Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vad tycker ni om dessas chatsidor som finns för

Skrivet av Mamman
barn? I Frankrike har det varit ett tillhåll för pedofiler som gömmer sig där anonymt, säger falsk ålder osv. Barn har förvunnit, blivit mördade osv. Det var ett nyhetsinslag på franska TV:n.
Min son är bara 9 år och har inte visat något intresse för detta med att chatta (som tur är).

Men hur ska man agera som förälder när det blir dags? Är det mer tjejer än killar som chattar på de sidorna. Finns det någon som är seriös och bra, där det finns lite koll?
Svar på tråden: Vad tycker ni om dessas chatsidor som finns för

allvarligt

tycker jag inte att barn behöver chatta. varför ska de knyta kontakter med barn de inte känner? min dotter har brevvän däremot - det är lättare att se om det är lurt och det är ordnat genom skolan. nej - skulle ALDRIG låta mina barn chatta på nätet- bara dumt och onödigt.
Skrivet av    Tova

ok

nu syftar jag på barn...lite äldre barn och tonåringar är ju kanske svårare att hålla borta... men jag kommer inte att uppmuntra det.
Skrivet av    Tova

Så här tänker jag:

För lite äldre barn och tonåringar kan internet vara en stor källa till både underhållning och information, man kan hitta folk som är intresserade av samma saker som en själv oavsett om det gäller regnskogsgrodor, popstjärnor eller schackstrategier. Jag skulle aldrig förbjuda våra barn att använda internet. Men eftersom det också är så att man via internet kan komma i kontakt med en massa material och personer som är olämliga, otrevliga och skadliga så har vi mycket koll på vad barnen gör på nätet. Datorn står i ett gemensamt rum, jag eller maken sitter ofta alldeles intill när barnen surfar -dels för att hjälpa till med engelska sidor och dels för att visa intresse för vad barnen tittar på. När barnen är ensamma hemma får de inte använda internet. Jag tror att de än så länge respekterar detta (vi har tre tioåringar), men funderar på att vi kanske behöver skaffa nån typ av tidsstyrt datorlås längre fram. Vi kollar senast besökta sidor och de får inte lov att radera historiken. Vi pratar ganska mycket med dem om internet och att där finns mindre trevliga sidor också. De har redan kommit i kontakt med lite sådant så de vet att det kan dyka upp otrevliga bilder etc utan att man ens har sökt specifikt efter något sådant. Vi har försökt förmedla att de inte ska vara rädda för att komma till oss och berätta om de råkar ut för otrevliga personer eller bilder, att vi inte kommer att bli arga på dem och att vi gärna vill att de berättar sånt för det kan kännas jobbigt att hålla det för sig själv om man råkar ut för något. De vet allt sånt där om att de inte får lämna ut bilder eller personlig information (namn, adress, tfnnummer). Jag tror man drar sig själv vid näsan om man förbjuder dem att använda internet (i såna fall får man låta bli att ha dator hemma) eftersom det då blir svårare för barnen att prata med oss om de skulle hamna i något tveksamt sammanhang. Bättre tror jag att vara öppen, vägleda till de positiva sidorna med internet och ha ganska mycket koll samt vissa restriktioner.
Skrivet av    sisla

hur kollar man

senast besökta sidor?Ursäkta en dum fråga antar jag
Skrivet av    Beate

sökväg windows xp

klicka på Den här datorn välj: *Documents and settings **användare (om ni har flera användarkonton på datorn) ***Lokala inställningar ****Temporary internet files Du kan välja att se de senast besökta sidorna som miniatyrbilder eller som en detaljerad lista. Du kan också välja hur länge de ska sparas och du kan välja att radera alla när du kollat.
Skrivet av    sisla

tack!imt

...
Skrivet av    Beate

tipsar igen

Har tipsat lite längre ner, och tipsar igen =) http://www.hogwarts.nu En svensk community för barn, med massor av aktiviteter att sysselsätta sej med. Och, viktigast av allt, många vuxna som håller koll och ser till att alla följer god kompis-anda.
Skrivet av    [mia]

förresten...

glömde säja att om du vill ha koll på vad de gör så är ett enkelt sätt att registrera sej på samma communities som de är på, och tala om för barnen att du är där.
Skrivet av    [mia]

men

nu handlade det inte om att mina barn inte får använda internet. De är ofta inne på Annas länkburkar, olika leksidor m.m, det är absolut något vi uppmuntrar. Men min systerdotter sitter på Habbo och fick ett olustigt meddelande av en snuskis, så jag säger NEJ, NEJ, NEJ till chattsidor. Vill inte att de ska få ett \"vill du knulla\" slängt i ansiktet som hon fick.
Skrivet av    Tova

Mitt svar var till Mamman..

..och jag förklarade hur jag och min man resonerar kring detta med internet och barn. Jag väljer att inte sätta upp några förbud, eftersom jag vill att barnen ska känna sig fria att berätta om de råkar ut för något. Om man förbjudit och de sedan gått bakom ryggen på en blir det närmast omöjligt för dem att berätta eller be om hjälp om de råkar ut för något otrevligt. Du får gärna fortsätta säga NEJ till chattsidor vad gäller dina barn, jag har inte kritiserat dig. Jag tänker så här: Snuskgubbar finns det överallt. Även på lekplatsen -den mest barnvänliga av alla ställen- kan de stå och vänta på att få blotta sig. Det är skitsvårt att skydda barnen från allt ont som kan hända.
Skrivet av    sisla

hej

om man registrerar sig som du säger,kan man bara läsa vad som skrivs utan att vara med och snacka själv?
Skrivet av    Beate

och

jag fattar inte VARFÖR de ska chatta!!!! du får det att låta som att barnen inte kan prata med mig bara för att jag förbjuder Habbo - det är ju just sådan här man MÅSTE PRATA OM! Tror inte ett dyft på att man sviker barnens förtroende för att man sätter gränser - visst kan det vara så att hon ändå besöker Habbo hos en kompis, men jag har i vilket fall som helst visat var jag står. Det låter som att \"frihet\" är lika med öppen dialog vilket är en MYT - jag tycker det räcker med dataspel, TV-spel och websidor med spel och pyssel. Annars ska det vara ett slutet chattforum med kompisar.
Skrivet av    Tova

vad är du upprörd över, Tova?

Jag upprepar: Du får gärna fortsätta säga NEJ till chattsidor vad gäller dina barn, jag har inte kritiserat dig. Gör som du vill. Det jag gjorde var att förklara MIN ståndpunkt, och hur JAG tänker och agerar i de här frågorna. Och jag svarade till Mamman. Förstår inte varför du svarar på mina inlägg som om jag har anklagat dig för någonting. Tagga ner.
Skrivet av    sisla

ok

om du inte vill ha svar från andra kan ni väl maila varandra privat... get it?
Skrivet av    Tova

men jag har ju inte kritiserat dig!

Jag skrev inte att jag inte ville ha svar från andra, men jag undrade över varför du svarade med att försvara dig, som om jag anklagat DIG för någonting, när det enda jag gjort var att uttrycka en personlig åsikt och reflektera kring det trådstartaren skrev.
Skrivet av    sisla

jo - precis som här *imt*

.
Skrivet av    [mia]

Artiklar från Familjeliv