Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

En fråga till er mammor

Skrivet av Blivande Barnsjuksköterska
Jag är intresserad av hur ni upplevt det amningsstöd ni fått på BVC då ni kom med era små spädbarn och kanske hade undringar om både det ena och det andra.
Undrar också hur ni tycker att en riktigt bra, förtroendeingivande BVC-sköterska ska vara.
Tacksam för svar.
Svar på tråden: En fråga till er mammor

Jag har...

...med mina fyra barn stött på både supertrevliga, kunniga och stöttande BVC-sköterskor men tyvärr även sköterskor som har varit dåligt uppdaterade och som har gett rent ut sagt dåliga råd om amning. Det jag tycker är oerhört viktigt är att BVC-sköterskan inte kommer med en massa eget tyckande utan att hon ger sina råd i enlighet med evidensbaserad forskning som hon är skyldig att hålla sig uppdaterad om. Just när det gäller amning så förkommer det tyvärr fortfarande en hel del okunskap, myter och gamla fördomar som definitivt inte har någon plats i modern, professionell amningsrådgivning. Det finns idag mycket kunskap om amning som är lättillgänglig för den som letar lite så det finns faktiskt ingen ursäkt för okunskap på det här området hos vårdpersonal som ska ge råd till ammande mammor. Det är också lika viktigt att hon är lyhörd och ödmjuk i sin framtoning, att hon stöttar föräldrarna i att finna sin egen väg och i att hitta det sätt som känns rätt för just dem. Hon ska INTE \"pracka\" på föräldrarna råd som de inte vill ha eller bett om och hon bör så långt det är möjligt hjälpa dem att bli stärkta i sitt föräldraskap genom att bl a hjälpa dem att se, tolka och bekräfta barnets signaler. BVC-sköterskan bör inte heller vara för auktoritär och ta över besluten åt föräldrarna. Hon bör vara medveten om att amning är en känslig och sårbar process och att det ofta tar ett par månader innan den fungerar bra. Särskilt under inköringsperioden är det extra viktigt att hon är lyhörd och hjälper mamman att känna tillit till sin förmåga. Samtidigt är detta givetvis en balansgång för sköterskan ska ju inte heller utgå ifrån att mamman vill eller har möjlighet att amma. Utan sköterskan måste verkligen anstränga sig för att möta varje enskild mamma där hon befinner sig och se henne som en unik individ med unika behov och prioriteringar, som måste respekteras. Om mamman vill amma behöver hon få den sakkunniga hjälp och det stöd hon behöver för att klara detta, där måste sköterskan vid behov hjälpa mamman vidare till amningsexpertis på t ex sjukhusets amningsmottagning. Men hon måste självfallet också lyssna in med den mamma som kanske egentligen INTE vill amma, eller som kanske mår fysiskt och/eller psykiskt dåligt av sin amning, och då hjälpa mamman att hitta ett annan lösning som fungerar bra.
Skrivet av    Kattis

Oj, jag klickade visst för fort...

...på Skicka, jag ville ju också gärna få önska dig lycka till i ditt kommande yrke! Du kommer att ha ett väldigt viktigt och värdefullt jobb!
Skrivet av    Kattis

