/dricker. Så det utesluter jag också. Jaja, det är väl bara att hoppas att Jakob inte lider av sina kräkningar och så fortsätta att tvätta en massa kläder :-)
Skrivet av    ~JENN~

Ok, det visste jag inte

Vad härligt - man kan lära sig nåt nytt varje dag! :)
Skrivet av    -Tessie-

Artiklar från Familjeliv