Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Underhållsbidrag via tingsrätt

Skrivet av Solidarisk
Finns det någon som har erfarenhet av underhållsbidrag via tingsrätt? Barnen bor hos sin pappa varannan helg, och han har en årsinkomst på nästan en halv miljon kronor. Själv har jag ca 230 000 i årsinkomst, men blir inom kort arbetslös. Idag går underhållet via försäkringskassan och det fungerar numera men inte förr då pappan betalade direkt till mig. Någon som kan något eller har erfarenhet om detta? Är det svårt att genomföra? Vad kan det kosta i advokatkostnader? Det sägs att föräldrar skall gemensamt försörja sina barn. Solidariskt. Efter förmåga. Hur tänker ni om detta?
Svar på tråden: Underhållsbidrag via tingsrätt

Förstår inte riktigt

du har idag underhåll som betalas ut via försäkringskassan! Men du är inte nöjd med det du får idag, utan vill ha mera?
Skrivet av    ?

Stämmer *imt*

?
Skrivet av    Solidarisk

Ingen erfarenhet...

av att behöva gå via tingsrätten. Jag och mitt ex var överens om att räkna ut underhållsbidraget i enlighet med föräldrabalken. Vi är båda eniga om att barnen ska försörjas solidariskt och efter varje förälders förmåga. För mig har detta inneburit att exet betalar ca 60-65% av barnens kostnader och jag 35-40%.
Skrivet av    Buttran

de tittar inte bara på inkomsten

utan även på utgifterna. När allt kommer till kritan så kan ni båda ha ganska lika förmåga att försörja era barn. En halv miljon genererar inte speciellt mycket efter skatt och han har kanske dyr hyra, ny familj m.m. Jag hade inte tyckt att det hade varit lönt att stämma i tingsrätten om skillnaden inte varit betydligt större. Att du blir arbetslös betyder inte att pappan skall bidra till din ekonomi. Barnen lär inte bli dyrare i drift p.g.a din arbetslöshet.
Skrivet av    minimulle

Men det är helt okej

att den som tjänar dubbelt så mycket (drygt) inte bidrar solidariskt och efter förmåga till barnens försörjning? Tjena!
Skrivet av    MJ

Inte riktigt så

jag menade att någon skulle försörja mig. Skrev jag inte det i inlägget att det gällde underhållsbidrag till barnen, inte mig? Att jag blir arbetslös har inte med saken att göra, då det är sådant som händer. Varit arbetslös förut, men försörjt barnen med mer medel än vad den andra vårdnadshavaren gjort, trots större inkomst. Jag anser att barnen ska ha del i sin faders standard, inte bara när de är hos sin pappa. Att han försörjer mer, med den inkomsten han har, är inte mer än rätt. Som jag ser det, försörjer jag barnen mer, fast med mindre inkomst. Säkert finns det fler som håller med i detta, och tvärtom.
Skrivet av    Solidarisk

Om du vill att barnen

skall få tal del av pappans standard så se till att barnen spenderar mer tid med pappan. Då löser det sig.
Skrivet av    minimulle

Här var det aggresivt värre...

Det finns faktiskt någonting som heter Standardtillägg. Det är ett tillägg som man kan försöka få om man anser att det är väldigt stor skillnad på försörjningsmöjligheten mellan föräldrarna. Bara för att man separerar och barnen tillbringar mest tid hos den som har minst inkomst så ska de inte behöva minska sin standard hur mycket som helst. Man måste stämma motparten hos tingsrätten och jag vet inte vad det kostar för räkningen har inte kommit än... Mitt ex tjänar drygt en halv miljon om året och jag tjänar en kvarts miljon före skatt. Man får göra vissa förbehåll för egen del. Det finns fastställda normer det. Efter alla förbehåll är avdragna och bidrag och dagisavgifter medräknade så kan man räkna fram ett överskott. Utifrån det får man förhandla sig fram till vad som kan vara ett lämpligt belopp. Mitt ex betalade 1173/barn & månad, från årsskiftet ska han betala 2000/barn & månad. För mig betyder det att jag kan göra saker med och för barnen som jag inte annars hade kunnat göra. Och det går i vissa fall INTE att kompensera med att barnen är mer hos sin pappa - för vissa pappor VILL inte det...
Skrivet av    Majamyra

Det kan gå

Jag antar att eventuella diskussioner med pappan har strandat och att han inte är villig att betala mer? Nåväl, det är helt riktigt att föräldrar ska försörja sina barn solidariskt och efter förmåga. I ert fall verkar det som att pappans förmåga är klart bättre. På Socialstyrelsens hemsida kan du räkna själv. Alla har rätt till en viss summa pengar för sin egen försörjning. I övrigt tar man INTE hänsyn till kostnader för att någon har en större bostad, bil, båt och annat. I det solidariska ansvaret ingår ett visst mått av att rätta munnen efter matsäcken. Det är ju självklart att barnens försörjning går före egna utsvävningar. Det man däremot tar viss hänsyn till är att barnen inte ska behöva sänka sin standard i onödan efter en separation eller att det ska vara stora skillnader i den beroende på vilken förälder de vistas hos. Är barnen vana med eget rum, schyssta kläder, en utlandsresa per år eller annat, kan man faktiskt få igenom ett högre underhåll på dom grunderna. Att mer tid hos pappa skulle vara en självklar lösning är inte säkert. Det förutsätter ju att han inte bara ger barnen mat och husrum utan även köper kläder och annat som barnet behöver. Vad det kostar att anlita en advokat är svårt att svara på. Om du har en låg inkomst och ingen förmögenhet kan du få rättshjälp. Kontakta en advokat så undersöker de saken. I vissa lägen kan även barnen stå som målsägare och då kan de få rättshjälp. Det är viktigt att komma ihåg att pengarna är till barnen, inte till den andre föräldern och det har somliga lite svårt att hålla isär = de som vägrar betala. Det är ganska få som kliar sig i huvudet och undrar vad de ska använda alla pengarna de får i underhåll till... :-)
Skrivet av    Malinau

Kontakta en advokat som

håller på med underhållsbidrag för barn, gå dit, prata... Han/hon gör en uträkning och pratar sedan med dig om det kan vara troligt att vinna i tingsrätten.. Det är bra om du har så mycket som möjligt med dig om dina + hans utgifter och inkomster! jag gjorde på detta sätt, men pappan skrev på i stället för att gå till tingsrätten!
Skrivet av    Anette.E

Tack för svar

Tack för svaren jag fått. Behövde lite input både positiva och negativa svar. Min advokat är den som informerat mig, även Försäkringskassan. Kött på benen har jag väl, men jag behövde få veta om någon hade varit med om detta, och fått det godkänt.
Skrivet av    Solidarisk

Artiklar från Familjeliv