Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

fråga om underhåll??

Skrivet av sanna80
Vi har flyttat i från varandra och barnen bor hos mig och är kanske 6-8 dagar hos sin pappa i månaden. Vi vill försöka lösa detta med underhåll själva men kan inte komma överens om hur mycket han ska betala. Vi vill ju inte att han ska betala för mycket eller för lite! Någon som vet ungefär om hur mycket det rör sig om i månaden? Vi har 2 barn
Svar på tråden: fråga om underhåll??

Här...

kan ni läsa om hur underhållet räknas ut: http://www.sos.se/fulltext/114/2001-114-2/2001-114-2.htm
Skrivet av    Buttran

1173:-/månad/barn..

är summan. Jag tycker ni ska vända er till Försäkringskassan för att be dom göra en utredning eftersom det räknas på årsinkomsten. Är det så att ditt ex inte tjänade så mycket för 2 år sen så drar de ner på summan MEN då skjuter FK till resten för 1173:-/månad/barn är den faktiska summan du ska ha. Är det så att pappan vill betala mer så är det bara till att tacka och ta emot MEN det finns inga som helst krav/regler/lag på att det ska vara så.
Skrivet av    Tweedy

Men visst finns det...

en lag - Föräldrabalken. Där regleras hur underhållet ska räknas ut. 1173:- har inget som helst att göra med uträkning av underhåll egentligen. Det är istället det minimibelopp som FK kan betala ut om den som ska betala underhåll inte betalar alls, eller betalar ett lågt underhåll.
Skrivet av    Buttran

Man kan stämma..

i domstol om ett högre underhåll men det finns ALDRIG några garantier på att man får ett högre uh. Jag vet en kvinna som stämde sin exmake på högre underhåll, just för att han tjänade rätt bra med pengar. Det slutade med att hon ändå fick samma summa som tidigare, dvs exmaken slapp betala högre trots hög inkomst.
Skrivet av    Tweedy

jag tror...

att det finns många separerade föräldrar som faktiskt räknar ut underhållet efter sina egna barns behov och sina respektive inkomster utan att gå till domstol. Så har vi gjort. Jag tycker att kan man komma överens så finns det ju ingen anledning att dra in FK. Därför borde föräldrabalken vara utgångsläget i underhållsdiskussioner.
Skrivet av    Buttran

hur mycket får

du ut per barn i månaden? det lutat åt mellan 1000-1500 i månaden per barn här. Är det för lite?
Skrivet av    sanna80

Inte minimibelopp...

FK betalar aldrig _mer_ än 1.173:- per barn
Skrivet av    Solo

Mitt ex betalar...

ca 3.200 för två barn, 8 och 14 år innan umgänget är avdraget. I detta ingår alla \"basutgifter\" förutom fritidskostnad, den betalar var och en separat. Till detta tillkommer vissa utgifter som sportaktiviteter, skolresor, sparande, musikskola, medicin osv. Dessa utgifter delar vi på när de uppkommer. Jag har bägge barnbidragen (fast tonåringen får sitt själv). Exet har har ca 10.000 mer än mig i överskott per månad. Det är svårt att svara på vad barnens underhåll bör bli i ditt fall, det beror ju på hur gamla de är och om de har några speciella behov, samt era respektive överskott. Lika viktigt som det är att fastställa ett rimligt underhåll är det att klargöra vad som ska ingå i underhållet.
Skrivet av    Buttran

mina barn är

2 och 4 så det går ju inte åt lika mycket. Han tjänar ju betydligt mycket mer än mig men inte lika mycket som 10000:- Min man tycker 3000:- och jag tycker att 2500:- för båda låter rimligt vad tror du? Kan ju tillägga att jag är arbetslös för tillfället på grund utav flytten (10 mil) Tack
Skrivet av    sanna80

Jag tycker att...

2500 för två så små barn låter ganska rimligt under förutsättning att BB går till boföräldern och att uf tjänar mer än bf. När barnen blir större ökar ju kostnaderna, så då kanske man bör omförhandla.
Skrivet av    Buttran

Artiklar från Familjeliv