Min erfarenhet

Jag fick ganska dåligt stöd från BB och BVC vad gäller amningen, tycker jag. BB gav mig ganska dåliga råd med första barnet: \"Hon har ett jättebra tag\" - trots att jag fick ordentliga sår och \"Det _ska_ göra lite ont\". BVC hade inga som helst amningsråd att komma med - hon var nöjd så länge A höll vikten. Till slut fick vi det dock att fungera. Med andra barnet fick jag samma typ av råd på BB - med en annan sorts barn. Följden blev mjölkstockning på mjölkstockning. Till slut lyckades jag via amningshjälpen få en kontakt på BB:s tidig hemgångsteam där jag kunde få hjälp att dels korrigera taget och dels punktera den white-spot som annars hade gjort att jag slutat amma i förtid. Med tredje barnet vägrade jag att gå hem från bb innan min kontakt från tidig hemgångsteamet kollat taget. Jag fick av henne mera råd om hur jag skulle hantera min onödigt rikliga mjölktillgång (och dessa råd gick stick i stäv med de jag fick från ordinarie bb-personal). Tredje barnet hade svårt att gå upp i vikt (hon sov hellre än hon åt) och hade jag inte haft två barn innan samt en övertygelse om att jag i alla fall hade tillräckligt med mjölk så hade jag nog skrämts till att sluta amma av bb- och bvc-personalen. (Det visade sig sedan att den dåliga viktuppgången var relaterad till ett flertal allergier). Jag tycker att det viktigaste hos en bb- eller bvc-sköterska är att jag får råd som är baserade på vetenskap - och inte på personligt tyckande. (Min bvc-sköterska tycker tex att man borde börja med smakisar _senast_ vid 4 månader trots de ändrade riktlinjerna). Råden behöver också formuleras från det enskilda fallets förutsättningar. Vissa behöver göra allt för att få upp och behålla mjölktillgången - medan andra snarare behöver göra tvärt om för att inte få mjölkstockning. Man behöver få den kunskap som inte går att få från böcker och internet - dvs den handgripliga återkopplingen på hur just min amning fungerar.
Skrivet av    NenNa m E 040110 + A-98+ C-00

Oj, oj...

..nåt amningstöd finns inte på mitt BVC. Där SKA man amma de första 4 månaderna, och efter 6 månader SKA man ge barnen mat. De ger rent felaktiga råd. Och många av mina hjälpmammesamtal handlar just om att mammor fått felaktiga råd som gjort amningen mycket svårare. Jag tycker att en bra BVC-sköterska lyssnar på mamman, har GODA amningskunskaper, och vet när hon ska slussa vidare för att hon själv inte har svaren, istället för att låtsas att hon vet. Hon ska heller inte komma med värderingar eller fördömmanden. Hon ska kunna bemöta mamman på ett positivt sätt, oavsett om det gäller amning eller flaskmatning. Hon ska inte slänga ut sömnråd hit och dit, utan komma med stöd uppmuntran och råd, när de efterfrågas. Jag skulle kunna skriva en hel uppsats om hur jag tycker en bra BVC-sköterska ska vara men det får räcka så.
Skrivet av    Wondergirl

Noll stöd från BVC *långt*

Nu får jag vatten på min kran känner jag! När jag fått Alva, idag 3 år, så fick jag noll stöd från BVC. När jag vid första besöket berättade att jag hade problem att få henne att överhuvudtaget ta bröstet, så blev svaret \"Jaha, jaja... det kan vara så i början. Det blir nog snart bättre\". Visste då öht inte om att det fanns nåt som heter Amningsmottagning på BB, om jag hade vetat det så hade jag nog inte gett upp de misslyckade amningsförsöken. På BVC frågade de ungefär vid varje besök om jag ammar. Till slut svarade jag bara \"Ja\" fast jag inte gjorde det. Det kändes som att ingen brydde sig. Jag pumpade tills hon var 4 månader, då slutade mjölken komma. Ingen hjälp fick jag då heller \"Det är så för en del, det är bara att acceptera\" var kommentaren från BVC-sköterskan. Den här gången, med Gustav, ammar jag. Fick dock tjata mig till ett recept på Mycostatinkräm av läkaren på BVC. Så inte känns det som om de bryr sig direkt. När Gustav reagerade på grötsmakisarna, fick jag höra att det kunde bero på mjölkallergi eftersom \"köpegröt\" innehåller mycket mjölk. På BVC var då rådet \"Men då får du väl sluta att ge gröt\"... Ett tag fick hon för sig att det var bananen (det var banangröt) han reagerade på, och sa att jag skulle sluta ge banan. Jag behöver väl knappast tillägga att jag inte har något som helst förtroende för vår BVC överhuvudtaget, har jag något jag undrar över så vänder jag mig till barnmedicin på sjukhuset istället. En riktigt bra, förtroendeingivande sköterska ska med andra ord ha precis det de saknar på \"vårt\" BVC. Dit går man för att väga och mäta, och vaccinera - men inte så mycket mer. Skönt att du frågar, det behövs nog fler BVC-sköterskor som är BRA!
Skrivet av    -Pixie-

