Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

köra bil utan körkort?!

Skrivet av ***
Vad hade ni gjort om grannen (som ni ofta pratar med och ibland tom umgås med) körde bil utan körkort? Detta gäller en invandrarfamilj, där en person i familjen har körkort i hemlandet, men det gäller inte i Sverige? Personen planerar ta körkort här längre fram och skyller på att h*n inte kör så långa sträckor. Detta land har inte alls samma körregler som vi har. Hur hade ni reagerat?
Svar på tråden: köra bil utan körkort?!

Tänk om

alla sa så?!!!! Anmäl anonymt! Så slipper du bli osams med grannen,,,
Skrivet av    A

Om..

...jag hade sett att han körde vårdslöst så hade jag anmält honom anonymt, annars hade jag faktiskt inte brytt mig om det..
Skrivet av    *Tina*

Finns ju även...

...svenskar som kör utan körkort!!
Skrivet av    Nickisa

Tänk att jag visste

att någon skulle skriva så *ler*. Som jag sa är denna person från ett land där trafikreglerna inte är samma som här, det är skälet till att jag är speciellt undrande hur man ska ställa sig. Jag tycker naturligtvis det är helt fel att köra utan körkort vilket land man än kommer från, men nu var inte det saken gällde i just detta inlägget.
Skrivet av    ***

Normalt sett

gäller utländska kökort en viss tid (ett år tror jag, eller tom mer) även i Sverige.
Skrivet av    V. *på besök*

Konstigt nog...

... så får ju alla som haft körkort i hemlandet köra på det i Sverige tills de haft uppehållstillstånd i ett år. Sen blir de tydligen helt plötsligt så dåliga bilförare att de måste ta svenskt körkort. Det tycker jag är en så konstig regel att jag inte alls skulle bry mig så länge det verkade som att min körkortslöse granne inte var vårdslös som bilförare. Jag skulle nog vara betydligt mer bekymrad om det var en svensk som körde körkortslöst, för det skulle ju innebära att den personen antingen aldrig tagit körkort eller mist det pg.a att han/hon kört dåligt. För att ingen ska bli förvirrad nu, så vill jag tillägga att jag faktiskt tycker, att alla invandrare som kommer från länder där man har lägre krav än Sverige för körkort, borde testas innan de överhuvudtaget får köra i Sverige. Jag förstår inte varför man ska vänta ett år! Men i det fallet du frågar om tycker jag faktiskt att det verkar som att det är grannen som har mest att förlora: Risken finns ju att han/hon blir upptäckt i en vanlig poliskontroll och då förlorar chansen att ta svenskt körkort för några år framåt. Dessutom blir det väl böter? Men inte skulle jag anmäla, möjligen påminna om riskerna. Och så en liten sak till: Utifrån min upplevelse av trafiken i Iran, så tror jag att många invandrare i Sverige är vana vid en betydligt tuffare trafik och därför faktiskt bättre bilförare än rätt många svenskar. Fast det är ju bara vad jag tror.
Skrivet av    Vildänglarnas mamma

Håller med dej

om att många invandrare är nog bättre bilförare pga att de är vana vid tuffare tag i trafiken. Jag vet också en kille som kör utan svenskt körkort men han är jäkligt bra bilförare så jag skulle aldrig komma på tanken att anmäla honom men däremot så har jag ju påpekat för honom just riskerna, om han åker fast så får han ju faktiskt inte ta kort i Sverige + böter.
Skrivet av    lotta

Håller med dej!!!

För det första, OM det nu e så att de e dåliga förare å kanske har andra trafikregler så hinner man lära sig det på ett år. Så i själva verket är dom farligare det första året isåfall!!! Sen för det andra så klarar dom av trafiken här eftersom temot här är MYCKET lugnare än i tex Marocko där vi är ifrån. Det första Noffe sa när vi körde in i marocko förra året när vi bilade ner. va: \"skiiiiiit!!!\" *tutade* (han höll på att köra över en liten kille som bara sprang ut i gatan).Detta var ca 1 min efter att vi blev avsläppta från färjarn. Sen sa han: Å Sverige säjjer att vi inte kan köra. kom hit å testa! Så jag tycker att dom borde ta bort regeln med ett år, eller ta bort regeln med att ta om kortet, Därför det är som att kasta sten i glashus!
Skrivet av    MiMA me Adam & Elias

Tror att det handlar om internationella regler

Om jag åker som turist till ett annat land kan jag ju använda internationellt körkort, så jag tror det är det det handlar om. Jag tror det skulle vara svårt rent juridiskt att skilja mellan folk som är här av olika anledningar. Sen tror jag inte alls att invandrare generellt skulle vara bättre bilförare än svenskar. Om folk skulle bli bättre bilförare av en tuff trafik borde det ju vara färre dödsoffer i utvecklingsländer?
Skrivet av    Ele

Jag har ju ingen statisktik eller så:0)

Jag skrev bara vad jag tror kan vara möjligt. Sen behöver det inte vara som du skriver heller. I te.x Iran, som var mitt exempel, är det ju ingen som använder bilbälte. Det lär väl höja antalet dödsolyckor rätt rejält. Men man behöver ju inte ta svenskt körkort för att börja använda bilbälte när man är i Sverige. Det jag syftade på är att jag tror att det kan vara så att om man flyttat hit från ett annat land så kanske man är van vid en hetsigare trafik och därför mer skärpt när man kör.
Skrivet av    Vildänglarnas mamma

Haller med! /imt

.....
Skrivet av    Tango

Precis

Du skrev vad du tror och jag skrev att jag tror annorlunda :-). Jag har inte heller nån statistik, men mina erfarenheter visar inte direkt att invandrare generellt skulle vara bättre bilförare.
Skrivet av    Ele

Artiklar från Familjeliv