Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Argument till Familjerätten

Skrivet av Paladin
Ska snart träffa barnens mamma i familjerätten för samarbetssamtal kring barnbidraget för yngsta barnet, som bor växelvist hos vardera förälder. Mamman har de senaste två åren lagt rabalder på barnbidraget med motiveringen "Jag har ingen laglig skyldighet att dela med mig av bb till dig." Ja, hon har gjort sin hemläxa eftersom lagen säger så, men finns det ingen moralisk "skyldighet" att ta hänsyn till då barnet bor växelvist hos oss båda? Hon har aldrig varit intresserad av att diskutera vad barnet behöver i klädväg, cykel, barnförsäkring (som hon struntade i att betala medan jag hade det större barnet försäkrad), idrottsavgifter etc. Vet ju att Familjerätten är verkningslöst rent juridiskt. Dom kan inte tvinga mamman till något, men jag vill ändå markera att jag anser att hon gör fel. Har tidigare försökt ta upp den här diskussionen med mamman, men hon har då bara svarat "Jag tänker inte diskutera det här med dig". Finns det några bra argument annat än att bb inte är till för att förstärka hennes ekonomi? Kan tillägga att hon tjänar bättre än mig och att dom är två vuxna i hushållet som jobbar. Själv är jag ensamstående.
Svar på tråden: Argument till Familjerätten

Jadu....

.....tyvärr är det ju rätt som du säger. Eftersom hon är mamma så får hon hela barnbidraget på sitt konto och om hon väljer att betrakta det som ett \"mammabidrag\" istä¨llet för ett barnbidrag så finns det inte så mycket att göra. Ta med dig \"tort på fötterna\" om hur barnets kostnader fördelas i erat 50/50 boende så att det inte bara blir \"allmänna påståenden och tyckande\" fram och tillbaka. Påvisa om det verkligen är så att du betalar minst 50% av de gemensamma kostnaderna på ett sätt som inte går att \"svara emot\". Sen är det väl bara att som du säger, hänvisa till den \"moraliska aspekten\" att det inte är mer än rätt att ni delar på bb eftersom ni delar på alla kostnader för barnet. Att bb inte är ett \"mammabidrag\" och en individuell \"löneförstärkning\" till henne. Med lite tur kanske hon inte fullständigt vill tappa ansiktet inför familjerätten i den frågan utan går då med på att det riktiga vore att dela på bb även om det inte går att juridiskt tvinga henne till detta. Sen vore väl i så fall det bästa att på plats där få detta på pränt i ett avtal som hon skriver under. (Vet inte om ni skall dryfta något annat som också skall avtalas. I så fall är det ju bara att lägga till det där). Annars är väl risken stor att när ni har gått ut genom dörren så säger hon \"glöm barnbidraget....det är mitt!\" Lycka till!
Skrivet av    Ziggy

Pacta sunt servanda...

(ingångna avtal skall hållas), men det gäller inte här. De avtal som upprättas mellan föräldrar hos familjerätten är ju inget annat än en viljedeklaration och har således inget juridiskt värde. Hon kan fortfarande säga \"glöm barnbidraget...det är mitt!\" när hon gått ut genom dörren. Tackar för argumenten om att bb inte är ett mammabidrag eller en individuell löneförstärkning.
Skrivet av    Paladin