Från BVC...

har det inte varit nåt vidare stöd. Är hemma med mitt tredje barn och inne på min fjärdeBVC-sköterska. Har fullt förtroende för dem och de har hjälpt till och stöttat mycket, men inte med amningen. Min första vägrade ta bröstet så jag hyrde en pump från BB - jättejobbigt! På BVC sa hon bara att jag får ju göra som jag vill men bröstmjölk är ju det bästa för barnet... Med nästa funkade amningen bra efter den första tiden med såriga bröstvårtor... *s* Nu funkar det ganska bra, men efter att ha haft bröstinflammation så räcker inte mjölken så hon får tillägg oxå. Det tog ett par månader innan jag accepterade det för jag vill ju så gärna amma fullt ut. Men det förstod hon nog inte på BVC... Däremot har de varit jättebra på amningsmottagningen på BB där jag har varit med alla tre tjejerna. De har tagit sig tid och lyssnat och visat hur man kan hålla barnen. Hur en bra BVC-sköterska ska vara? -Det är nog mycket personkemin det handlar om. Att jag haft så många beror på att de flyttat/bytt område. Har tyckt väldigt bra om alla utom nr 2 som jag inte tyckte jag fick något förtroende för...
Skrivet av    Åsa

Jag fick stöd.

Jag måste vara lyckligt lottad om jag läser inläggen ovanför. Jag fick jättemycket stöd från min älskade BVC-sköterska som jag bara tycker sååå mycket om för att hon alltid ställer upp. Med mitt andra barn fick jag problem med amningen, flickan gick inte upp i vikt och jag ville verkligen inte ge tillägg, utan amma fullt. Hon erkände att hon egentligen inte hade utbildning i att ge amningshjälp (vilket är konstigt, det tycker jag alla BVC-mottagningar borde ha) men hon hjälpte ändå till att visa rätt tag, och komma med råd. Jag fick komma när jag ville och väga flickan före och efter amning för att se hur mycket hon fick i sig. Jag fick låna en pump för att få igång amningen ännu mer. Jag fick recept på ett spray för att öka utdrivningsreflexen, och framför allt fick jag prata av mig och gråta ut. Till sist lyckades vi få ordning på amningen. Jag tog även hjälp av MVC där de börjat med amningshjälp, de var också underbara med att hjälpa och stötta.
Skrivet av    Mari

Inget stöd på BVC

Med första sonen fick jag höra på BB att \"det ska göra ont i början\". Med detta i bagaget ammade jag så att bröstvårtorna blödde, sonen kräktes blodklumpar och mjölkstockningarna slutligen blev fullt utvecklade bröstbölder som krävde operation (fortsatte trots det att amma fullt). BVC tror jag iof inte att jag konsulterade om detta då. Jag hade kontakt med amningsmottagningen och amningshjälpen. Höll på mycket med att massera, värma, även vitkål har jag för mig. Skulle mycket tidigare fått antibiotika och rådet att hyra hem en pump..... Nummer 2: ont som tusan även denna ggn, de 3 första månaderna. Hyrde dock hem pump direkt, och på amningsmottagningen såg de till att jag fick riktiga glastillbehör med tanke på min historia. Slapp mao bölder och antibiotika. Inte så mycket snack med BVC då heller vad jag kommer ihåg. Både nummer 1 och 2 gick upp i vikt med raketfart, så BVC var helnöjda. Nummer 3: hade på inrådan av svärmor \"ruggat\" bröstvårtorna med frottehandduk i 2 månaders tid innan förlossningen. Slapp det onda! Tur var väl det för 3:an åt jättemycket. Gick trots det inte upp i vikt, och BVC började prata tillägg redan vid inskrivningen (då 12 dagar gammal, hade bara gått upp 15 g från dag 5)!!!! Tala om att man blev stressad direkt!!! Ständigt tjat om tillägg, vilket jag också försökte ge några ggr, med följden att sonen bara fick ont i magen. Han var inte heller speciellt intresserad av tillägget, släppte ju alltid bröstet med mjölken rinnande ur mungiporna. Att jag hela tiden var fundersam över att han bajsade så mycket och ofta viftades bort. Vid 3 månaders ålder fick han diagnosen CF, och med medicinering började han direkt växa till sig. Nu 4 månader sedan är han inte så långt efter sina bröder längre. En BVC-sköterska skall vara lyhörd. Vill någon amma så skall man stötta i det, och inte tjata om tillägg. Stressade mödrar är det sämsta man kan ge barnet. Barnet kommer ändå ikapp så småningom, inte alls någon panik om kurvorna inte följs. Min kille gick upp 500 g (från födelsevikt) på 3 månader. Nu är han inte så långt under medelkurvan. Vill mamman inte amma så ska de stötta i det också!
Skrivet av    Lena m Emil

