Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Måste pappan ta ut pappadagarna?

Skrivet av fialotta
eller kan någon annan ta dom?
Svar på tråden: Måste pappan ta ut pappadagarna?

Nej

Han kan skriva över dem på dig. Inte alla, men en del. Kolla på fk.se så finns där säkert exakt information.
Skrivet av    Malinau

Vem som helst kan överta de dagarna! IMT

.
Skrivet av    Cat

Om man har ensam vårdnad får väll jag alla dagar?

Men dom tio pappadagarna. Hur blir det med dom? Det står att vid speciella skäl så kan någon annan ta ut dom. Vad kan det vara för skäl?
Skrivet av    fialotta

Vet ej

Så vitt jag vet får du alla dagarna om du har ensam vårdnad. När det gäller speciella skäl så vet jag inte, men man kan ju tänka sig om det inte finns någon pappa att ge dem till...
Skrivet av    Malinau

Nej

pappadagarna på 60dagar är enbart hans!
Skrivet av    Anette.E

Tyvärr har jag

ingen aning om de 10 pappa dagarna! Har du ensam vårdnad så har du rätt till alla dagar själv, men just de 10 pappa dagarna vet jag inte!
Skrivet av    Anette.E

Pappadagarna stannar hos pappan....

oavsett hur Ni gör med vårnaden, eller så var det i alla fall då min dotter föddes. Dotterns mamma och jag hade inte gemensam vårdna då, men det har vi nu. Vi gjorde så för att det var enklare då jag pluggade under den tiden, fast vi hade kunnat övelåta mina dagar till henne (inte helt enkelt har en kollega som just nu håller på med det och han blir gråhårigare och gråhårigare). De tio pappadagarna tog jag ut, men vi försökte överlåta dem till dotters mamma för att hon då skulle kunna vara hemma längre. Tji fick vi. Och innan någon skriker om att jag inte var hemma med min dotter så JO jag var visst hemma med henne, två dagar varje vecka hade jag TOTALT ansvar för dottern detta från det att hon var 2 veckor gammal. Orsaken att vi gjorde så som vi gjorde var helt och hållet av praktiska och ekonomiska orsaker.
Skrivet av    Desperado

Jo, men

om det inte finns någon pappa då, om vi tar ytterligheten att han är död. Då måste det väl gå att skriva över dagarna?
Skrivet av    Malinau

Fast jag vet att om man har ensam vårdnad så

får man alla dagar själv. Dom dagar jag undrar över är dom tio dagarna som kallas pappadagar. Uttryckte mig kanske lite knasigt i frågan...
Skrivet av    fialotta

Min mamma

fick ta ut dom tio \"pappadagarna\", det var inga problem. Men då hade ju iochförsig inte pappan skrivit på faderskapet ännu, om det nu kan ha någon betydelse.
Skrivet av    Sofie

Min bror fick ta ut dom!!

När min dotter föddes så skrev jag inte på för GV eftersom vi separerat. Jag fick därför alla föräldradagar inkl. pappans 60 med SGI. Detta är dagarna som man får ut som FÖRÄLDRAPENNING. Beträffande de 10 sk. pappadagarna som ska tas ut under en tidsperiod på 60 dagar efter barnets födelse, så är det dagar som man får ut som TILLFÄLLIG FÖRÄLDRAPENNING - alltså samma ersättning som när man är hemma för vård av sjukt barn. När mitt ex väl bestämt sig för att han inte ville ta ut dessa 10 dagar så överlät han dem på min bror. Han skrev bara \"Jag, Nisse Noshörning personnr. 00 00 00-0000 överlåter mina 10 pappadagar med tillfällig föräldrapenning i samband med mitt barns, Fia Flodhäst 00 00 00-0000 födelse, till Zigge Zebra 00 00 00-0000.\" Och så skrev han under naturligtvis och lämnade sitt telefonnummer. Min bror (Zebran alltså i detta fantastiska exempel...) bifogade detta papper när han lämnade in sin begäran om tillfällig föräldrapenning, för då kunde hans FK-kontor se att det var han som hade rätt till att ta ut dagarna. Jag har för mig att anledningen till att dagarna inte kan överlåtas på mamman är att man inte ska använda dagarna till att dryga ut mammans föräldraledighet.
Skrivet av    Majamyra

Tack,tack!

Får se hur det blir då. Vet inte om pappan vill ge upp sina pappadagar.
Skrivet av    fialotta

Det gjorde min mamma

eftersom pappan inte var delaktig eller intresserad. Inge som helst problem att ge till någon annan, om inte pappan finns, eller vill ha dem.
Skrivet av    Josefin

Får man fråga

varför han inte skulle ta ut dem?
Skrivet av    Malinau

Visst får du det!

När vi väntade 1:an så tog han ut 5 dagar och sen vet jag inte varför han inte tog ut resten. Än så länge har vi inte bestämt hur framtiden kommer att se ut (jag vill försöka hitta tillbaka, men han vet inte). Om det blir så att vi går skilda vägar, så vet jag inte hur allt runt nya bebisen kommer att se ut. Största anledningen att han inte vet om han vill fortsätta är att ingenting är roligt med mig, så känner jag mig inte särskilt motiverad att ha med honom på förlossningen. Eftersom jag sköter mycket \"markarbete\" här hemma (eller när vi bodde tillsammans) så känns det som jag hellre har en person här som underlättar för mig. Vet inte om han är villig att ge upp sina dagar, men annars så kommer jag ställa kravet på honom att han är hemma alla 10 dagarna och hjälper mig med det jag vill. Bebisen kan han träffa när han vill (nästan iaf).
Skrivet av    fialotta

Om det var mig....

frågan var ställd till, så är svaret att han nog hade svårt att motivera/förklara för sin nya flickvän varför han skulle tillbringa tid tillsammans med mig och ett barn som han påstod att han inte ville ha överhuvudtaget. Det var lättare för honom att bara strunta i det.
Skrivet av    Majamyra

Till "fialotta"

Då förstår jag. Tycker att ditt krav är rimligt. Är det inte \"roligt\" så får han väl göra något annat då. Låter som ett litet barn...suck...
Skrivet av    Malinau

Till "majamyra"

Att det kan vara svårt att motivera eller förklara är ju trist, även om jag förstår hur du menar förstås. Man får ett barn, en ny människa, och har svårt att förklara att man vill ta väl hand om det. Det borde vem som helst förstå. Oönskat barn eller inte, det är faktum och verklighet. Men är det så, så lämnar han hellre över dagarna till någon annan. Självklart.
Skrivet av    Malinau

Tja, jag känner en...

vars föräldrar (alltså mormor och morfar till den nyfödda) delade på de 10 pappadagarna efter födseln - och då fanns barnafadern med i bilden, men det var inte läge för honom att ta ut dem då av högst personliga skäl. Om någon undrar så satt pappan INTE i fängelse eller dylikt, utan det var helt andra omständigheter som var avgörande. Mamman och pappan lever ihop nu och väntar sitt andra barn tillsammans.
Skrivet av    Inki

Artiklar från Familjeliv