Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Har en pojk (mkt långt)

Skrivet av KarinMH
som är född januari -00. Där jag bor flyttade han från dagis till en femårsgrupp på ett annat dagis där även 6-årsverksamheten finns. Han har längtat i ett helt år på att få börja. Längtat till sina gamla dagiskompisar som går i 6-års och att få börja i sin grupp med femåringar.
Men, varje dag när jag hämtar berättar han om bråk han varit inblandad i, att han varit ledsen och lekt ensam.... Jag ser inget av det när jag lämnar och hämtar. Han verkar alltid sysselsatt och ha kompisar så jag har tagit det med en nypa salt då han lätt blir martyrisk och dramatisk. :)
Han har alltid haft lätt att få kompisar och är mycket social, mcyket verbal, läser och skriver lite, räknar.
I förra veckan berättar en av personalen att hon tycker att vi ska fundera på att kanske byta till 6-års istället eftersom han är så "framåt". Dessutom bekräftar hon att han leker mest ensam och att det är bråkigt runt honom. Säger att han mest går och väntar på att de större barnen ska komma ut och att han mest leker med dom och det går bra.
Har pratat med honom om det här ikväll och sagt att jag och pappa ska prata med personalen om detta och bestämma något bra.
Trodde att han skulle vilja byta rakt av, men det vill han inte. Jag vet dock inte om det beror på att han säger vad han tror att vi vill höra eller oro för en flytt. Till saken hör också att vi föräldrar håller på att separera, så kanske allt är reaktioner på det?
Hur ska man veta och göra? Oroar mig så för att han inte har kompisar på samma sätt som förut...
Svar på tråden: Har en pojk (mkt långt)

tja

Som januaribarn så blir han antingen äldst i en femårsgupp eller yngst i en sexårsgrupp. Vilket som passar bäst beror ju på vilken typ av person er son är. Är han blyg och försiktig så är det kanske skönast att vara äldst i gruppen. Är han en frammåt och mogen kille så klarar han säkert av att vara yngst. Vilka leker han bäst med, äldre eller yngre barn? Om han känner sig ensam och understimulerad i femårsgruppen så kan det leda till att han blir bråkig och då kan det vara bättre att byta till sexårsgruppen. Jag kan förstå att det inte är så självklart att byta grupp. i Femårgruppen kanske han är störst, starkast, duktigast, snabbast m.m. Till viss del beror det på de andra barnen i grupperna också. Finns det fler barn på hans utvecklingsnivå i den andra gruppen? När på året är de födda? Han är ju mer jämnårig med någon som är en månad äldre än med de som är 6 mån yngre? Prata med fröknarna. Ni har i alla fall rätt att sätta honom i första klass istället för sexårs nästa år om ni vill.
Skrivet av    milla

Tack för svaret!

Har pratat med personalen i hans grupp och en ifrån 6-årsgruppen. Vi har tillsammans bestämt att inte ta några belsut ännu om huruvida han ska byta eller ej just nu. Personalen kommer istället att låta honom gå imellan grupperna om och när det passar, vilket känns skönt. Då får vi alla lite mer kött på benen innan vi bestämmer oss för någonting. :)
Skrivet av    KarinMH

Åh vilken bra lösning. lycka till

imt
Skrivet av    milla

Artiklar från Familjeliv