Jag har fått bra stöd,

det lilla jag har behövt det vill säga. Men nu har min unge gått upp i vikt hela tiden och hoppat upp kurva efter kurva, så ingen har funnit något att anmärka på. Men samma sköterska rådde en kompis till mig att amma sin lille, lille som oftare istället för att ge tillägg... En bra bvc-sköterka ska vara lyhörd och ge föräldrarna det stöd och den onfo de vill ha och behöver. Jag blir sårädd när jag hör om mammor som har fått en lapp med sig hem där det står \"NAN1\", ska de inte helamma ska de för katten ha bra info om vad det innebär att inte amma, vad ersättning är och vilka olika märken som finns, vilka flaskor och nappar etc och hur man gör flaskning lika mysigt som amning, inte bara en liten lapp... Och vill de amma ska de ha adekvat info om hur man gör för att lindra smärta, sår, öka mjölkmänden, lindra mjölkstockning etc. sammanfattning: en bvc-sköterska ska veta vad hon pratar om!
Skrivet av    Alven

Uschigt var det...

När jag fick min först förlorade jag mycket blod vid förlossningen och fick en stor 4,4kg´s baby som tilläggsmatades på bb. Jag hade förberett mig noll för amning, trodde att det bara var att \"koppla upp sig\". Dagen efter hemkomst uppsökte jag BVC för jag upplevde att det inte kom mjölk. Sköterskan sa surt när jag kom: \"Ser du inte att han är hungrig?\" \"Sätt dig nu här och mata honom, jag kommer in om en stund.\" Jag satt 45 min och ingen kom, då gick jag hem... Vi flyttade till annan ort efter en vecka och när jag sökte hjälp på det nya stället (i annat land) fick jag bara svaret: \"Det är klart att det inte går när ni flyttat (underförstått stressat). Det kan jag iofs hålla med om, men jag får väl inte mer mjölk av att skuldbeläggas? Den bästa hjälpen har jag fått härifrån. BVC är bäst på att mäta och väga...
Skrivet av    Ica

Tillägg:

Jag råkade skriva \"hon\", men de flesta skräckexempel jag hört om har faktiskt varit män nu när jag tänker efter. Jag undrar vad det beror på...
Skrivet av    Alven

Svårt

Vilket stöd man behöver är ju sååå olika. Jag har fått OK stöd. Min BVC sköterska med första barnet trodde på mig och att min amning skulle kunna komma att funka. Det räcker ganska långt. Däremot fick jag inga praktiska råd om amningsteknik och så av henne. Det hade varit pricken över i:t. Det viktiga är nog att lyssna och lyssna och lyssna igen. Och att uppmuntra mamman att lyssna på sin egen känsla och att lita på sin kropp och sin allmäna förmåga som mamma. Uppmuntra anknytning och närhet, lugn och ro. Uppmuntra mamman att acceptera barnets rytm och att livet blir nytt och annorlunda med barnet. Jag tror att de flesta förstföderskor inklusive jag själv oroar sig för ALLT. Varje prick och varje färgskiftning i bajset. Det är lätt att skapa oro och svårare att skapa lugn. Sedan tycker jag nog att man inte ska lägga sig i uppfostran i onödan. Så länge barnet sover säkert, växer och mår bra, får vettig kost, och självklart inte misshandlas eller utsätts för övergrepp, så är det föräldrarnas sak om det sover i familjens säng, ammas på nätterna eller tillåts hoppa i soffan osv.
Skrivet av    Skorpan

1000 tack

Tack för era värdefulla svar.
Skrivet av    Blivande barnsjuksköterska

ingen info alls

I Stöde utanför Sundsvall är de urdåliga på att informera. Har man någon fråga eller problem svarar de (kanske vad de tror att man vill höra) att det är bara en själv som bestämmer hur länge man ska amma och det finns bra ersättning och gröt! Den manlige läkaren drar sig inte heller för att iställer för att följa landstingets riktlinjer och WHOs rekommendationer, berätta om hur hans fru gjorde; nämligen ge barnet eget sovrum vid tremånaders ålder. Har man ont i ryggen eller nåt annat problem så är det alltid amningen man ska sluta med enligt honom. Det viktigaste som barnsjuksköterska är nog att lyssna och att ge korrekt information och ställa den viktiga frågan: Hur vill du göra? Lycka till!
Skrivet av    jag

Ett enormt stöd :-)

vi har blivit berikade med vågar jag säga - världens bästa - BVC sköteska. Hon är helt fantasktisk. Trots att jag fick barn strax innan semestertider så tog hon sig tid för mig och bokade in mig flera flera gånger. Hon försökte även aktivt att hjälpa mig med amningen. Tyvärr lyckades vi inte då. Sedan ringde hon och tjatade på Sös om att de skulle ta emot mig. Hade fått en tid hos aminingsmottagningen först 1 vecka senare. Och när man är inne på sin 4:e mjölksstockning så känns en vecka som en HEL EVIGHET. Min BVC sköteska fick till en tid åt mig samma dag :-) Hon ringde hem till mig flera gånger för att kolla hur vi hade det. Min BVC sköteska gick även på semester i samband med detta, men tänkte på mig flera gånger under sin semester och undrade hur det gick för mig - på hennes pivata tid. Hon är en otroligt bra lyssnare och helt underbar med min äldre dotter och tycker inte att hon är ivägen eller något sådant. Hon minns även det man har sagt och pratat om tidigare och det är inte vanligt. Hon har även fixat med en del saker mellan våra inbokade träffar som vi eg. inte bestämt men som hon tyckte var bra för mig. Svårt att förklara utan att bli för ingående :-) Man märker helt klart att hon älskar sitt jobb. Hon gör det inte enbart för försörjning utan för att det berikar hennes liv. Det är inte bara jag som känner så för henne. Hon har fått många fina vitsord från andra. Även min man tycker att hon är fantastisk :-) Skulle önska att alla vore som hon... Kram Cecilia
Skrivet av    Buscilla med Svea & Sture

Amningsfientlig BVC!

Min BVC i centrala Malmö upplever jag som direkt amningsfientlig. Jag helammade min son till han var ca 6 mån och det tyckte de var _mycket_ suspekt. När han började med smakportioner var det just _smak_ portioner och de försökte hela tiden få mig att trappa upp tempot. (Han växte och utvecklades som han skulle kanske jag bör tillägga) Nu i kontakterna med bvc berättar jag itne att han fortfarande ammar på nätterna/morgnarna (nu är han drygt 1,5år) för de började tycka att jag var \"onormal\" redan när han ammade som ettåring. Obs - han fick naturligtvis annan mat som han åt med god aptit men amningen funkade bra och vi såg ingen anledning i världen att sluta med den - men BCV jagade på och påpekade att \"du förstår väl att det inte är någon näring i den mjölken\" \"det är bara vätska\" och \"du får ge välling istället\" osv osv
Skrivet av    Lena